Viestinnän käsikirja, Joensuu-pulla, otsikko

Joensuu-pulla

Joensuu-pulla ja sen resepti

Pullakahvit on arjen pelastaja, joka tarjotaan meillä luonnostaan. Joensuu-pulla on tehty uusia kohtaamisia ja oivalluksia varten. Reseptin on suunnitellut Tiia Koppanen Pohjois-Karjalan Martat ry:stä ja se on avoin kaikille käytettäväksi ja sovellettavaksi. Eiköhän istuta alas ja juoda pullakahvit!

 

Joensuu-pullan resepti

 

24 isoa pullaa

Ainekset

  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 rkl kardemummaa
  • 1 rkl (luomu) appelsiinin kuorta (1 appelsiini)
  • 0,5 dl appelsiinimehua
  • n. 1 kg vehnäjauhoja
  • 150 g pehmeää voita

Täyte

  • 400 g mustikoita
  • 150 g hillosokeria (n. 2 dl)

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Koristeluun

  • 100 g valkosuklaata
  • (pensas)mustikoita
  • isoja muffinivuokia

Täytteen valmistus

Aloita pullan valmistus mustikkamarmeladista tai halutessasi käytä valmista mustikkamarmeladia/hilloa. Laita kattilaan 300 g mustikoita ja
150 g hillosokeria. Säästä 100 g mustikoita taikinan väliin ripoteltavaksi. Kuumenna täyte kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Soseuta kuuma marmeladi sauvasekoittimella ja jätä jäähtymään.

Pullataikina

Raasta hyvin pestyn appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri, suola, kardemumma sekä appelsiinin kuori ja mehu. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin. Lisää pehmeä voi jauhojen alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Pullan pyöräytys

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikina 35 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Levitä puolet mustikkamarmeladista taikinan pinnalle ja ripottele sen päälle puolet mustikoista. Kääri taikina rullalle pitkältä sivulta ja nipistä saumakohta kiinni. Leikkaa rullasta 5 cm:n paloja ja aseta ne pystyyn isoihin muffinivuokiin. Tee toiselle taikinan puolikkaalle samalla tavalla. Kohota valmiita pullia ja voitele ne kananmunalla. Paista pullia 200°C:ssa noin 15 minuuttia.

Koristelu

Sulata valkosuklaata 10 sekunnin erissä mikroaaltouunissa. Sekoita välillä. Kaada sulanut suklaa pieneen pussiin ja leikkaa siitä kulma auki. Pursota valkosuklaata spiraalin muotoon pullien päälle. Aseta yksi (pensas)mustikka keskelle pullaa koristeeksi.

Gluteenittoman ja vegaanisen Joensuu-pullan resepti

Joensuu-pulla, gluteeniton ja vegaaninen

20 pullaa

Ainekset

  • 5 dl gluteenitonta kaurajuomaa (3% rasvaa)
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 rkl (luomu) appelsiinin kuorta (1 appelsiini)
  • 1 tl No-Egg kananmunan korviketta
  • 0,5 dl appelsiinimehua
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 rkl kardemummaa
  • n. 9 dl (675 g) Viljatuotteen pullajauhoseosta
  • 150 g vegaanista margariinia

Täyte

  • 400 g mustikoita
  • 150 g hillosokeria (n. 2 dl)

Voiteluun

  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl sokeria/siirappia

Koristeluun

  • 1,5 rkl vettä
  • 2 dl tomusokeria
  • (pensas)mustikoita

 

  • isoja muffinivuokia

 

Täytteen valmistus

Aloita pullan valmistus mustikkamarmeladista tai halutessasi käytä valmista mustikkamarmeladia/hilloa. Laita kattilaan 300 g mustikoita ja 150 g hillosokeria. Säästä 100 g mustikoita taikinan väliin ripoteltavaksi. Kuumenna täyte kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Soseuta kuuma marmeladi sauvasekoittimella ja jätä jäähtymään.

Pullataikina

Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja psyllium siihen. Anna turvota 10 minuuttia. Raasta hyvin pestyn appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Sekoita No Egg kananmunankorvike appelsiinimehuun. Sekoita taikinaan sokeri, suola, kardemumma sekä appelsiinin kuori ja mehuseos. Lisää puolet pullajauhoseoksesta taikinaan koko ajan vaivaten. Mittaa loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää lopuksi pehmeä margariini. Valmis taikina on pehmeää, mutta ei tartu käsiin. Taikinaa ei kohoteta.

Pullan pyöräytys

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikina n. 25 x 45 cm kokoiseksi levyksi. Levitä puolet mustikkamarmeladista taikinan pinnalle ja ripottele sen päälle puolet mustikoista. Kääri taikina rullalle pitkältä sivulta. Avusta tarvittaessa taikinalastalla. Leikkaa rullasta 5 cm:n paloja ja aseta ne pystyyn isoihin muffinivuokiin. Tee toiselle taikinan puolikkaalle samalla tavalla. Kohota valmiita pullia ja voitele ne sokeri-vesiseoksella. Paista pullia 225°C:ssa noin 12 minuuttia.

Koristelu

Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi ja paksuksi seokseksi. Kaada kuorrutus pieneen pussiin ja leikkaa siitä kulma auki. Pursota tomusokeriseosta spiraalin muotoon pullien päälle. Aseta yksi (pensas)mustikka keskelle pullaa koristeeksi.

Huomioita

Mikäli pullan ei tarvitse olla vegaaninen, taikinassa voi käyttää No Egg -jauheen tilalla yhden kananmunan, samoin voitelussa. Myös kaurajuoman ja margariinin voi vaihtaa täysmaitoon ja voihin. Ei-vegaanisen pullan koristeluun soveltuu myös sulatettu gluteeniton valkosuklaa.