Sisältöjulkaisija

angle-left Yhteiskäyttöiset pyörät palaavat Joensuun keskustaan

Yhteiskäyttöiset pyörät palaavat Joensuun keskustaan

Joensuun keskustan alueelle saatiin viime kesänä kokeiluun yhteiskäyttöisiä vuokrapyöriä. Pyörät palaavat nyt Joensuun katukuvaan toiseksi kokeilujaksoksi toukokuun aikana. Pyörät ovat käytettävissä lokakuun loppuun 2020.

Pyöristä saatavia kokemuksia hyödynnetään jatkossa suunniteltaessa mahdollista laajempaa kaupunkipyöräjärjestelmää Joensuuhun.

Pyöräjärjestelmän toteuttaa tamperelainen Easybike. Pyöriä on tänä vuonna 60 ja ne jaetaan 13 asemapaikalle ympäri kaupungin keskustaa. Pyörän käyttöönotto vaatii ilmaisen Easybike-sovelluksen lataamisen iOS- tai Android-puhelimeen sekä rekisteröitymisen palveluun. Pyöräasemat eivät ole kiinteitä telineitä, vaan pyöräparkkien aluerajat näkee omaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Asemille tulee tänä vuonna uudet infokyltit, jossa on palvelun käyttöohjeet.

Pyöräasemien sijainti on merkattu Easybiken sivuilla olevaan karttaan osoitteessa www.easybike.fi.

– Easybike toteutti pyöräjärjestelmäkokeilun Joensuussa vuonna 2019. Kokeilu oli onnistunut mutta pyrimme silti parantamaan palvelua ja mobiiliapplikaatiotamme, kertoo Easybiken toimitusjohtaja Yu Guo.

Yhteiskäyttöinen pyöräjärjestelmä toimii vaihtoehtoisena kulkuvälineenä muun muassa opiskelijoille ja turisteille, ja se soveltuu erityisesti lyhyille matkoille tukien muita liikennemuotoja. Pyöräjärjestelmää Joensuussa ovat yhteistyössä tukemassa tänä vuonna Itä-Suomen yliopisto, Riveria ja Joensuun kaupunki.

– Haluamme olla mukana edistämässä ympäristötietoisia liikkumisen muotoja myös näin poikkeusaikana. Kampuksemme pyöräparkkialueet olivat viime kaudella aktiivisessa käytössä ja yhteiskäyttöpyörät ovat erittäin hyvä keino tutustua kaupunkiin etenkin vierailijoille ja kansainvälisille opiskelijoillemme, kunhan kampusalue taas palaa normaaliin toimintaansa, kehitysjohtaja Soili Makkonen Itä-Suomen yliopistolta sanoo.

– Lähdemme mielellämme mukaan sellaiseen yhteistyöhön, josta on konkreettista hyötyä opiskelijoillemme. Luonnollisesti on hienoa, kun tässä yhteistyössä voimme samalla edistää muiden kaupunkilaisten ja muun muassa turistien viihtyvyyttä Joensuussa, kommentoi Riverian viestintä-, markkinointi- ja myyntipäällikkö Anne Karppinen.

– Yhteiskäyttöinen pyöräjärjestelmä tukee kestävää liikkumista. Viime vuoteen verrattuna pääsemme aloittamaan aiemmin ja lisäksi tihennämme irtopyörien siirtoväliä ja myös pyörien siirtoa asemien kesken. Eli haemme uusia kokemuksia myös järjestelmän ylläpidosta, kertoo kehittämispäällikkö Sami Ruotsalainen Joensuun kaupungilta.

Koronavirustilanteen vuoksi palvelun käyttäjiä pyydetään toimimaan vallitsevan tilanteen edellyttämällä tavalla ja käyttämään esimerkiksi hanskoja tai käsidesiä mahdollisuuksien mukaan.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.