Jäte- ja kiertotalousyhtiö Puhas Oy aloittaa vaarallisten jätteiden ja piensähkölaitteiden kiertävän keräyksen. Kiertävä keräys järjestetään Joensuussa ja kaupungin haja-asutusalueilla, Reijolassa, Hammaslahdessa, Kiihtelysvaarassa ja Heinävaarassa. Vaarallisten jätteiden kiertävä keräys toteutuu jatkossa haja-asutusalueilla neljästi ja Joensuussa kahdesti vuodessa.
Vaarallisten jätteiden ja piensähkölaitteiden kiertävä keräys on tarkoitettu vain kotitalouksille, joilla ei ole autoa käytössään eivätkä he pysty tuomaan vaarallisia jätteitä Puhas Oy:n kiinteisiin toimipisteisiin.
Vaarallisia jätteitä kerätään ensimmäisen kerran tiistaina 7.3.2023 seuraavasti:
- Reijolan ST1, Kaupparaitti 1, klo 12.45–13.30
- Hammaslahden nuorisoseuran talo, Pyhäseläntie 1, klo 14.15–15.00
- Kiihtelysvaaran Suojapirtti, Tulrompsuntie 2, klo 16.00–16.45
- Heinävaaran Seo, Ilomantsintie 2203, klo 17.30–18.15.
Vaarallisia jätteitä kerätään yllä mainituissa paikoissa kiertäen myös 6.6., 5.9. ja 12.12.2023, tosin keräysjärjestys vaihtuu välillä.
Keräys järjestetään kahdesti myös Joensuun kantakaupungissa, Kenttämiehen pysäköintialueella 6.6. ja 5.9. Tarkat kesä, syys- ja joulukuun keräyspaikat kellonaikoineen löytyvät lähempänä keräysajankohtia nettisivuilta www.puhas.fi.
Vaarallisten jätteiden kiertävään keräykseen saa tuoda jätteitä vain sen, mitä yksi ihminen käsin jaksaa kantaa, eli enintään 30 kiloa vaarallista jätettä. Keräyksissä vastaanotetaan vain pienkokoista sähkö- ja elektroniikkaromua, mikä tarkoittaa käytännössä vain mikroaaltouunia pienempiä sähkölaitteita.
On syytä myös huomioida, että erilaatuisia vaarallisia jätteitä ei pidä sekoittaa keskenään, ja ne on pidettävä erillään muista jätteistä. Myös akkujen navat pitää teipata ennen keräykseen tuomista.
– Vaaralliset jätteet pitää pakata kotona ehjiin pakkauksiin, ja pakkauksiin pitää merkata, mitä ne sisältävät. Sen jälkeen jätteet voi tuoda kiertävään keräykseen, ohjeistaa Puhas Oy:n käyttöpäällikkö Juho Mutanen.
Vaarallisia jätteitä ovat muun muassa hölskyvät ja pihisevät painepakkaukset, kuten hiuslakka-, muotovaahto- ja deodoranttipullot, ajoneuvojen ja työkoneiden akut, kovettumattomat maali-, liima- ja lakkajätteet, liuottimet, kuten tärpätti, tinneri ja asetoni, tinat, käytetyt öljyt, öljyiset jätteet ja öljynsuodattimet, retkikeittimien kaasupullot, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet, puunsuoja- ja kyllästysaineet, myrkyt ja desinfiointiaineet, loisteputki- ja energiansäästölamput ja useat sähkölaitteet.
Vaarallisten jätteiden keräykseen ei oteta vastaan ilotulitteita, patruunoita tai räjähtäviä aineita, niiden osalta on otettava yhteyttä poliisiin. Nestekaasupullojakaan ei oteta vaarallisten jätteiden keräykseen, vaan ne pitää viedä myyntipisteisiin. Muut kaasupullot ottaa vastaan kaasuntoimittaja. Lääkejätteet voi viedä maksutta apteekkeihin. Paristot ja pienakut on palautettava myyntipisteisiin.