Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun seudun kansalaisopiston 100-vuotishistoriikki julkaistiin

Joensuun seudun kansalaisopiston 100-vuotishistoriikki julkaistiin

Sivistystyötä ja yhteisöllisyyttä -teosta voi lainata luettavaksi Opistotalolta osoitteesta Papinkatu 3, sekä myöhemmin kirjastoista.

Joensuun seudun kansalaisopisto juhlii 100-vuotista taivaltaan juhlahistoriikilla. Sivistystyötä ja yhteisöllisyyttä -teoksen on kirjoittanut FT, tietokirjailija Vesa Tuominen ja toimittanut kirjailija, FM Markus Niemi. Teos kertaa opiston historian alusta alkaen, mutta painopiste on viimeisessä 30 vuodessa. Edellinen Liisa Välitalon kirjoittama historiikki julkaistiin opiston täyttäessä 70 vuotta.

Myös itse kansalaisopistotyössä mukana ollut ja aihetta aiemminkin tutkinut Vesa Tuominen kertoo, että paneutuminen opiston hallintoon oli mielenkiintoista. Hallinnon kiemuroista kertomisen lisäksi kirjaa elävöitettiin pienillä anekdooteilla, kuvilla ja kertomuksilla.

– Kirjaan pyrittiin saamaan mukaan myös opettaja- ja opiskelijatarinoita. 

Kirjailija Markus Niemi tuli mukaan melko loppuvaiheessa kirjaprosessia. Niemi saattoi kirjan julkaisukuntoon ja hioi tekstin rakennetta ja kaunokirjallista tyyliä.

– Tämä oli kiehtova projekti, koska oma kirjallinen tuotantoni on kaunokirjallisuutta.

Yhteistyö teoksen kirjoittajan ja toimittajan välillä sujui hyvässä hengessä ja mutkattomasti. Teoksen tekemisessä oli mukana myös kansalaisopiston rehtori Tero Väänänen ja muuta henkilökuntaa.

Alussa vain kouralliselle opiskelijoita luentoja järjestänyt Joensuun vapaaopisto on kasvanut sadassa vuodessa viiden kunnan alueella toimivaksi ja tänä vuonna yli kaksituhatta kurssia järjestäväksi Joensuun seudun kansalaisopistoksi. Vaikka Joensuun vapaaopisto syntyi hyvin erilaiseen Suomeen, jossa nyt eletään, jotkut asiat ovat pysyneet ennallaan. Kielten suunnittelijaopettaja Juha Pasasen mukaan suunnittelijat joutuvat edelleen miettimään, millaiset kurssit ovat myös yhteiskunnan kannalta tärkeitä.

– Me suunnittelijaopettajat joudutaan taiteilemaan tarpeiden ja ihmisten halujen välimaastossa.

Myös kurssi-ilmoittautuminen on aiheuttanut opistossa aina päänvaivaa. Jo opiston alkuvuosina opiskelijoita muistutettiin siitä, että jos saksankielenkurssia on kerran toivottu, sille tulisi muistaa myös ilmoittautua. Vielä muutama vuosikymmen sitten ilmoittautumisjono ylsi korttelin ympäri. Ennen nettiajan tuloa opistossa ehdittiin kokeilla myös puhelinautomaatilla ilmoittautumista.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.