Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu-päivänä palkittiin ansioituneita kaupunkilaisia

Joensuu-päivänä palkittiin ansioituneita kaupunkilaisia

Marraskuun 29. päivä vietettävän Joensuu-päivän perinteeseen kuuluu palkita eri aloilla ansioituneita joensuulaisia. Tänä vuonna jaettiin nuoriso-, kulttuuri- ja yrittäjäpalkinnot. Lisäksi palkittiin menestyneitä joensuulaisurheilijoita.

Palkinnot jaettiin kaupungintalon Joensuu-päivän kahvien yhteydessä perjantaiaamuna 29.11.

Kulttuuripalkinto Grand Old Rockers ry:lle

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta jakaa vuoden 2019 kulttuuripalkinnon Grand Old Rockers ry:lle. Kulttuuripalkinnon myöntämisen perustana on aktiivinen toiminta jollakin taiteen alalla, saavutettu erinomainen taso tai taiteellisella toiminnalla kaupungille tuotettu valtakunnallinen julkisuus. Palkinto myönnetään Grand Old Rockers ry:lle pitkän linjan työstä joensuulaisessa kulttuurikentässä. Kulttuuripalkinnon suuruus on 3 000 euroa.

Grand Old Rockers ry on valtakunnallisesti tunnettu nostalgiahenkisen Ilovaarirock-tapahtuman järjestäjänä. Ilovaarirockia on järjestetty yli 20 vuotta. Tapahtuma tunnetaan nykyisin nimellä Ilovaari, jonka järjestämisvastuu on siirtynyt Joensuun Töminä Oy:lle. Grand Old Rockers ry keskittyy tällä hetkellä Ilovaariklubien järjestämiseen, joissa esiintyjinä ovat muun muassa yhdistyksen omat bändit ja konservatorion opiskelijat.

Yhdistyksen toiminnan vaikutus Joensuulle on merkittävä. Ilovaarirockin järjestämisen kautta on tavoitettu vuosittain tuhansia vanhan rockin ystäviä ja nykyisen klubitoiminnan kautta tarjotaan matalalla kynnyksellä maksuttomia tapahtumia sekä esiintymismahdollisuuksia monelle taholle. Grand Old Rockers ry:n toiminnan tarkoituksena on edistää muusikkouran jatkumisen yleisiä edellytyksiä ja muusikkoina toimineiden taitojen ylläpitämistä. Tätä kautta yhdistys on myös vaikuttamassa elävän bänditoiminnan säilymiseen Joensuussa.

Menestyneiden urheilijoiden palkinnot

Joensuun kaupunki palkitsee vuosittain menestyneitä joensuulaisia urheilijoita. Päätökset valinnoista tekee kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Tänä vuonna palkitaan seuraavat kolme urheilijaa:

Hiihtosuunnistaja Salla Koskela, moninkertainen arvokisamitalisti. Tänä vuonna hänen parhaita saavutuksiaan olivat Euroopan mestaruuskilpailujen hopea keskimatkalla ja MM-kilpailuiden viestipronssi. Koskelan palkinto on suuruudeltaan 2 500 euroa.

Toisena palkitaan amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Satu Tykkyläinen. Hän voitti lajissaan Euroopan mestaruuden. Tykkyläinen palkitaan 1 000 eurolla.

Kolmas palkittava on maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen. Hyvärinen on vakiinnuttanut paikkansa Suomen viestijoukkueessa. Vuoden 2019 maailmanmestaruuskilpailuissa joukkue sijoittui neljänneksi. Hyvärisen palkinto on 1 000 euroa.

Nuorisopalkinto Teatteri-Traktorille

Joensuun kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kokouksessaan 21.11.2019 jakaa vuoden 2019 Nuorisopalkinnon Teatteri-Traktorille.

Teatteri-Traktori on joensuulainen toimija, jonka toimintaa ovat teatteri, yhteisötaide, taidekasvatus sekä erityisesti nuorten taitelijoiden työllistymismahdollisuuksien parantamiseen keskittyvä ComArtLab-toiminta.
Vuonna 1996 perustettu teatteriyhdistys koostuu pääosin alle kolmekymppisistä nuorista ja paneutuvista toimijoista ja heidän tuottamansa kulttuurisisältö suuntautuu kaiken ikäisille katsojille.
Vahva panostus ryhmällä on ollut lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin. Teatterin näyttelijäryhmä on ollut monen nuoren ponnahdusalusta esittävään taiteeseen ja moni lapsi ja lapsiperhe on kokenut kesäisen Sinkkolan esitykset loman huippuhetkinä.

Sinkkolassa Teatteri-Traktori on aloittanut kesäteatterin toiminnan vuonna 2004 näytöksellä Vaahteramäen Eemeli. Teatterin toiminta on ollut monimuotoista ja sen vahvana piirteenä on ollut työllistää ja ohjata nuoria teatteritaiteen piiriin.
Teatterin toiminta on vuosien varrella nivoutunut entistä vahvemmin Sinkkolan kotieläinpihan toimintaan itsenäisenä toimijana ja nuorisopalveluiden yhteistyökumppanina. Teatterituotannot ovat uskollisesti pysyneet lapsiperheille ja lapsille suunnattuina, mutta eivät ole koskaan jättäneet kylmäksi aikuisiakaan.

Suosio on ollut kiistatonta ja monena vuotena yleisöluvut ovat olleet maakunnan kärkeä näiden jo 15 vuoden aikana. Teatterilla on toiminnassaan myös vahva yhteiskunnallisen vaikuttamisen tahto, joka on näkynyt nuorten työllistämisenä ja erilaisten hankkeiden liikkeellepanijana. Uutena toimintapaikkana on käynnistynyt ympärivuotinen Kulttuuritehdas Siihtala, joka tarjoaa toimintamahdollisuuksia kymmenille muillekin toimiajatahoille.

Yrittäjäpalkinto Suomen Levyprofiili Oy:lle

Joensuun kaupunki on päättänyt antaa vuoden 2019 yrittäjäpalkinnon Suomen Levyprofiili Oy:lle. Palkinnon perusteena on yrityksen erinomainen liikevaihdon kasvu, toiminnan systemaattinen kehittäminen, sekä vientimyynnin käynnistäminen.

Suomen Levyprofiili on panostanut pitkäjänteisesti toiminnan laatuun ja johtamiseen, tuotannon ja hankintojen kehitykseen, kone- ja tietojärjestelmäinvestointeihin sekä kansainvälisten valmiuksien rakentamiseen. Yrityksen liikevaihto on kasvanut 16 miljoonaan euroon ja se työllistää 140 henkilöä Joensuun Greenpark -yrityspuistossa sijaitsevissa moderneissa toimitiloissaan. Yrittäjäpalkinnon saaja saa symbolisen kaupungin avaimen ja kunniakirjan.