"Liikuntapaikkoja kaupunki pullollaan :)"

Retkeily_lotokka

Retkeilyreitit

Joensuussa on useita ylläpidettyjä retkeilyreittejä. Vaihtoehtoja löytyy lyhyemmistä päiväreiteistä useamman päivän reitteihin. Reittien varrella pääsee niin pohjoiskarjalaisiin vaaramaisemiin kuin komeille koskille. Tervetuloa retkeilemään!

Ala-Koitajoen retkeilyreitti

16 kilometrin mittainen Ala-Koitajoen retkeilyreitti kulkee Pamilonkoskelta Hiisikoskelle. Retkeilyreitti esittelee alueen ainutlaatuista erämaaluontoa. Ala-Koitajokeen keskeisesti liittyvä uitto- ja tukkilaisperinne on myös tärkeä osa retkeilyreittiä. Kalliokosken ja Mäntykosken ylityspaikat mahdollistavat eripituisten reittivaihtoehtojen suunnittelun. Alueella sijaitsee myös vanhassa suojelumetsässä kiertävä Pamilonkosken luontopolku. Reitti on merkitty sinisillä merkeillä ja sen varrella on useita laavuja ja tulipaikkoja. Pamilonkosken tulipaikka on rakennettu esteettömäksi.

Reittivaihtoehtoja:

  • Pamilonkosken luontopolku 6,2 km
  • Pamilonkoski - Kalliokoski - Pamilonkoski 7,3 km
  • Pamilonkoski - Hiiskoski 16 km
  • Hiiskoski - Mäntykoski - Hiiskoski 9,6 km

Osoite lähtöpaikalle: Pamilontie 1054, 81280 Uimaharju

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu retkeilyreittiin kävijäkokemusten kautta: Retkipaikka ja Kylillä ja Kotosella.

Aihetunniste somessa: #alakoitajoki

 

Harpatti

Enon Harpatin monipuolinen vaaramaasto tarjoaa elämyksiä niin retkeilijälle, suunnistajalle kuin hiihtäjällekin. Harpatin alue on puustoltaan melko tiheää vaaramaastoa. Harpatin alueeseen voi tutustua muun muassa Enon alueen latukartasta. Alueella kiertää 12 kilometrin mittainen Harpatinpolku, jolle voi lähteä esimerikiksi Enon urheiluhallin vierestä. Harpatin alueella on yksi laavu.

Harpatin vaaramaasto toimi vuoden 2017 Jukolan viestin kilpailualueena. Viestin järjesti Kalevan Rasti. Maasto tarjosi haasteita niin huippusuunnistajille kuin harrastajille. Jopa 16 500 suunnistajaa kilpaili vaativassa maastossa, kauniissa kesäyössä.

Osoite lähtöpaikalle: Purokyläntie 9, 81200 Eno

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Jaama Trail

Jaama Trail on 60 kilometrin mittainen ympyräreitti, joka kiertää Joensuun kaupungin tuntumassa, Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueella. Reitille voi lähteä mistä kohtaa reittiä vain, ja sitä voi hyödyntää myös lyhyempinä osuuksina. Reitti kiertää muun muassa Joensuun keskustan, Rantakylän, Lehmon, Välilampien, Puntarikosken, Lykynlammen ja Linnunlahden kautta. Joensuun keskustasta Jaama Trailille voi lähteä esimerkiksi matkustajasatamasta. Reitti sopii erityisen hyvin maastopyöräilyyn. Jaama Trail on merkitty maastoon oranssein merkein (kaupunkialueella lyhytpylväisiin oranssilla teipillä).

Jaama Traililta on yhteys Liperin Kinttupolkuihin sekä Kontiolahden Kontionpolkuihin.

Reittikartan voi ostaa Kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumista.

 

Kalliojärven kierros

Kalliojärven kierros kulkee nimensä mukaisesti rotkomaisen Kalliojärven ympäri. 3,5 kilometrin mittainen polku kulkee luonnoltaan monimuotoisella alueella. Polun varrella voi nähdä jyhkeitä kalliojyrkänteitä, suomaastoa ja komeaa mänty- ja kuusimetsää. Polku on merkitty maastoon sinisellä ja jyrkänteiden päälle on asennettu kulkua turvaavat kaiteet. Polun varrella on yksi tulipaikka laavuineen.

Osoite lähtöpaikalle: Kalliojärventie 147, 82220 Niittylahti

Karttalinkki lähtöpaikalle: tulossa

Tutustu retkeilyreittiin kävijäkokemuksen kautta.

 

Kaltimon kierto

Kaltimon kierto kulkee Enon kirkonkylän tuntumassa, jylhien vaarojen lakiosilla, Kaltimonjärven ympäri. 25 kilometrin mittaisen rengasreitin aikana käydään seitsemän vaaran päällä. Korkeimpien vaarojen päältä avautuu huikaisevia näkymiä ympäröivään vaara- ja vesistömaisemaan. Ylväimmillään reitti kohoaa 268 metriin Mustavaaran laelle. Reitin varrella on kaksi laavua: Loirassa ja Suppuranlammen rannalla.

Kaltimon kierto on osa Karjalan kierrosta ja se yhtyy oranssilla merkittyyn Patvinpolkuun Kuusijärven koilliskulmalla. Sieltä länteen lähtee yhdyspolku Kolvananuuroon ja Kolinpolulle. Kaltimon kierron kartta on myynnissä Enon palvelupisteellä (hinta 2 euroa). Kaltimon kierrolle kannattaa lähteä heti keväällä, jolloin matala aluskasvillisuus helpottaa kulkemista.

Joensuun keskustasta Enoon pääsee päivittäin linja-autolla sekä taajamajunalla 761.

Osoite lähtöpaikalle: Kaltimontupa Joensuuntie 50, 81200 Eno tai Vallisärkkä

Karttalinkit lähtöpaikalle: täältä ja täältä

 

Oravantaival

Oravantaival on Kiihtelysvaarassa kulkeva noin 38 kilometrin mittainen retkeilypolku. Reitti alkaa Särkivaaran Riuttalammelta ja kulkee maaston muotoja myötäillen kaakkoon Raatevaaran kylätalolle. Reitti etenee Heinävaaran taajaman kautta, ja siltä on myös yhteys Kiihtelysvaaran keskustaan. Reitiltä on lisäksi yhteys myös Jänispolulle. Oravantaival on helppokulkuinen ja suoalueilla kulkua on helpotettu pitkospuilla. Reitti on merkitty maastoon punaisella ja sen varrelta löytyy viisi laavua.

Joensuun keskustasta pääsee Heinävaaran taajamaan ja Kiihtelysvaaran keskustaan linja-autolla.

Osoite lähtöpaikalle: Riuttavaarantie 342, 80910 Joensuu

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu retkeilyreittiin kävijäkokemuksen kautta.

 

Paimenpojan polku

Paimenpojan polku alkaa Tuupovaaran kirkonkylältä nuorisotalon pihasta ja päättyy Hoilolan Korpiselkätalon pihaparkkipaikalle. Kokonaisuudessaan Paimenpojan polku on noin 35 kilometriä pitkä. Reitti kulkee Jänisjoen ja sen monien koskien läheisyydessä. Se etenee pitkin polkuja ja erilaisia teitä, reitin varrella on myös pitkospuita. Reitti on vaativa.

Reitin varrella on paljon nähtävää. Reitillä on muun muassa lintutorni, Pörtsämön erämaakalmisto, Koskenniskan museoalue ja Höttösen lintualue. Lisäksi reitti kulkee Vekaruksen ulkoilualueen läpi, joka kuuluu Joensuun kaupungin hienoimpiin luonnonnähtävyyksiin. Reitin läheisyydessä voi nähdä majavan pesiä sekä saukkojen ja liito-oravien elinympäristöjä. Jänisjoki ylitetään vetoköysilautalla, joka on käytössä vain kesäaikaan. Reitillä on useita hirsikotia, laavuja ja nuotiopaikkoja. Reitti on merkitty oranssilla maastoon.

Tuupovaaran kirkonkylälle pääsee Joensuun keskustasta linja-autolla.

Osoite lähtöpaikalle: Urheilutie 10, 82730 Tuupovaara

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Ala-Koitajoen retkeilyreitti

Harpatti

Kalliojärven kierros

0.8MB, PDF

Kaltimon kierto

1.4MB, PDF

Oravantaival

1.7MB, PDF

Paimenpojan polku

1.1MB, PDF