"Liikuntapaikkoja kaupunki pullollaan :)"

WP_20170512_082.jpg
IMG_1469.JPG
jyrkanteen_ohitus2.jpg
IMG_1493.JPG

Luontopolut

Luontopolut ovat lyhyitä reittejä, joiden kiertämiseen menee muutama tunti. Siksi ne sopivatkin hyvin koko perheen retkikohteiksi. Luontopolut kiertävät tyypillisesti alueilla, jotka ovat merkittäviä tai arvokkaita luontokohteita. Luontopolkujen varrelta löytyy usein myös tietoa alueen luonnosta ja eläimistöstä. Luontopolkuja löytyy lähes joka puolelta Joensuuta!

Elovaaran luontopolut

Elovaaran luontopolut koostuvat kahdesta erimittaisesta luontopolusta: luontopolusta ja Harjupolusta. Elovaaran polut kulkevat geologisesti ja maisemallisesti arvokkaalla alueella. Polkujen varrella voi nähdä saniais- ja lehtokorpia sekä jyrkänteitä ja niiden alusmetsiä. Luontopolku on 1,5 kilometrin mittainen ja se on merkattu maastoon opastein sekä keltaisilla maalauksilla. Reitin varrella on laavu, tulipaikka ja käymälä. Kaupunki tuo polttopuita tulipaikalle. Reitin varrella on pitkospuita sekä tauluja, jotka kertovat alueen luonnosta.

Toinen Elovaaran poluista, Harjupolku, on 2,5 kilometrin mittainen. Tämä polku kulkee pääsääntöisesti harjujen harjanteilla, ja polulta on hienot näköalat suppien pohjalle, varsinkin keväisin kun puiden lehdistö ei estä vielä näkymää. Polku on merkattu maastoon opastein sekä punaisilla maalauksilla. Reitin varrella on taukopaikka, jossa on kota-katos, tulipaikka sekä käymälä. Kaupunki hoitaa polttopuut tulipaikalle. Reitti ei ole esteetön, mutta taukopaikka ja käymälä ovat esteettömiä. Ne sijaitsevat parkkipaikan välittömässä läheisyydessä.

Osoite lähtöpaikalle: Lehtoniementie 94, 82200 Hammaslahti (luontopolku) tai Rääkkyläntie 180, 82200 Hammaslahti (Harjupolku)

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä ja täältä

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemuksen kautta.

 

Helvetinportin polku

Helvetinportin polku sijaitsee noin 15 kilometriä Enon keskuksesta kaakkoon. Noin 600 metrin mittainen polku mutkittelee mäen rinnettä ylös. Polku päättyy näköalapaikalle jyrkänteen päälle, josta avautuu upea näkymä uuroon ja suolammelle. Polku on merkitty punaisilla maalauksilla ja polku täytyy kulkea edes takaisin, jolloin kokonaismatkaksi muodostuu 1,2 kilometriä. Reitin varrella ei ole erillistä nuotio-tai taukopaikkaa.

Osoite: Helvetinportintie 544, 81320 Kuismavaara

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Hiidenvaaran luontopolku

Hiidenvaaran kahden kilometrin mittainen luontopolku kulkee Hiidenvaaran perintömetsässä, jonka koko on 8,55 hehtaaria. Perintömetsä perustettiin alueelle 2008 ja perintömetsäsopimuksella suojataan metsä toimenpiteiltä, jotka vaarantaisivat alueen luonnonarvot. Perintömetsäalueella saa liikkua jokamiehenoikeuksien mukaisesti. Luontopolku on haastava, sillä se kiipeää Hiidenvaaran päälle. Reitin varrella on tauluja, jotka kertovat alueen luonnosta ja eläimistöstä. Reitin varrella ei ole erillistä nuotio-tai taukopaikkaa.

Osoite lähtöpaikalle: Hiidenvaarantie 246, 82120 Keskijärvi

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemusten kautta: Retkeilyblogi ja Retkipaikka.

 

Kuhasalon luontopolku

Kuhasalon luontopolku sijaitsee Joensuun keskustan läheisyydessä. Luontopolkuja on kaksi: kahden ja yhden kilometrin mittaiset polut. Kuhasalo (Kukkosensaari) on historiallisesti merkittävä paikka, sieltä löytyy erämaaluostarin muistomerkki sekä kallioon hakattu kuvio. Polut kulkevat pääosin järven rantaa myötäillen. Reitin varrelta on hienot näkymät Pyhäselälle. Kuhasalossa on kaksi nuotiopaikka sekä vuokrattava kota. Nuotiopaikoilla ei ole polttopuuhuoltoa. Kesäisin Kuhasalon maisemanhoidosta vastaavat kesälampaat, joita on mahdollista katsella parkkipaikan läheisyydessä.

Osoite lähtöpaikalle: Kukkosensaari 5, 80220 Joensuu

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemuksen kautta.

 

Lastujärven luontopolku

Lastujärven luontopolku on 3,2 kilometrin mittainen rengaspolku. Polku lähtee Tuupovaaran kirkonkylältä, heti liikuntahallin takaa. Polku kiertelee metsäisessä harjumaastossa sekä osittain järvimaisemissa. Noin puolessa välissä polkua, Pitkäniemessä, on tulipaikka, jossa on polttopuuhuolto. Tulipaikalta on hienot näkymät Lastujärvelle. Lastujärven luontopolku on merkitty maastoon oranssein maalauksin.

Lähtöpaikka: Kankaalantie 6, Tuupovaara

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Lykynlammen luontopolku

Lykynlammen luontopolku lähtee Lykynlammen ulkoilukeskuksen pihasta. Se noudattelee 2,7 kilometrin valaistua kuntorataa. Luontopolun teemana on "harjumaisema kertoo" ja se kertoo taulujen avulla miten harjumaisema on muuttunut ja mitkä tapahtumat ovat vaikuttaneet harjumaiseman muutoksiin. Polun varrella ei ole erillistä nuotio- tai taukopaikkaa, mutta Lykynlammen ulkoilukeskuksessa on laavu. Lykynlammen ulkoilukeskukselle pääsee kätevästi myös paikallisliikenteen linja-autolla numero 3.

Lähtöpaikka: Onttolantie 94, Onttola

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Myllypolku

Myllypolku on Kiihtelysvaaran taajaman tuntumassa kiertävä 6 kilometrin rengasreitti. Myllypolku noudattelee pääsääntöisesti Oravantaipaleen Kiihtelysvaaran pistokkaan pohjaa, mutta poikkeaa siitä takaisin Kiihtelysvaaran taajamaan. Kokonaisuudessaan reitti kulkee siis Kiihtelysvaaran kirkolta kulkien Tohmajärventietä kaakkoon, jolta se kääntyy Myllypolulle, alas Kiihtelysvaaran taajamasta, Oravantaipaleen pohjaa seuraten. Alhaalla, lähellä Heinälampea, polku kääntyy risteyksestä kohti Myllylää ja Kirkkokangasta (kyltissä lukee Heinävaara) seuraten edelleen Oravantaipaleen pohjaa. Kun saavutaan Hammaslahdentien ylitykseen, Myllypolku eroaa Oravantaipaleesta. Oravantaival jatkaa tien yli luoteeseen kun taas Myllypolku kääntyy Hammaslahdentietä kohti Kiihtelysvaaran taajamaa. Pienen matkan päästä Myllypolku oikaisee vielä Hammaslahdentieltä Pihatielle, joka vie suoraan takaisin Kiihtelysvaaran taajamaan. Polku on merkattu osittain Oravantaipaleen orava-merkein ja muuten punaisin maalauksin. Polun varrella on jonkin verran nousua ja laskua sekä pitkospuita. Polun varrella ei ole erillistä nuotio- tai taukopaikkaa.

 

Noljakan luontopolku

Noljakan 2,5 kilometriä pitkä luontopolku kulkee Höytäisen kanavan suiston luonnonsuojelualueella. Luonnosuojelualueella on erikoinen historia, syntyihän se Höytiäisen purkautumisen seurauksena. Nykyisin luonnonsuojelualue on linnustollisesti merkittävä. Luontopolun varrella on lintutorni ja reitti kulkee osittain pitkospuita pitkin. Reitti on merkitty puisin opastein ja reitillä varrella on alueen luonnosta kertovia tauluja. Polun varrella ei ole erillistä tauko- tai nuotiopaikkaa. Noljakan luontopolku sijaitsee vain noin kuuden kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Luontopolulle pääsee myös paikallisliikenteen linja-autoilla. Joensuun kaupunki ylläpitää Noljakan luontopolkua yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa.

Osoite lähtöpaikalle: Iisakintie 3, 80140 Joensuu

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemuksen kautta.

 

Oskolan luontopolku

Oskolan luontopolku on 3,5 kilometrin pituinen reitti Merilän kylästä Oskolankoskelle. Polku kulkee kangasmetsässä ja matkan varrella voi nähdä, miten niin luonto kuin ihminenkin on muovannut luontoa. Polun varrelta tarkkasilmäinen saattaa myös huomata Pohjois-Karjalassa havinaisen lapinpöllön, joka on suurin Euroopassa asuva pöllö. Reitin varrella, Oskolankoskella, on laavu, jonka läheisyyteen pääsee myös tarvittaessa autolla. Reitiltä voi poiketa uimaan Liiteriniemen uimarannalle, jonne on polulta opasteet. Polku on merkattu keltaisin tolpin ja reitin varrelta löytyy tauluja alueen luonnosta. Luontopolkua ylläpitää Joensuun kaupunki yhteistyössä Eteläiset kylät ry:n kanssa. Lisätietoa luontopolusta saa esitteestä, jonka voi noutaa Kiihtelysvaaran palvelupisteeltä tai Carelicumista.

Osoite lähtöpaikalle: Oskolantie 21, 82160 Oskola tai Oskolantie 371, 82160 Oskola (Oskolankosken laavu)

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemuksen kautta.

 

Pamilonkosken luontopolku

Pamilon kylässä, Ala-Koitajoen retkeilyreitin alkamiskohdan yhteydessä, on Pamilonkosken luontopolku. Rengasreitillä on pituutta 5,2 kilometriä ja se on merkitty maastoon punaisilla maalauksilla. Reitti esittelee monipuolisesti alueen luontoa, kulttuuria ja historiaa. Reitin varrelta löytyy myös hiidenkirnu. Polun varrella on kaksi laavua ja tulipaikkaa, joissa molemmissa on polttopuuhuolto. Toiselle laavuista, Pamilonkosken laavulle, pääsee kulkemaan esteettömästi parkkipaikalta.

Osoite lähtöpaikalle: Pamilontie 1054, 81280 Uimaharju

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Rauanvaaran polku

Raunvaaran polku kiertää 1,2 kilometrin pituisen lenkin Rauanvaaran huipulle ja takaisin. Rauanvaara on Pyhäselän korkein vaara ja se nousee 153,5 metriin meren pinnasta. Polku haastaa kulkijaa vaativan nousunsa ansiosta, mutta näköala vaaran päältä palkitsee. Rauanvaara on monipuolinen luontokohde rehevine maastoineen ja suppineen. Oman eksotiikkansa polulle tuo myös Rauanvaaran hyppyrimäki, jonka vierestä polku kulkee. Polku on merkitty maastoon keltaisilla maalauksilla. Reitin varrella ei ole erillistä tauko- tai nuotiopaikkaa.

Osoite lähtöpaikalle: tulossa

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemuksen kautta.

 

Repokallion luontopolku

Repokallion lähimetsään on perustettu jo vuonna 1983 metsäpolku. Metsäpolku kiertää Repokallion pidemmän (4 km) kuntoradan yhteydessä. Radalla on useita tauluja, jotka kertovat erilaisista metsätyypeistä, luonnon tuntemisesta ja metsien monikäytöstä. Repokallion ulkoilualueelle on myös rauhoitettu vuonna 2017 kaksi luonnonmuistomerkkiä, Repokallion superkivi ja Repokallion siirtolohkare. Molemmat luonnonmuistomerkit ovat polun välittömässä läheisyydessä. Reitin varrella ei ole erillistä nuotio- tai taukopaikkaa.

Osoite: Repokalliontie, Joensuu

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Timo-Hilipan ansapolku

Öllölässä sijaitseva Timo-Hilipan ansapolku johdattelee vanhan eräkulttuurin jäljille. Polku noudattaa Paimenpojan polun pohjaa ja on 1,2 kilometriä pitkä yhteen suuntaan. Takaisin palataan samaa reittiä. Polku lähtee Koskenniskan mylly- ja kievarimuseon pihasta ja se on merkattu oranssein maalauksin. Polun aikana pääsee tutustumaan erilaisiin ansoihin ja puisiin eläinpatsaisiin. Polun opastaulut kertovat ansoista ja entisajan eräkulttuurista. Polun varrella on myös Koskenniskan laavu, jossa on polttopuuhuolto.

Osoite: Koskenniskantie 14, Öllölä

Karttalinkki lähtöpaikalle: täältä

 

Vekaruksen luontopolku

Vekaruksen ulkoilualueella kiertää kahden kilometrin mittainen luontopolku. Polku kulkee osittain Paimenpojan polun pohjaa ja se on merkattu oranssein maalauksin. Vaikka polku on vain kahden kilometrin mittainen, tarjoaa se paljon erilaista näkemistä ja kokemista. Polun varrella on yksi kota ja kaksi laavua nuotiopaikkoineen. Kaikilla paikolla on polttopuuhuolto. Kiertämällä luontopolun voi nähdä myös kolme Vekarusjoen koskea. Polun pohja on osin kivikkoinen, joten paikoitellen polku on vaikeakulkuinen. Ensimmäiselle kodalle asti polku on esteetön.

Osoite: Kärnäläntie 27, Tuupovaara

Karttalinkki lähtöpaikalle: tulossa

Tutustu luontopolkuun kävijäkokemuksen kautta.

Joensuun Luontopolut -esite

Elovaaran luontopolku

1.0MB, PDF

Pamilonkosken luontopolku

Rauanvaaran polku

3.0MB, PDF