Ympäristön tila
Ympäristön tila kuva
Ympäristön tila
Ympäristön tila Joensuussa
Ilmanlaatu
Joensuussa ilmanlaatu on pääosin hyvä. Ilmanlaadussa tapahtuu notkahdus keväisin hiekoitushiekkoja poistettaessa. Tällöin ilmanlaatu putoaa hetkellisesti tyydyttäväksi tai jopa huonoksi taajamissa liikenneväylien läheisyydessä. Tällöin ilmanlaatu on huono lähes kaikissa Suomen kaupungeissa.
Päästöjen lähteet
Joensuun merkittävimmät ilman epäpuhtauksien aiheuttajat ovat liikenne, energiantuotanto ja teollisuus. Paikallisten päästöjen lisäksi ilmanlaatuun vaikuttavat myös muualta kulkeutuvat epäpuhtaudet. Liikenteestä peräisin olevat merkittävimmät ilman epäpuhtaudet ovat typen oksidit ja hiukkaset. Teollisuuden ja energian tuotannon merkittävimmät päästöt ovat rikkidioksidi ja hiukkaset.
Ilmanlaadun mittauspisteet
Joensuussa ilmanlaatua tarkkaillaan jatkuvasti keskustassa Koskikadulla. Mittauspisteellä tarkkaillaan typen oksideja sekä hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia. Hiukkasnäyte kerätään tunneittain ja vuorokauden pitoisuus lasketaan tuntipitoisuuksien keskiarvona.
Typpidioksidi NO2
Mitattua pitoisuutta verrataan typpidioksidille annettuihin ohjearvoihin. Typpidioksidin tuntiraja-arvo on 200 ug/m3.
Hengitettävät hiukkaset
Hengitettäviksi hiukkasiksi (PM10 eli Particulate Matter <10) kutsutaan halkaisijaltaan alle 10 mikrometrin (µm) hiukkasia. Hengitettävien hiukkasten mittaus suoritetaan keräimellä, josta saadaan kerran tunnissa hiukkaspitoisuus. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvo on 50 μg/m3.
Pienhiukkaset
Halkaisijaltaan alle 2.5 mikrometrin (µm) hiukkasia kutsutaan pienhiukkasiksi (PM2.5). Pienhiukkaset kuuluvat hengitettäviin hiukkasiin. Ilmanlaadun tarkkailussa on tarpeen kiinnittää huomio yhä pienempiin hiukkaskokoihin, sillä pienemmät hiukkaset tunkeutuvat hengitysilman mukana syvemmälle hengitystiehyeihin. Pienhiukkasten vuosiraja-arvo on 25 μg/m3.
Vesistöjen tila
Joensuussa vesistöjen ekologinen tila on pääosin hyvä tai erinomainen. Erinomaisiksi on luokiteltu Uramo, Suuri Hietajärvi ja Paavonlampi. Pyhäselkä on biologisten muuttujien perusteella luokiteltu hyvään tilaan.
Vesistöhavaintoja ja levätilannetta voi seurata Järviwiki palvelussa.
Vesistötoimenpide
Vähäinenkin ruoppaus tai vesikasvillisuuden poisto edellyttää ilmoittamista ELY-keskukseen 30 vrk ennen töiden aloitusajankohtaa. Yli 500 m3 ruoppaukselle tulee aina hakea lupa aluehallintovirastolta.
Melu
Joensuun kaupungin merkittävin ympäristömelun lähde on liikenne. Meluvaikutukset korostuvat pääteiden ja rautateiden sekä Joensuun lentoaseman läheisyydessä. Hetkellistä melua syntyy ulkoilmakonserteista ja rakennustyömailta.
Hiljaisia alueita Joensuusta löytyy maaseutumaisilta ja syrjäisiltä metsäalueilta.
Erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta toiminnasta tulee tehdä meluilmoitus ympäristönsuojeluyksikköön.
Joensuun keskusta-alueen äänisensoreita kartalla voi tarkastella Joensuu - CityMonitor (sensormonitor.fi) palvelussa.
Melulinjaus
Ulkoilmakonserttien päättymisaikoja äänentoistolaitteiden käytön osalta ohjaa 2018 laadittu melulinjaus. Siinä määritetään kuinka usein ulkoilmakonsertteja voitaisiin järjestää keskeisimmillä tapahtumapaikoilla ja mihin aikaan äänentoistolaitteiden käyttö tulisi niissä lopettaa. Linjaus on ohjeellinen ja sitä käytetään ulkoilmakonserttien sesonkiaikana toukokuun alusta syyskuun loppuun.
Ympäristön tila Joensuussa 2015
Julkaisuun on koottu yleiskatsaus Joensuun ympäristön tilaan vuonna 2015. Julkaisu sisältää osiot kallioperästä ja maa-ainesten otosta, ilmanlaadusta, kasvihuonekaasupäästöistä, vesistöjen tilasta, melusta ja luonnonmonimuotoisuudesta. Antoisia lukuhetkiä!