Viestinnän käsikirja, yleistä

Yleistä

Viestinnän käsikirja – Yleistä-sivu

Joensuu on se paikka

Odottamattomat kohtaamiset vaativat paikan, jossa se jokin tapahtuu ja jossa sen on mahdollista tapahtua – ja kyllä, Joensuu on se paikka! Kohtaamispaikkaa on visualisoitu muun muassa kartoistakin tutulla paikkaa merkitsevällä ympyrän muodolla. Ympyrä kasvaa tekstin myötä osaksi logotekstiä, Joensuuta.

Serendipiteetti

Sanakirjaselityksen mukaan kyseessä on onnekas löytö etsittäessä jotain aivan muuta. Tämän huomion teki tiedemies Louis Pasteur jo 1800-luvulla sanoessaan: "Sattuma suosii valmistautunutta mieltä!"

 

Joensuu 26/7

Joensuun tärkeimmän pohjavireen saavat aikaan ihan ne tavalliset ihmiset. Ne, jotka haluavat panostaa mielekkääseen arkeen, yhdessä elämiseen ja olemiseen sekä omilla aivoilla ajattelemiseen. Sanotaankin, että Joensuun vuorokausi on pituudeltaan 26 tuntia, koska täällä aikaa jää itselle merkityksellisiin asioihin enemmän kuin muualla. Se jos mikä kuulostaa hyvän elämän reseptiltä.

 

Persoonat

Avoin 

Avoimuus on yhteisöllisyytemme avain ja lähtökohta uuden kehittämiselle ja kohtaamiselle. Myönteinen ajattelutapa, suvaitsevaisuus ja läpinäkyvyys ovat asioita, joihin sitoudumme ja jotka herättävät muissakin luottamusta.

Oivaltava 

Emme tarvitse lisää sääntöjä vaan uteliaisuutta. Tiedonhalu on motivaatiomme polttoaine, joka johtaa uusiin oivalluksiin. Tarvitsemme lisää oivaltajia maailmaan: he seisovat omilla jaloillaan ja ajattelevat omilla aivoillaan.

Vähän outo 

Rohkeus ja kyky nauraa itselleen tarkoittavat omannäköisiä, vähän outojakin ratkaisuja. Meissä on jotain äkkiväärää, josta haluamme pitää jatkossakin kiinni: soudamme ylpeästi vastavirtaan.

Pohjoismainen 

Joensuu on osa pohjoismaista kädenjälkeä ja arvomaailmaa. Persoonassamme se näkyy kaikkien tasa-arvoisena kohteluna sekä käytännöllisenä ja selkeänä viestimisenä – leikkisyyttä ja yllättävyyttä unohtamatta.

 

Äänensävy: avoin ja oivaltava

 • Olemme ylpeästi osa pohjoismaista kädenjälkeä ja arvomaailmaa. Viestinnässämme se näkyy kaikkien tasa-arvoisena kohteluna sekä käytännöllisenä ja selkeänä tekemisenä – leikkisyyttä ja yllättävyyttä unohtamatta.
   
 • Ihanan oivaltava olemme monella tavalla. Ensinnäkin puhumme aina ihmiseltä ihmiselle. Kaupungin edustaminen ei tarkoita sitä, että pitäisi olla kuin seipään niellyt. Päinvastoin meillä on suuri tehtävä viestiä asioista kiinnostavasti, napakasti ja ihmisten arkea koskettaen.
   
 • Toiseksi sisällöillämme on aina kohderyhmä, jonka kautta mietimme viestimme – opiskelijoita oivalluttaen, matkailijoita yllättäen, yrityksiä inspiroiden ja asukkaita tilanteen mukaan lempeästi puhutellen tai vähän äkkiväärästi herätellen. Ei vain tiedoteta kylmästi vaan kerrotaan ytimekkäästi ajatuksen kanssa.
   
 • Kolmantena oivaltavuus tulee tietenkin siitä tunteesta, jonka saat välitettyä vastaanottajalle. Otsikoi yllättävästi, hyödynnä rytmittäjiä tai käytä apunasi väliheittoa.

 

Väliheitto: Ei kai kaiken tarvitse aina olla niin vakavaa?

Väliheitto on nimensä mukaisesti sanallinen kevennys, ilahduttaja, haastaja tai selittäjä, joka tukee ja avaa lyhyttä, muutaman sanan pääotsikkoa. 

Väliheitto on noin 3–5 sanan mittainen virke, joka rytmittää tarvittaessa raskasta tekstimassaa, kannustaa vuoropuheluun, saa parhaimmillaan hymyn aikaan ja ennen kaikkea tuo viestimme lähemmäs ihmisiä. Muussa viestinnässä emme sosiaalista mediaa lukuunottamatta käytä yleensä puhekieltä tai murreilmaisuja, mutta väliheiton kohdalla voimme tehdä tarkkaan harkitun poikkeuksen.

Väliheittoa voidaan käyttää muun muassa seuraavissa sovelluksissa:

 • Lehti-ilmoitukset (pois lukien kuulutukset)
 • Somebannerit ja sometekstit
 • Julisteet ja esitteet 
 • Muut painotuotteet
 • Joensuun Uutiset -tiedotuslehti 
 • Videot 
 • Markkinointihenkiset kirjeet – "Kiitos kun muutit Joensuuhun" 
 • Verkkosivut

 

Sisältöjulkaisija

 

Tarvitsetko apua, lisätietoa tai valmiita pohjia/materiaaleja? Ota yhteyttä viestinta@joensuu.fi