Pohjois-Karjalan Esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Neolitisaatio

Neolitisaatio

Neoliittisen kivikauden alku Euroopassa ajoitetaan maanviljelyn omaksumiseen sekä ensimmäisten saviastioiden syntyyn maata viljelevissä yhteisöissä. Suuret muutokset ravistelivat kivikautista Eurooppaa alkaen maanosan kaakkoisnurkasta vuoden 7000 eKr jälkeen. Uusi talousmuoto levisi ilmeisesti osin myös muuttovirtausten mukana kohti pohjoista siten, että maanviljelyn alku eteläisessä Skandinaviassa ajoittuu vuoden 4000 eKr tienoille. Idässä maata viljeleviä ryhmiä oli Mustanmeren pohjoisrannoilla jo ainakin 5500 eKr, mistä maanviljely levisi jonkin matkaa kohti pohjoista.

Tumma kiviesine Pohjois-Karjalasta

Neolitisaatio Pohjois-Karjalassa osa 2

Pohjoiselle havumetsävyöhykkeelle ei maanviljelyä vielä tässä vaiheessa omaksuttu, mutta saviastioiden valmistustaito levisi tännekin. Suomeen saviastioiden valmistustaito levisi hämmästyttävällä nopeudella jo ennen vuotta 5000 eKr. Tätä innovaation leviämisnopeutta on toisinaan selitetty väestön muutoilla, toisinaan avioliittojen mukanaan tuomana uutuutena.

Yleisesti saviastioiden valmistusta esihistorian aikana on pidetty naisten työnä, jolloin vanhoilta sukulaisseuduilta kaakosta olisi uusi keksintö kulkeutunut Suomeen naisten mukana. Koko itäisen havumetsävyöhykkeen vanhin keraaminen traditio on muodoiltaan ja koristelultaan melko yhteneväistä, joten taidon alkuperästä ei ole epäselvyyttä, vaikka sen kulkeutumistapa onkin toistaiseksi avoin.