Outokummun esihistoriaa

Navigaatiovalikko

Asuinpaikkoja ja saviastioita Outokummusta


Asuinpaikkoja ja saviastioita


Neoliittiselta kivikaudelta alkaen Outokummun seudun menneisyys tunnetaan huomattavasti paremmin kuin varhaisemmilta ajoilta.

Pian vuoden 5000 eKr. jälkeen Sysmäjärven koillisrannalle alkoi syntyä tiheää asutusta. Asuinpaikat sijaitsivat muinaisen Saimaan hiekkaisilla rannoilla. Selvimmin nämä kivikautiset kylät näkyvät nykyisin hiekkakankaiden matalina painanteina. Ne ovat jälkiä hirsirakenteisista, osittain maahan kaivetuista taloista.

Talojen rakentaminen Sätöksen alueella oli vilkkaimmillaan 4000 – 2500 eKr. Asuinpaikoilta on löytynyt runsaasti saviastian paloja ja kiviesineitä. Joitakin saviastioita on voitu liimata uudelleen kokoon. Harvinaisempiakin löytöjä, kuten meripihkaa ja savesta muotoiltuja pieniä ihmis- ja eläinkuvioita, ns. savi-idoleita, on tullut esiin.
 

Kampakeramiikkaa Outokummusta

Kampakeramiikkaa Outokummusta. Kuvassa näkyy ruskea keramiikanpala vaaleanruskealla pohjalla. Keramiikanpalassa on kuviointia. Kuva: Pohjois-Karjalan museo

Outokumpu Pyttylampi, Ka II-painanneasuinpaikka. SE-NW. 2002.

Asuinpaikkapainanne Outokummun Pyttylammelta. Paikka on metsäkangas, jossa on varpuja ja mäntyjä. Kuvan on ottanut Petro Pesonen vuonna 2002.