Sienet

Sieniä esiintyy maapallolla kaikissa elinympäristöissä. Niillä on keskeinen merkitys luonnon ekosysteemissä hajottajina. Monet sienet hajottavat puiden lehtiä, kantoja ja muuta elollista ainesta palauttaen samalla ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun. Sienet eivät pysty yhteyttämään, sillä niillä ei ole lehtivihreää sisältäviä viherhiukkasia.

Sienten eri rooleja

Useat putkilokasvit ovat käytännössä riippuvaisia niiden juuristossa symbioosissa elävistä mykorritsasienistä (ns. sienijuuri), joiden kautta kasvit saavat vettä ja ravinteita.  Loissienet loisivat eläimissä, kuten nisäkkäissä, linnuissa ja niveljalkaisissa. Niiden vaikutukset vaihtelevat pienestä kutiamisesta kuolemaan johtavaan verenmyrkytykseen. Toiset loissienet elävät kasveissa aiheuttaen tauteja, kuten lehtien kellastumista ja juurten lahoamista. Lisäksi on pieni määrä sieniä, jotka loisivat toisilla sienilajeilla.

Joensuun seudulta löytyy hyviä sieniapajia. Perinteisiä itäsuomalaisia ruokasieniä, tatteja ja rouskuja, löytyy usein syksynä runsaasti. Metsissä kasvaa myös muita herkullisia sienilajeja, mutta niiden joukossa on myrkyllisiäkin tapauksia. Tämän vuoksi on syytä pitää mukana kattava sieniopas. Lisäksi tulee noudattaa sienten käsittelyohjeita: jotkut maukkaat ruokasienet täytyy esimerkiksi ryöpätä.

Sienet, linkit alaotsikoihin

Sivu arviointi ja palaute