Arboretumit

Arboretum (lat. arbor, "puu") eli puulajipuisto on yleisnimitys viheralueesta, johon on kerätty systemaattinen tai satunnaisesti yleensä yhtä kasvisukua tai heimoa laajempi kokoelma puuvartisia kasveja. Arboretum voi olla hoidettu, jolloin se muistuttaa puutarhaa, tai se voi olla hoitamaton, luonnontilainen puisto. Arboretum voi olla yksityisen, yhteisön tai jonkin kaupallisen tahon omistama näyte- ja kasvitarha.

Kasvitieteellinen puisto

Kasvitieteellisen puutarha Botanian ympärillä Linnunlahdella Heinäpurontien ja Pyhäselän välissä sijaitsee 71 hehtaarin laajuinen Joensuun kasvitieteellinen puisto, jota kutsutaan myös arboretumiksi. Se on perustettu vuonna 1985.

Kukkolan puulajipuisto eli Antin arboretum

Antin arboretum sijaitsee Kukkolan tilalla. Puisto on perustettu vuonna 1993 Antti Kukkosen muistoksi. Metsäntutkimuslaitos ja Pohjois-Karjalan säätiö istuttivat arboretumin kasvit 1993–1997. Kokoelmaan kuuluu suomalaisia puulajeja ja niiden erilaisia kasvumuotoja sekä makeita pihlajalajikkeita. Puut on merkitty nimikilvin. Puistossa on Antti Kukkosen muistomerkki Hiljainen huone. Alueelle on vapaa pääsy. Arboretum sijaitsee valtatie 6:n varrella Joensuun ja Ilomantsiin haarautuvan radan eteläpuolella.