Toimenpiteet piilotettu
Sisältöjulkaisija
Siirrytään hiilineutraaliin kaukolämpöön
Fossiilisten polttoaineiden käyttö kaukolämmöntuotannossa loppuu vuoteen 2030 mennessä.
Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä kaukolämmöntuotannossa vähentää kaupungin kasvihuonekaasupäästöjä noin 25 800 CO2-ekvivalenttitonnia. Uusiutuvia energialähteitä voivat olla esimerkiksi puupohjaiset polttoaineet ja biokaasu. Välitavoitteeksi fossiilisista polttoaineista luopumiselle on asetettu, että vuoteen 2021 mennessä 90 % kaukolämmöstä tuotettaisiin uusiutuvilla energialähteillä. Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelman 2022–2025 tavoitteena on, että fossiilisten polttoaineiden käyttö rakennusten lämmityksessä loppuu Joensuussa vuoteen 2030 mennessä.
Vuodesta 2020 lähtien kaukolämmön toimituksesta Joensuun kantakaupungin alueella on vastannut Savon Voima Oyj Fortumin myytyä paikallisen kaukolämpöliiketoimintansa Savon Voimalle. Vuonna 2020 Savon Voiman kaikesta Joensuussa tuottamasta kaukolämmöstä noin 70 % oli uusiutuvilla energialähteillä eli puulla ja biokaasulla tuotettua. Kantakaupungin lisäksi Joensuussa toimii aluelämpölaitoksia, jotka käyttävät energialähteenä pääasiassa haketta. Aluelämpölaitosten osuus kaikkien polttoaineiden käytöstä on kuitenkin pieni eikä muuta uusiutuvien ja uusiutumattomien energialähteiden osuutta Joensuun kaukolämmöntuotannossa kokonaisuudessaan.
Vuonna 2020 turpeen osuus Savon Voiman kaukolämmöntuotannossa oli 28 %. Savon Voima on ilmoittanut luopuvansa turpeen energiakäytöstä kaukolämmöntuotannossa vuoteen 2026 mennessä. Turpeen käytöstä luopuminen vähentää Joensuun kasvihuonekaasupäästöjä yli 10 %. Turpeen käyttöä korvautuu esimerkiksi puuperäisillä polttoaineilla. Savon Voima on myös asettanut tavoitteekseen, että vuonna 2030 sen lämmöntuotanto on hiilineutraalia. Tämän tavoitteen tukena hyödynnetään esimerkiksi erilaisia hiilensidontatoimenpiteitä.