Sisältöjulkaisija

angle-left Kannustetaan kestävään liikkumiseen

Kannustetaan kestävään liikkumiseen

Liikenne ja liikkuminen
Kannustetaan jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosimiseen esimerkiksi kampanjoilla ja erilaisilla kannustimilla.

Joensuu pyrkii edistämään omalta osaltaan jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosimista liikkumismuotoina. Vuonna 2017 valmistui pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelma 2030, minkä tavoitteena on edistää pyöräilyn ja jalankulun olosuhteita maankäytön suunnittelusta toteutukseen sekä lisätä merkittävästi pyöräilyn ja jalankulun suosiota liikkumismuotoina. Kehittämissuunnitelmassa on määritelty mm. pyöräilyn pää- ja aluereitit, kunnossapidon periaatteet sekä kehittämistoimenpiteet ja arviot näiden vaikutuksista. Kehittämissuunnitelman tilasi Joensuun kaupunkirakenneyksikkö, ja suunnitelman laati Ramboll Finland Oy. 

Vuoden 2020 alussa julkaistiin myös Joensuun kestävän liikkumisen ja JOJO-liikenteen kehittämisohjelma 2025. Työssä arvioitiin yhteismitallisesti erilaisten kestävien liikkumismuotojen toimenpiteiden tehokkuutta lisätä kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteellä tehtävien matkojen määrää sekä vähentää henkilöautoliikenteen matkoja. Kehittämisohjelman tekemiseen saatiin rahoitusta Joensuun kaupungin lisäksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustuksesta. 

Kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä edistetään myös erilaisin kampanjoin. JOJO-joukkoliikenteessä on käytössä edullisemmat Hilja-liput, joilla voi matkustaa ruuhka-aikoja hiljaisemman liikenteen aikana maanantaista perjantaihin klo 10–14 ja klo 18 jälkeen sekä lauantai- ja sunnuntailiikenteessä koko päivän. Lisäksi Joensuun seudun joukkoliikenteessä on järjestetty useampia kampanjoita, jolloin busseilla on päässyt matkustamaan joko normaalia edullisempaan hintaan tai täysin ilmaiseksi.

 

Tehtävät

Mitä on tehty?

01.01.2017
JOJO-joukkoliikenteen Hilja-liput ja 2 euron lippukampanjat
JOJO-liikenteen Hilja-liput ovat käytössä ma-pe klo 10–14 ja klo 18 jälkeen sekä lauantai- ja sunnuntailiikenteessä koko päivän. Lisäksi Joensuun seudun joukkoliikenteessä on järjestetty joulukampanjoita, jolloin Hilja-lipun hinnat ovat olleet voimassa koko päivän joulun ja vuodenvaihteen aikaan.
05.02.2020
Winter Cycling Congress Joensuussa 2020
Joensuu toimi vuoden 2020 kansainvälisen talvipyöräilykonferenssin isäntäkaupunkina. Winter Cycling Congress kerää kansainväliseen tapahtumaan pyöräilyn edistäjät ja asiantuntijat. Konferenssin pääteemana on kehittää talvipyöräilyn olosuhteita ja vahvistaa talvipyöräilyn roolia arkisena liikkumismuotona sekä jakaa parhaita käytäntöjä ympäri maailman. Tapahtuman taustalla toimii kansainvälinen Winter Cycling Federation.
14.09.2020
Ilmaista pikahuoltoa pyörille liikkujan viikolla
Euroopan liikkujan viikolla 14.–18.9.2020 Climate Joensuu ja Nuorisoverstas tarjosivat Joensuun torilla mahdollisuutta ilmaiseen pyörien pikahuoltoon pikahuoltokontissa. Huollon yhteydessä jaettiin myös polkupyörän valoja.
22.09.2020
Maksuton joukkoliikenne auton vapaapäivänä
Joensuun seudun joukkoliikenteen (JOJO) busseilla matkustaminen oli maksutonta auton vapaapäivänä 22.9.2020. Auton vapaapäivä järjestetään osana Euroopan liikkujan viikkoa.
30.09.2020
Waltti-arvonnat
Syksyisin järjestetyissä opiskelijakampanjoissa on arvottu 100 kappaletta Waltti-matkakortteja ja 30 päivän kausilippu.
31.08.2022
Tuetaan kaupungin henkilöstön kestävää liikkumista
Joensuun kaupungin henkilöstön liikkumispolitiikka uudistettiin tukemaan kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2025. Henkilöstölle tarjotaan jatkossa mahdollisuus polkupyöräetuuteen ja joukkoliikenteen lipputukeen.
31.12.2025
Jatketaan toimenpiteitä kestävän liikkumisen edistämiseksi
Pyöräilyä, jalankulkua ja joukkoliikennettä kehitetään tehdyn kehittämissuunnitelman ja kehittämisohjelman pohjalta.

Mitä on tehtävä?

31.12.2025
Optimoidaan kuljetukset ja vältetään turhia ajoja
Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelman toimenpide. Optimoimalla kaupunkikonsernin kuljetukset voidaan vähentää liikennesuoritetta ja karsia kasvihuonekaasupäästöjä.

Toimenpiteen vaikuttavuusarviot

85 000
343
50
Lisätietoa laskelmista Tietoja-sivulta

Eteneminen

Käynnissä

Toimenpiteen arvioitu valmistumisaika

Jatkuva toimenpide

Toimenpiteen mittarit

Joukkoliikenteen matkamäärä Tieliikenteen päästöt

Lisätietoja

Joensuun seudun joukkoliikenne - jojo.joensuu.fi Climate Joensuu - climatejoensuu.fi