Sisältöjulkaisija

angle-left Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentäminen

Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentäminen

Maankäyttö ja asuminen
Rakentamisen hiilijalanjälkeä pienennetään selvittämällä uudis- ja korjausrakentamishankkeissa eri vaihtoehtojen hiilijalanjälki.

Rakennuksissa käytetään lähes 40 % kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä. Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisellä on merkittävä vaikutus Joensuun kasvihuonekaasupäästöihin.

Tehtävät

Mitä on tehty?

Mitä on tehtävä?

31.12.2025
Hiilijalanjälkilaskelmat uudis- ja korjausrakentamishankkeissa
Uusien rakennusten suunnittelussa on pilotoitu eri rakennusosien hiilijalanjälkilaskelmien tekemistä. Tieto eri rakenneratkaisujen päästövaikutuksista tuodaan siten osaksi suunnittelua ja siinä tehtäviä ratkaisuja. Korjausrakentamisen osalta ollaan käynnistämässä pilottia, jossa lasketaan rakennuksen päästöt sekä suunnitelma- että toteutusvaiheessa.
31.12.2025
Hiilijalanjälki mukaan tontinluovutusehtoihin
Tontinluovutusehtoihin otetaan mukaan hiilijalanjäljen huomioiminen rakentamisessa. Tavoite on, että rakentamisen hiilijalanjälki pienenee, ja rakentamisessa syntyvät kasvihuonekaasut kompensoidaan esimerkiksi sitomalla hiiltä rakennukseen tai lisäämällä hiilinieluja rakentamispaikalla tai muualla.

Eteneminen

Käynnissä

Toimenpiteen arvioitu valmistumisaika

Jatkuva toimenpide