Vähennetään ruokahävikkiä ja syödään ympäristöystävällisesti - Toimenpiteet
Sisältöjulkaisija
Vähennetään ruokahävikkiä ja syödään ympäristöystävällisesti
Ruokahävikkiä vähennetään muun muassa vähentämällä koulujen lautashävikkiä sekä ehkäisemällä ylijäämäruoan syntymistä. Ruokahankinnoissa suositaan ilmastomyönteisiä vaihtoehtoja. Keskeisessä asemassa ruokahävikkiä pienennettäessä on kaupungin ruokapalveluja tuottava Polkka Oy.
Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelmaan sisältyy tavoite ruokahävikin vähentämisestä. Hävikin torjuntakeinoja ovat esimerkiksi ylijäämäruoan ja vanhenevien tuotteiden jakelun kehittäminen sekä ylijäämäruoan syntymisen ehkäiseminen. Vuonna 2023 lautashävikin määrä kouluissa ja päiväkodeissa oli noin 21 g ruokailijaa kohden per päivä. Tavoitteena on vähentää lautashävikki 12 g/ruokailija.
Kaupungin ruokapalveluja tuottava Polkka Oy on kiinnittänyt aiempaa enemmän huomiota ruokahävikin synnyn ehkäisemiseen ja hävikin seurantaan erityisesti kouluissa. Lautashävikin lisäksi kiinnitetään huomiota tilaushävikkiin. Tilaushävikin osalta ollaan lähellä tavoitetta: tavoitteena on tilaushävikin vähentäminen 11 %:n, kun toteutunut määrä vuonna 2023 oli 13 %.
Huomioitavaa on, että ruokahävikin määrää ja siihen liittyviä toimia on hankalaa mitata muiden toimijoiden kuin Polkka Oy:n osalta. Ruokahävikkiä syntyy kuitenkin niin kotitalouksissa, yksityisissä yrityksissä kuin myös esimerkiksi kaupoissa. Hävikin minimoimiseksi toimenpiteitä tulisi tehdä kaikilla näillä sektoreilla.