Sisältöjulkaisija

angle-left Vaara-kirjastot mukaan uuteen E-kirjastoon ensimmäisten joukossa

Vaara-kirjastot mukaan uuteen E-kirjastoon ensimmäisten joukossa

Valtakunnallinen E-kirjasto avataan Kirjan ja ruusun päivänä, tiistaina 29. huhtikuuta. Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastot ovat mukana palvelussa heti alusta alkaen.

E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä.

E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta ilmaiseksi. E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ovat mukana. Kirjastokorttia ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella. Palvelu on käyttäjälle maksuton.

E-kirjastoon tulee luettavaa ja kuunneltavaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jonkin verran muilla kielillä. E- ja äänikirjan voi lainata käyttöönsä kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. E- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee palveluun viikoittain.

Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä Suomen yleisten kirjastojen kanssa. Kirjastojen rooli E-kirjaston tuottamisessa ja kehittämisessä on suuri. Yleisten kirjastojen työntekijöistä koostuvat työryhmät vastaavat aineistohankinnoista ja sovelluksen etusivun näkymästä sekä suunnittelevat käyttäjäkoulutusta ja viestintää. Eri työryhmissä on työntekijöitä myös Pohjois-Karjalan alueelta.

Kirjailijoiden ja äänikirjojen lukijoiden kannalta on tärkeää, että Suomessa e-aineistojen lainaamisesta maksetaan nyt lainauskorvauksia.

E-kirjaston lisäksi Vaara-kirjastoille jää käyttöön omia e-aineistoja. Näitä ovat

  • keväällä käyttöön otettu elokuvien suoratoistopalvelu Cineast
  • kansainvälisten aikakaus- ja sanomalehtien palvelu PressReader
  • musiikin suoratoistopalvelut Naxos Music Library, Naxos Music Library Jazz ja Naxos Video Library
  • verkkomusiikkikoulu Rockway

Kaikkia näitä palveluita voi käyttää mistä tahansa kirjastokortilla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla. Lisäksi kotimaisia sanomalehtiä voi lukea edelleen kirjaston verkossa ePress-palvelussa.

Lisätietoja Vaara-kirjastojen e-aineistoista ja palveluiden käytöstä saat omasta kirjastostasi.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.