Joensuussa järjestetään Suomen ensimmäinen varautumispäivä 7. helmikuuta teemalla ”Varaudu 72 tuntia”.
Tavoitteena on lisätä asukkaiden turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä sekä organisaatioiden kykyä selviytyä yhteiskunnan häiriötilanteissa. Samalla luodaan uusi kansallinen varautumispäivä, jota aletaan viettää vuosittain 7. helmikuuta.
Tänä vuonna varautumispäivänä järjestetään seminaari aiheen asiantuntijoille ja varautumisen parissa työskenteleville. Lisäksi kaikki asukkaat ja muut kiinnostuneet kutsutaan osallistumaan varautumiskoulutukseen.
– Varautumispäivän yksi näkökulma on yhteiskunnan eri toimintojen varmistaminen, vaikka työntekijän kotiarki menisi hetkellisesti uusiksi. Kun kotitaloudet ovat varautuneet, organisaatiot toimivat vähemmillä häiriöillä ja työntekijät ovat käytettävissä myös poikkeustilanteessa, Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen summaa.
Päivän asiantuntijaseminaarin teema on näin ollen ”Yksilö varautumisen ketjun vahvimpana lenkkinä”. Puhujina ovat muun muassa sisäministeri Krista Mikkonen, Huoltovarmuuskeskuksen valmiusasiamies Ville Anttila ja pelastusjohtaja Markus Viitaniemi Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.
Varautumiskoulus 7.2. kello 18
Illan koulutuksessa ”Pärjäätkö 72 tuntia?” herätellään osallistujia oman kotitaloutensa varautumisen järjestämiseen konkreettisilla vinkeillä ja esimerkeillä. Koulutus järjestetään verkossa 7.2. kello 18–19.30. Sisällöstä vastaavat Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitto ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos. Osallistumaan pääsee sivulta www.joensuu.fi/varautuminen.
– Moni muistaa varata kotiin ruokaa ja kynttilöitä, mutta harvempi hoksaa, että sähköttömässä taloudessa ei kohta tule hanasta vettä eikä vessa vedä. Varautumisessa on siis monta kulmaa pohdittavaksi, sanoo koulutuksen toinen vetäjä, Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton toiminnanjohtaja Heli Koponen.
Ensimmäinen varautumispäivä järjestetään yhteistyössä sisäministeriön, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön, Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa.
– Joensuu laittaa nyt pallon liikkeelle. Sisäministeriön ja koko pelastustoimen sekä järjestöjen yhteistyöllä tästä tulee muotoutumaan kansallinen varautumispäivä. Jatkossa jokainen toimija, niin yksilöt, yhteisöt, julkishallinto kuin elinkeinoelämä, voivat hyödyntää varautumispäivää haluamallaan tavalla. Joensuu ei ole julistautumassa varautumispääkaupungiksi vaan kuten pohjoiskarjalaiseen tyyliin kuuluu, jaamme osaamista ja malleja toisten kanssa. Hyödynnämme itsekin myös tulevien vuosien helmikuun 7. päivän antia varautumisessamme, sanoo Leinonen.