Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia jatketaan ripeällä tahdilla – massarokotuspäiviä ensi viikolla Joensuussa

Riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia jatketaan ripeällä tahdilla – massarokotuspäiviä ensi viikolla Joensuussa

Siun sote on lisännyt merkittävästi rokotuskapasiteettia, jotta riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia saadaan nopeutettua. Viikon 51 aikana koronarokotteita on annettu kolminkertainen määrä aiempaan viikkoon verrattuna.
Rokotusten nopeuttaminen on vaatinut mm. kiireettömän hoidon siirtämistä mahdollisuuksien mukaan myöhempään aikaan. Työntekijät ovat myös ottaneet lisävuoroja rokotusten nopeuttamiseksi.

– Rokotusten nopeuttaminen näin lyhyellä ajalla on todella suuri urakka. Se on vaatinut erittäin paljon järjestelyjä sekä joustoa kaikilta osapuolilta. Massarokotustilaisuudet ja joulunajan rokotukset ovat mahdollisia, koska henkilöstömme on ottanut vapaaehtoisesti ylimääräisiä työvuoroja. Samalla toki olemme joutuneet lykkäämään kiireetöntä hoitoa, jotta riskiryhmien rokotussuojaa saadaan nopeasti parannettua, toimialuejohtaja Jarmo Kukkonen kertoo.

Riskiryhmiin kuuluvien ikäryhmää tarkennettu

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat voivat varata ajan 3. koronarokotukseen verkkoajanvarauksen kautta tai osallistua erikseen järjestettäviin massarokotustilaisuuksiin. Riskiryhmään kuuluvien ikärajaa on tarkennettu. Kolmatta koronarokotusta tarjotaan THL:n suosituksen mukaan 18–59-vuotiaille riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville.

Yli 70-vuotiaille tarjotaan aikaa kolmanteen koronarokotukseen puhelimitse. Puhelut soitetaan 013-alkuisesta numerosta. Jos henkilöä ei tavoita puhelimitse, lähetetään rokotusaika kirjeitse.

Tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa on rokottamatta hieman vajaat 30 000 yli 60-vuotiaista ja riskiryhmään kuuluvaa yli 18-vuotiaista, joilla tulee kuluneeksi viisi kuukautta tai enemmän 2. rokotteesta vuoden loppuun mennessä. Rokotusvälin muutos kuudesta viiteen kuukauteen lisäsi rokotettavien määrää joulukuussa noin 20 000 ihmisellä.

– Kuluvalla viikolla kahden päivän aikana on annettu enemmän koronarokotteita kuin koko edellisellä viikolla. Vaikka rokotuskapasiteetti on saatu kolminkertaistettua, ottaa näin suuren joukon rokottaminen aikaa. Ruuhkaa puretaan rokottamalla myös joulun aikaan sekä järjestämällä kaksi uutta massarokotustilaisuutta Joensuussa viikolla 52, osastonhoitaja Anna Pölönen sanoo.

Yli 18-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien ja 60–69-vuotiaiden 3. koronarokotteiden massarokotuspäivät Joensuussa 29.12. ja 30.12.

Joensuussa järjestetään kaksi ilman ajanvarausta toteutettavaa massarokotuspäivää viikolla 52. Tilaisuuksissa annetaan 3. koronarokotteita sairauden perusteella yli 18-vuotiaille riskiryhmään kuuluville ja perusterveille 60–69-vuotiaille, joiden 2. koronarokotteesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.

Massarokotustilaisuudet järjestetään keskiviikkona 29.12. ja torstaina 30.12. klo 9–14.30. Rokotuspiste on Vanhassa Lyseon lukiossa (2. krs. liikuntasali). Rokotuspaikan osoite on Koskikatu 8. Sisäänkäynti opastetuista ovista, ei rakennuksen pääovista. Rokotustilaisuuden sisäänkäynti on pääovien oikealla puolella.

Rokotuspaikkaan ei ole esteetöntä pääsyä eikä rokotustilassa ole suojasermejä. Rokotukseen tulevia pyydetään huomioimaan tämä vaatetuksessa, jotta olkavarren saa helposti paljaaksi. Rokotukset toteutetaan saapumisjärjestyksessä. Odottamiseen on syytä varautua.

Tilaisuuksissa annetaan vain 3. rokoteannoksia. Tarjolla noin 500 koronarokoteannosta/ tilaisuus.

Rokotustilaisuudessa on käytössä Modernan koronarokote. Tämän vuoksi tilaisuudessa ei voida antaa 3. koronarokotetta riskiryhmään kuuluville alle 30-vuotiaille miehille. THL ei suosittele Modernan koronarokotteen antamista alle 30-vuotiaille miehille varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Rokotusaikoja varattavissa myös verkkoajanvarauksessa

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 18–59-vuotiaat ja perusterveet 60–69-vuotiaat henkilöt voivat edelleen varata ajan kolmanteen koronarokotukseen myös verkkoajanvarauksen kautta.

Kolmannen koronarokotteen voi ottaa, kun 2. rokotteesta on kulunut vähintään 5 kuukautta.

Tällä hetkellä Siun sotessa ei vielä tarjota 3. koronarokotetta perusterveille alle 60-vuotiaille. Rokotuksia laajennetaan nuorempiin ikäluokkiin, kun riskiryhmien rokotusten ruuhkat on saatu purettua. Alle 60-vuotiaiden kolmansien koronarokotusten käynnistymisestä tiedotetaan erikseen.

Verkkoajanvarauksen kautta on mahdollista varata edelleen aika myös 1. ja 2. koronarokotteeseen. Ajan ensimmäiseen koronarokotukseen voivat varata kaikki yli 12-vuotiaat. Lisätietoa Siun soten koronarokotuksista

Riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotuksia käynnistellään

Siun sote järjestää ennen vuodenvaihdetta yhden koronarokotuspäivän riskiryhmään kuuluville 5–11-vuotialle. Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella Lehmon terveysasemalla Kontiolahdella torstaina 30.12.2021. Ajan rokotukseen voi varata kaikista Pohjois-Karjalan kunnista.

Ajanvaraus käynnistyy maanantaina 27.12.2021 klo 12. Rokotusaika varataan Siun soten terveysasemien verkkoajanvarauksen kautta. Ajanvarauksessa tulee valita kunnaksi Kontiolahti, palveluluokaksi lastenneuvola ja palveluksi 5–11-vuotiaiden koronarokotukset.

Rokotusaikoja tulee varattavaksi 20. Rokotuksia tarjotaan ensisijaisesti 5–11-vuotiaille lapsille, jotka ovat erikoissairaanhoidon piirissä ja sairastavat seuraavia harvinaisia sairauksia:

  • elinsiirto tai kantasolusiirto
  • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai immuunivajaus
  • harvinaissairaudet
  • krooniset keuhkosairaudet
  • sydänsairaudet
  • krooninen munuaissairaus
  • vaikea krooninen maksasairaus
  • hengitysvajausta aiheuttavat tai infektioherkkyyttä lisäävät neurologiset sairaudet.

Siun sote käynnistää kaikkien 5–11-vuotiaiden koronarokotuksia tammikuussa viikolla 2. Rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauksesta tiedotetaan viikolla 1. THL:n suosituksen mukaan lasten rokotukset toteutetaan niin, etteivät ne hidasta riskiryhmien 3. koronarokotuksia. Lasten riskiryhmien kuvaukset voi lukea THL:n verkkosivuilta: 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.