Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Lokakuusta alkaen kolmannet ja neljännet koronarokotukset annetaan varianttirokotteella

Lokakuusta alkaen kolmannet ja neljännet koronarokotukset annetaan varianttirokotteella

Siun sotessa otetaan käyttöön Biontech-Pfizerin Comirnaty-varianttirokote kolmansissa ja neljänsissä koronarokoteannoksissa lokakuun alusta alkaen. 60 vuotta täyttäneet, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltua neljättä rokotetta, saavat lokakuun alusta alkaen puuttuvan rokotuksen varianttirokotteella. Neljännen rokoteannoksen voi ottaa, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Sama koskee myös perusterveitä yli 18-vuotiaita, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltuja kolmea koronarokoteannosta. Tähän ryhmään kuuluvat saavat puuttuvan kolmannen koronarokotteen lokakuusta alkaen varianttirokotteella. Rokoteannoksen voi ottaa, kun toisesta rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaille, jotka eivät ole vielä saaneet suositeltua neljättä tai viidettä rokoteannosta, puuttuva rokote annetaan lokakuusta alkaen varianttirokotteella.

Jos yli 65-vuotias, riskiryhmään kuuluva yli 18-vuotias tai voimakkaasti immuunipuutteinen yli 12-vuotias ottaa kolmannen, neljännen tai viidennen rokoteannoksen varianttirokotteella, ei hän tarvitse enää influenssarokotusten yhteydessä annettavaa tehosterokotetta.

Koronarokotusten perussarjaan kuuluvat kaksi ensimmäistä rokoteannosta ja voimakkaasti immuunipuutteisilla kolme ensimmäistä rokoteannosta annetaan jatkossakin tällä hetkellä käytössä olevilla koronarokotteilla.

Ajanvaraus kolmanteen ja neljänteen koronarokotukseen tehdään normaaliin tapaan verkko- tai puhelinajanvarauksen kautta. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat varata ajan puhelimitse. Ohjeet ajanvaraukseen löytyvät Siun soten verkkosivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset.

Toisin kuin marras-joulukuun tehosterokotteissa, sairastettu tauti vaikuttaa vielä 1., 2., 3., 4. ja 5. koronarokotuksiin. Sairastettu koronavirustauti vastaa yhtä rokotetta, kun sairastetun taudin ja rokotteen väli on ollut vähintään kuusi viikkoa. Näin ollen esimerkiksi henkilö, joka on saanut kolme koronarokotetta ja sairastanut koronavirustaudin, ei tarvitse neljättä koronarokotetta.

Tehosterokotukset käyntiin marraskuussa

Yli 65-vuotiaiden, lääketieteellisiin riskiryhmään kuuluvien yli 18-vuotiaiden ja voimakkaasti immuunipuutteisten yli 12-vuotiaiden koronarokotusten tehosterokotukset käynnistyvät Siun sotessa marraskuussa. Rokotteena on Biontech-Pfizerin Comirnaty-varianttitehosterokote. Tehosterokote on nimensä mukaisesti koronavirusrokotteiden tehoste, jota tarjotaan ainoastaan edellä mainituille ryhmille. THL:n mukaan alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan, eikä marras-joulukuussa annettavalle tehosterokotteelle ole tarvetta.

Siun sotessa koronarokotusten tehosterokotteiden antaminen käynnistetään influenssarokotusten yhteydessä eli marraskuun alussa. THL:n mukaan tehosteannos on suositeltavaa ottaa vasta loppusyksystä, jotta tehosteesta saatava lisäsuoja pysyy mahdollisimman hyvänä talven ajan. Tehosterokotuksissa annetaan varianttiräätälöityä rokotevalmistetta.

Tehosterokotusten ajanvarausta järjestellään parhaillaan ja asiasta tiedotetaan erikseen, kun käytännön järjestelyt on saatu valmiiksi.

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosterokotteen marras-joulukuussa voivat ottaa rokotusryhmään kuuluvat riippumatta siitä, kuinka monta koronarokoteannosta henkilö on aiemmin saanut tai onko henkilö sairastanut koronavirustaudin.

Lisätietoja

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.