Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Koronatilanteessa suunta parempaan päin

Koronatilanteessa suunta parempaan päin

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa on menossa parempaan suuntaan kaikilla mittareilla tarkasteltuna. Viikolla 17 terveydenhuollossa otetuissa testeissä todettiin 612 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla todettuja tartuntoja oli 816. Myös jätevesiseurannassa viruksen ilmaantuvuus on laskussa. Valtaosa koronavirustartunnoista todetaan kotitesteillä, joiden tulokset eivät virallisissa luvuissa näy.

Terveydenhuollon kuormitus on pysynyt tasaisena ja koronavirustauti sairastetaan useimmiten kotona. Vuodeosastohoidossa on tällä hetkellä yhteensä 13 koronavirustautia sairastavaa potilasta, joista 7 erikoissairaanhoidossa ja 3 perusterveydenhuollon osastoilla.

Rokotuskattavuus hyvällä tasolla

Rokotukset suojaavat hyvin vakavaa koronavirustautia vastaan. Yli 18-vuotiaista pohjoiskarjalaisista noin 90 % on saanut yhden rokotteen, 87 % kaksi rokotetta ja 67 % on rokotettu kolmeen kertaan. Yli 80-vuotiaista 69 % on saanut myös neljännen rokoteannoksen. Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa on annettu noin 367 000 koronavirusrokotetta epidemian aikana.

Neljättä rokotusannosta on tähän saakka suositeltu yli 12-vuotiaille vakavasti immuunipuutteisille, kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä hoivakodeissa asuville iäkkäille henkilöille. THL on antanut uusia suosituksia neljänsistä rokoteannoksista torstaina 5.5.2022. Siun sote valmistelee rokotusten laajentamista uusien suositusten mukaisesti ja järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin lähipäivinä.

Suosituksissa ei muutoksia

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui kahden viikon tauon jälkeen 5.5.2022.

Pohjois-Karjalassa ei ole voimassa laajoja kokoontumis- tai muita rajoituksia. Maskin käyttöä suositellaan hengitystieoireisille sekä koronavirukselle altistuneille, jos kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Kasvomaskia kannattaa käyttää oman harkinnan mukaan, erityisesti jos on rokottamaton yli 12-vuotias tai kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 19.5. Koronavirustilanteen rauhoittuessa työryhmä harventaa kesän ajaksi kokoustahtiaan ja kokoontuu toukokuun jälkeen neljän viikon välein.