Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Alkuviikon aikana koronavirustartuntoja eri puolilla maakuntaa

Alkuviikon aikana koronavirustartuntoja eri puolilla maakuntaa

Siun soten toiminta-alueella on alkuviikon aikana varmistunut 16 uutta koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista on Joensuussa ja Lieksassa, mutta yksittäisiä tartuntoja on todettu eri puolilla maakuntaa.

– Tilanne elää tällä hetkellä koko ajan, se voi muuttua jopa tunneissa. Uusia tartuntoja varmistuu päivittäin ja jäljitystyötä tehdään koko ajan, kertoo infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta.

Osa uusista tartunnoista on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä, eikä laajempia altistumisia syntynyt. Osa tartunnoista taas on johtanut laajempiin altistumisiin muun muassa työpaikoilla sekä kahdessa päiväkodissa Joensuussa. Siun sote on puhelimitse yhteydessä henkilöihin, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartunnan saaneiden henkilöiden kanssa ja asettaa altistuneet tartuntalain mukaiseen 10 vuorokauden karanteeniin. Päiväkodit ja työpaikat tiedottavat itse asiakkaitaan karanteenien vaikutuksesta toimintaansa. Siun soten alueella karanteenissa on tällä hetkellä lähes 190 henkilöä.

Tartuntojen jäljitystyössä on lisäksi tullut esille myös uusia mahdollisia altistumistilanteita ravintoloissa Joensuussa lauantaina 28.11. Altistumispaikat on päivitetty Siun soten verkkosivuille. Sivulle on koottu tiedot sellaisista paikoista, joissa kaikkia tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa olleita henkilöitä ei voida varmuudella nimetä. Siksi samaan aikaan samassa paikassa olleita kehotetaan seuraamaan oireitaan ja välttämään turhaa liikkumista mm. riskiryhmään kuuluvien luona.

Tartuntojen alkuperä on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään joko aiempiin tartuntaketjuihin tai kontakteihin muualla kotimaassa sellaisilla alueilla, joissa epidemia on leviämisvaiheessa. Muutamassa tapauksessa tartunnan alkuperä on jäänyt epäselväksi ja selvittäminen jatkuu.

– Jäljitystyössä on huomattu, että moni hakeutuu testeihin vasta pari päivää oireiden alkamisen jälkeen. Kun näytteen vastaus saapuu 1–2 vuorokaudessa ja jäljitystyö aloitetaan, on altistumistilanteistakin kulunut jo helposti viikko. Olisi todella tärkeää saada tätä viivettä lyhyemmäksi, eli testeihin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen, toivoo Sieberns.

Koronatestien määrä on ollut laskusuunnassa viime päivinä ja testejä pystyttäisiin ottamaan paljon enemmän kuin kysyntää on.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto on kieltänyt yli 50 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa tästä päivästä lukien vuoden loppuun saakka. Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa on 6.12. saakka voimassa tiukempi, yli 20 hengen tilaisuuksia koskeva rajoitus.

Siun soten toiminta-alueen epidemiatilannetta ja sen edellyttämien toimenpiteiden riittävyyttä arvioidaan alueellisessa Covid-19-tilannekuvatyöryhmässä, joka kokoontuu viikoittain torstaisin iltapäivällä. Koronaepidemiaan liittyvät toimintaohjeet sekä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille www.siunsote.fi/korona.