Joensuun kaupunki pilotoi viime vuonna osallistuvaa budjetointia. Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kaupunkilaiset otetaan mukaan kaupungin varoja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvaa budjetointia voidaan toteuttaa usein eri tavoin.
Joensuussa kaupunkilaiset pääsivät päättämään yhteisten rahojen käytöstä muun muassa laajan kyselyn ja äänestyksen, asukastilaisuuksien, nuorten kuulemisen ja lasten parlamentin avulla. Kohteiksi valikoituivat muun muassa Reijolan nuorten ajanviettomahdollisuudet, Kiihtelysvaaran koulun pihavälineet ja Rantakylän lämppärinmäki.
– Viime vuosi oli ennen kaikkea testaamista, mikä on paras tapa osallistaa ihmisiä rahankäytön suunnitteluun. Osa kokeiluista onnistui paremmin ja osa kehnommin, mutta paljon kyllä opittiin. Hienoa oli huomata, miten paljon joensuulaisilla on hyviä ajatuksia ja tahtoa osallistua. Vuoden kokemuksien perusteella muodostetaan lopulta Joensuun oma malli osallistuvaan budjetointiin, kertoo Joensuun kaupungin hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö Heini Lehikoinen.
Reijolassa lisätään nuorisotalon aukioloaikoja
Kaupunkilaisten palautteissa nousi toive parantaa Reijolan nuorten ajanviettomahdollisuuksia. Osallistuvan budjetoinnin varoilla päätettiin näin lisätä Reijolan nuorisotilan aukioloaikoja. Kevään ajan tila on auki vähintään yläkouluikäisille kolmena perjantaina ja lauantaina kuukaudessa. Lisäksi tila on kerran kuussa auki myös 5–6-luokkalaisille. Tällöin tilassa järjestään vapaa-ajantoimintaa, jonka suunnitteluun nuoret voivat osallistua. Uusien aukioloaikojen kokeilut jatkuvat myös syksyllä.
– Reijolassa nuoret toivoivat lisää mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon. Toiveiden pohjalta nuorisotilan on nyt auki myös viikonloppuisin. Jutellaan jatkosta yhdessä nuorten kanssa ja katsotaan, mikä toimii parhaiten, toteaa nuorisotyön koordinaattori Annu Jantunen.
Tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyvät osoitteesta nuortenjoensuu.fi.
Osallistuvaan budjetointiin varatuilla rahoilla hankittiin kaupunkilaisten toiveista muun muassa uusia leikkiväleitä Kiihtelysvaaran koulun pihalle, siirrettävä pumptrack, kiinteät tunnelmavalot Rantakylän torille, uusia roskiksia sekä siistittiin lämppärinmäen ympäristöä. Osa hankinnoista tulee käyttöön talven jälkeen.