Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025 ja pienempien rakennuskohteiden rakentamiseen tarvitsee luvan jatkossa aiempaa harvemmin.
Rakentamista koskevia säännöksiä ja määräyksiä on silti noudatettava. Näitä on lain ja asetusten lisäksi muun muassa kaavoissa ja kunkin kunnan rakennusjärjestyksessä.
Ilman rakentamislupaa voi jatkossa rakentaa esimerkiksi
- alle 30 neliömetrin tai alle 120 kuutiometrin rakennuksen, joka ei ole asuinrakennus
- alle 50 neliön katoksen
- alle 30 metriä korkean maston
- alle kahden neliön suuruisen valaistun mainoslaitteen.
Näitäkään ei voi silti rakentaa mihin kohtaan tonttia tahansa ja rakennuspaikalla on oltava jäljellä rakennusoikeutta.
Rakentajan vastuulla ovat myös tietyt tekniset vaatimukset, vaikka rakentamislupaa ei tarvittaisi. Ne on listattu rakentamislaissa ja niitä ovat muun muassa
- rakenteiden lujuus ja vakaus
- paloturvallisuus
- terveellisyys
- käyttöturvallisuus
- esteettömyys
- energiatehokkuus
- meluntorjunta ja ääniolosuhteet.
– Rakentamisen säännöstö on siis jatkossakin laaja. Siksi suosittelemme lämpimästi aina ammattitaitoisen suunnittelijan palkkaamista. Kaupungin rakennusvalvonnan henkilöstö tuntee säännökset ja pystyy myös neuvomaan, sanoo Joensuun kaupungin rakennustarkastaja Jukka Hyttinen.
Kaupungin rakennusvalvonta valvoo edelleen rakentamista kunnan alueella. Se voi puuttua määräysten vastaiseen rakentamiseen jälkikäteen ja jopa vaatia purkamaan määräysten vastaisen rakennuksen.
Asuinrakennus tarvitsee aina luvan
Asuinrakennukseen tarvitaan jatkossakin aina rakentamislupa rakennuksen koosta riippumatta. Myös loma-asunto on asuinrakennus. Lupa tarvitaan useimmiten myös olemassa olevan asuinrakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, laajentamiseen ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen.
Lisätietoa on osoitteessa joensuu.fi/rakentamislaki.
Ympäristöministeriön sivuilla on rakentamislaista osoitteessa https://ym.fi/rakentamislaki. Siellä on myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.