Sisältöjulkaisija

angle-left Perustetaanko skuuttipuisto vai laitetaanko laavu – Joensuu kokeilee osallistuvaa budjetointia

Perustetaanko skuuttipuisto vai laitetaanko laavu – Joensuu kokeilee osallistuvaa budjetointia

Joensuussa käynnistetään kevään aikana useita osallistuvan budjetin kokeiluja. Kokeiluissa asukkaat pääsevät vaikuttamaan siihen, mihin kohteisiin kaupungin rahoja käytetään. Kohteita on suunniteltu yhdessä muun muassa Lasten Parlamentin kokouksissa sekä pitäjäkatselmuksissa. Kaikkiaan rahaa on varattu noin 130 000 euroa. Osallistuvaan budjetointiin ryhdytään osallisuus- ja vetovoimalautakunnan aloitteesta.

Osallisuus- ja vetovoimalautakunta päätti kokouksessaan 28. huhtikuuta, että Rantakylän alueelle kohdennetaan 25 000 euron määräraha, jonka käytöstä järjestetään avoin kysely. Lopullisesti toteutettavat kohteet valitaan kaupunkilaisten äänestyksellä. Reijolan alueen nuoret saavat myös oman 20 000 euron määrärahan, jonka käyttöä nuoret pääsevät ideoimaan ja toteuttamaan nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Rahaa on tiedossa myös lasten viihtyvyyden parantamiseen sekä pitäjien käyttöön. Lasten Parlamentin kokouksessa on kerätty ideoita Joensuun alakoululaisilta, ja toteutuskelpoisia ajatuksia tulikin runsaasti. Toteutettavien kohteiden suunnittelua jatketaan. Pitäjäkatselmuksissa kaupungin viranhaltijat eri toimialoilta jalkautuvat yhdessä asukkaiden kanssa pitäjiin ja kiertävät katsomassa kohteita, jotka asukkaiden mielestä olisivat kohennuksen tarpeessa. Ensimmäinen pitäjäkatselmus järjestettiin Pyhäselässä 28.4. 

Kaikkiaan osallistuvan budjetoinnin ensimmäisiin kokeiluihin on varattu noin 130 000 euroa. 

– Kaupunki on aiemminkin kuullut asukkaita ja kohdentanut rahojen käyttöä tarpeiden perusteella, mutta nyt teemme vuoropuhelusta asukkaiden kanssa entistä suunnitelmallisempaa ja näkyvämpää. Tarkoituksena on, että mahdollisimman monella asukkaalla olisi mahdollisuus edistää itselleen tärkeitä asioita, hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö Heini Lehikoinen Joensuun kaupungilta kertoo.

Osallistuvan budjetoinnin kokeilujen perusteella Joensuuhun luodaan pysyvä, erilaiset tarpeet ja kohderyhmät huomioiva toimintamallien kokonaisuus. Osallistuva budjetointi on osa Joensuun kaupungin osallisuusohjelman 2021–2025 toimenpiteitä. 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.