Sisältöjulkaisija

angle-left Penttilänrannan uusi ympäristötaideteos avaa historiaa interaktiivisesti

Penttilänrannan uusi ympäristötaideteos avaa historiaa interaktiivisesti

Joensuussa Penttilänrannassa on julkaistu 29.11. uusi, valaistu ympäristötaideteos Hellan sydän. Teos koostuu fyysisestä valoteoksesta Pielisenjoen rannalla, yhteisöjen keräämistä historiallisista tapahtumista sekä verkkosivuista osoitteessa www.hellansydan.fi.

Teos nostaa esiin tapahtumia Joensuun ja Pohjois-Karjalan menneisyydestä. Hellan sydän hohkaa ja esittää uudelleen paikallisia historian tapahtumia tiettyinä päivinä. Käytössä ovat värit, valot, rytmi ja verkkosivulle kerätty tutkimustieto. Sivuilla aukeaa uusi kertomus juuri silloin, kun Hellansydän alkaa sykkiä erikoisvaloja.

Teoksen ovat suunnitelleet muotoilija Samu Aarnio ja kuvataiteilija Teijo Karhu ja sen on rakennuttanut Jalon Rakentajat Oy. Hellan Sydän on osa Joensuun prosenttitaideprojektia.

– Hellan Sydän arkistoi uumeniinsa vaiettuja, kriittisiä ja keskustelua herättäviä historian tapahtumia. Se asettaa meidät muistelemaan ja uudelleen arvioimaan valokeilaan nostettuja historiallisesti faktuaalisia tapahtumia, jotka muuten saattaisimme unohtaa tai joilta voisimme sulkea silmämme, kertoo Samu Aarnio.

Ensimmäisenä vuotena Hellan Sydän muistuttaa kahdestakymmenestä historiallisesta tapahtumasta. Useimmat tapahtumat liittyvät paikallisiin, Pohjois-Karjalan tapahtumiin. Tällaisia ovat muun muassa 14.4.1918 tapahtunut punaisten joukkoteloitus Joensuussa ja ensimmäisen höyryjunan saapuminen Sortavalasta Joensuuhun 1.11.1894. Mukana on myös muutamia kansallisia merkkipäiviä, joiden olemassaolosta Hellansydän muistuttaa. Tällaisia päiviä ovat muun muassa Pohjois-Karjalan Pride-viikko 18.5. tai saamelaisten kansallispäivä 6.2.

– Kun Hellan Sydämellä on ilmoitettavaa jostakin merkittävästä menneestä tapahtumasta, se alkaa loistaa tapahtumalle ominaista valoa ja rytmiä aamu viidestä saman vuorokauden loppuun saakka. Tämän jälkeen Hellan Sydän vaipuu normaaliin rytmiinsä, rauhalliseen hengityksen tahtiseen valkoisen valon rytmiin, kertoo teoksen kokonaisuudesta Teijo Karhu.

Hellan Sydämen sykkiessä erikoispäivän valoa, aukeaa samana päivänä Hellan Sydämen verkkosivuille uusi sivu, josta on luettavissa juuri tuohon päivään liittyvä teksti. Tekstit ovat tuottaneet historian tutkijat Itä-Suomen yliopistosta. Tutkijat edustavat Pohjois-Karjalan historiallista yhdistystä.

– Tekstit eivät ole mielipidekirjoituksia vaan tutkijan näkemyksiä kyseisestä tapahtumasta, tekijät kertovat.

–  Tekstin yhteydessä on myös katsottavissa aiheeseen liittyviä arkistovalokuvia, jotka on hankittu paikallisilta museoilta. Hellan Sydämen sivustosta rakentuu kaikille avoin arkisto. Web-sivulla on myös kommentointipalsta, jonne kuka tahansa voi kommentoida historiallista tapahtumaa. Kommenttien kautta henkilökohtaiset kokemukset tulevat näkyväksi ja mahdollistavat keskustelun. Web-sivut kutsuvat ihmisiä osallistumaan, Aarnio ja Karhu täydentävät.

Kolmen vuoden välein valaistavat erikoispäivät uusitaan. Paikallisia yhteisöjä kutsutaan mukaan valitsemaan heille merkitykselliset historialliset päivämäärät, jotka ohjelmoidaan Hellan Sydämeen.

Teos pystytetään kahden kerrostalon väliin jäävälle viheralueelle Penttilänrantaan, Ylisoutajansillan läheisyyteen osoitteeseen Penttilänkatu 35 C. Hellan Sydän julkistettiin Joensuu-päivänä 29.11.Teoksen on rahoittanut Jalon Rakentajat Oy.

Hellan sydän taideteos valaistuna punaisella värillä

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.