Sisältöjulkaisija

angle-left P-Asemaparkki avataan 4.1.

P-Asemaparkki avataan 4.1.

Joensuun asemanseudun kehittämisen kannalta keskiössä oleva P-Asemaparkki on avattu ja se palvelee pysäköijiä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Myös liikennejärjestelyt ovat muuttuneet.

Pysäköintilaitoksen rakentaminen alkoi syyskuussa 2019. Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) yhteistyösopimuksen mukaisesti PKO rakensi ilman kaupungin rahoitusta pysäköintilaitoksen palvelemaan aseman yleistä pysäköintiä sekä asemanseudulle kaavoitetun asuntokorttelin ja hotelli Kimmelin kort­te­lin tarpeita.

Pysäköintilaitoksessa on maan päällä neljä kerrosta, minkä lisäksi myös rakennuksen kattotasanne on rakennettu pysäköintitilaksi. Kattopysäköintiä on tarpeen mukaan mahdollisuus hyödyntää myös talvella. Pysäköintitalossa on 500 autopaikkaa, joista sähköautoille on varattu 6 paikkaa. Pysäköintilaitos on rakennettu niin, että pysäköintipaikkoja on tarpeen vaatiessa mahdollisuus lisätä. P-Asemaparkissa on myös lämmityspistokkeellisia paikkoja, ja ne on tarkoitettu hotellivieraiden käyttöön.

Rakennuksen kustannusarvio on 11 miljoonaa euroa. Rakentamisen työllisyysvaikutus paikallisille urakoitsijoille on 187 henkilötyövuotta. Työmaalla on työskennellyt koko rakentamisen ajan 40 eri alojen ammattilaista. P-Asemaparkissa on sekä kattotasanteella että rakennuksen Niinivaaran puoleisella seinustalla yhteensä 135 aurinkopaneelia.

Lämmin kiitos kaikille urakoitsijoille ja rautaisille rakennusalan ammattilaisille, joiden ansiosta laadukas pysäköintitalo valmistui täysin aikataulussaan asemanseudun pysäköijien iloksi. Teimme myös tässä rakennushankkeessa mahdollisimman paljon yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, jotta investointieurot jäävät omaan maakuntaan. Koronan kurittaessa aluetaloutta haluamme omilla toimillamme tuoda työtä ja toimeentuloa oman maakunnan ammattilaisille, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Ajo pysäköintitaloon ja saattoalueelle on Sirkkalan sillan tyven kiertoliittymästä. P-Asemaparkin avauduttua saattoliikenne junille ja busseille kulkee pysäköintitalon ensimmäisen kerroksen kautta. Vanha pysäköintialue poistuu kokonaan käytöstä ja samalla myös taksiasema siirtyy uudelle saattoalueelle. Kaukoliikenteen linja-autot kulkevat Asemankaaren kautta, jossa laituripaikkojen sijoituksessa tapahtuu pieniä muutoksia. Alueen JOJO-pysäkkien (Sirkkala, Kimmel, Itäranta) sijainneissa ei tapahdu muutoksia.

Pysäköintitalon odotustilassa palvelee R-kioski 14.1. alkaen, josta voi jatkossa ostaa joukkoliikenteen linja-autolippuja sen aukioloaikoina. Odotustilassa on myös JOJO-lippuautomaatti, josta voi ostaa JOJO-lippuja odotustilan aukioloaikoina. Odotustila on auki klo 5.30–23.30.

– Vilkkaan rakentamisen ansiosta Joensuun kaupungin keskusta on valtakunnallisestikin arvioiden todella ainutlaatuinen kokonaisuus, joka ulottuu aseman seudulta aina yliopistokampukselle, Mehtimäen liikuntakeskukselle sekä Laulurinteelle saakka. Tämä akseli mahdollistaa puitteet mittavien tapahtumien järjestämiseen. PKO on kiitettävästi ottanut vastuuta maakuntamme ja myös keskuskaupunki Joensuun rakentamisesta. Joensuun kaupungin näkövinkkelistä PKO:n pysäköinti-investointien merkitys piilee lisäksi siinä, ettei kaupunkilaisten veroeuroja tarvita niiden rahoittamiseen, mikä osaltaan helpottaa talouden tasapainossa pitämistä näinä kireinä aikoina, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo.