Sisältöjulkaisija

angle-left Lappeenrannan, Joensuun ja Imatran kaupunginhallitukset käsittelevät Itä-Suomen koulun tulevaisuutta

Lappeenrannan, Joensuun ja Imatran kaupunginhallitukset käsittelevät Itä-Suomen koulun tulevaisuutta

Lappeenrannan, Joensuun ja Imatran kaupunkien viranhaltijat esittävät kaupunginhallituksilleen Itä-Suomen koulun toimintaa lakkautettavaksi. Yhdessä valmistellun esityksen taustalla on kaupunkien tarve mukauttaa palveluverkkoa lapsimäärien mukaiseksi. Lakkautusesitystä perustellaan kaupunkien oppilasmäärien laskulla.

- Kouluverkkoa täytyy sopeuttaa syntyvyyteen ja ennusteisiin lasten määristä. Teemme juuri laajempaa kouluverkon tarkastelua osana talouden sopeuttamista. Kokonaisuus tuodaan päätöksentekoon myöhemmin keväällä. Itä-Suomen koulun osalta esitys tehdään jo nyt, sillä koulun toiminnasta vastaa kolmen kaupungin omistama säätiö, toteaa Joensuun kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Jani Kaasinen.

Kolmen kaupungin alueella tällä hetkellä toimivan koulun toiminnasta vastaa Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun perustama Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun säätiö, jonka hallituksen toimivaltaan kuuluu päätöksenteko koulutoiminnasta. Hallitus koostuu Lappeenrannan, Joensuun ja Imatran kaupunkien sekä LUT-yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston nimeämistä jäsenistä. Kaupungit rahoittavat koulun toimintaa välillisesti kotikuntakorvausten kautta.

Itä-Suomen koulun toiminnan päättymisellä olisi merkittävä ja myönteinen vaikutus kaupunkien talouteen ja lasten ja nuorten palveluverkon laajuuden ja laadun turvaamiseen. Kaupungit korostavat, että oppilasmäärän muutoksessa on ajateltava palveluverkkoa ja talouden vaikutuksia kaikkien kaupunkien palveluissa olevien lasten näkökulmasta.

- Tutun koulun toiminnan päättyminen on luonnollisesti raskasta oppilaille ja heidän huoltajilleen. Kouluverkkoa täytyy kuitenkin tarkastella kokonaisuutena, jotta resurssit riittävät jatkossakin laadukkaaseen opetukseen, Kaasinen jatkaa.

Esitetyn muutoksen taustalla on myös sen jouheva toteuttaminen. Muutos voidaan toteuttaa kerralla. Peruskoulun oppilaiden siirtyminen kaupunkien kouluihin onnistuu, kun muutos resursoidaan riittävällä tavalla. Lukiolaisten siirtyminen Itä-Suomen koulun opetuksesta kaupunkien lukioihin arvioidaan ongelmattomaksi. Itä-Suomen koulusta siirtyvät oppilaat voivat suorittaa kieliopintoja vastaanottavien koulujen kieliohjelmien mukaisesti.

Kaupunginhallituksen esityslista Dynasty-palvelussa täällä.