Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunki pitää voimassa nykyiset koronarajoitukset

Kaupunki pitää voimassa nykyiset koronarajoitukset

Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontui perjantaina 5. maaliskuuta käsittelemään koronapandemian maakunnallista tilannekuvaa. Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä totesi torstaina 4. maaliskuuta epidemiatilanteen Joensuun työssäkäyntialueella (Joensuu, Kontiolahti ja Liperi) olevan kiihtymisvaiheessa. Muualla maakunnassa epidemia on pysynyt perustasolla. Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä suosittelee pitämään nykyiset rajoitukset ja suositukset voimassa toistaiseksi. Suuressa osassa maata koronapandemian tilanne on huolestuttava ja useat maakunnat ovat joko leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

– Nyt on tärkeää, että alkavalla talvilomaviikolla ei matkusteta ja pyritään pitämään ihmisten tapaamiset sekä lähikontaktit minimissä, sillä korona sekä sen virusmuunnokset leviävät helposti matkustaessa muualle Suomeen ja lähikonktaktissa muiden kanssa. Jos vähänkään on sairastumisen oireita, niin on syytä hakeutua koronatestiin, kertoo Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

– Toivomme, että kaikki jaksavat tukea toisiaan tämän koronakriisin keskellä. Suosittelemme ulkoilemaan ja nauttimaan luonnosta, sillä eihän kaikki kuitenkaan ole kiellettyä. Muistetaan käyttää kasvomaskia ja pidetään turvavälit sekä noudatetaan hygieniaohjeita. Näin suojataan lähimmäisiämme, jatkaa Karjalainen.

Joensuun kaupungin perusopetuksen yläluokat, lukiot, aikuislukio ja taiteen perusopetus jatkavat talviloman jälkeen lähiopetuksessa. Kaupunki pyrkii turvaamaan lähiopetuksen järjestämisen ja etäopetukseen siirtyminen on viimesijainen kaupungin keino koronapandemian ehkäisyssä. Kaupunki kuitenkin varautuu yläluokkien, lukioiden, aikuislukion ja taiteen perusopetuksen mahdolliseen etäopetukseen, mikäli koronatilanne Joensuussa pahenee merkittävästi.

Kaikissa kaupungin palveluissa ja tiloissa on käytettävä kasvomaskia. Maskisuositus koskee myös 12 vuotta täyttäneitä ja on voimassa toistaiseksi. Maskien käyttäminen jatkuu myös nykyisten voimassa olevien ohjeiden mukaisesti lukioissa, peruskouluissa, koulukuljetuksen aikana ja varhaiskasvatuksessa.

Joensuun kaupungin verkkosivuille on koostettu ohjeet kaupungin palveluissa ja tiloissa asioiville. Tärkeää on, että kipeänä jäädään kotiin, muistetaan pitää turvavälit ja tarvittaessa käyttää maskia, pestä käsiä sekä muistaa hyvä yskimishygienia. Lisäksi riskiryhmään kuuluvien tulisi arvioida omalta kohdaltaan riskit yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokoontumisiin osallistumisessa.

– Ohjeita noudattamalla pidämme läheisemme terveenä, sillä kuka tahansa voi tiedostamattaan levittää koronavirusta. Meillä jokaisella on vastuu pitää itsestämme ja läheisistämme huolta, päättää Karjalainen.

Joensuun kaupunki muistuttaa, että tulevalla talvilomaviikolla:

  • matkustamista muualle Suomeen tai ulkomaille on syytä välttää
  • muualta päin Suomea matkustavien vieraiden vierailuun voi sisältyä riskejä ja terveysturvallisuusohjeita tulee noudattaa
  • lähikontaktit muihin ihmisiin on syytä minimoida
  • ei ole aika järjestää juhlia tai perheen ulkopuolisia kokoontumisia sisätiloissa
  • on syytä välttää liikkumista ryhmissä ja niissä paikoissa, joissa on paljon ihmisiä
  • on käytettävä kasvomaskia kaikissa julkisissa tiloissa ja ollessa lähikontaktissa muiden kanssa
  • kaikki hygienia- ja terveysturvallisuusohjeita on syytä noudattaa
  • on syytä viipymättä hakeutua pienimmästäkin oireesta koronatestiin
  • on tärkeää noudattaa terveysviranomaisten ohjeita ja pysyä mahdollisen karanteenin aikana kotona

Lisätietoa alueellisista suosituksista: www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset