Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginorkesterin sinfoniakonserttikausi alkaa

Kaupunginorkesterin sinfoniakonserttikausi alkaa

Joensuun kaupunginorkesterin sinfoniakonserttikausi alkaa torstaina 12.9. Uuden ajan avajaisgaalalla Carelia-salissa. Kaupunginorkesterin uusi taiteellinen kolmikko Eero Lehtimäki, Minna Pensola ja Iiro Rantala ovat konsertissa mukana. Samalla käynnistyy Iltaklubi-toiminta sekä Orkesteri omaksi -keskustelusarja.

– Uuden ajan avajaisgaala rikkoo perinteisen konserttimuotin rajoja. Solisteja Iiroa ja Minnaa kuullaan yhdessä ja erikseen, ja tyylienkin puolesta tarjolla on perinteistä klassista ja kevyempää kamaa. Tämä yksittäinen konsertti heijastelee hyvin arvoja, joita itse pidän tärkeänä koko taiteenlajissa: se on monimuotoinen, herättää ajatuksia ja kutsuu kaikki mukaan – kuten itse asiassa koko kautemme pyrkii tekemään. Jokaiseen konserttiin on pyritty saamaan jotain yllättävää, mutta myös jotain tuttua ja turvallista. Lisäksi aloittaessani ensimmäisen kauteni orkesterimme taiteellisena johtajana haluan korostaa puhetta musiikilla ja musiikista, Eero Lehtimäki kuvailee avajaiskonserttia ja tulevaa kautta.

– Lipunmyynti käy kuumana. Odotamme ja toivomme täyttä salia. Mikäli konserttiin haluaa, niin lippu kannattaa ostaa ennakkoon, vinkkaa kaupunginorkesterin markkinointipäällikkö Annika Huotari.

”Vihdoinkin kausi alkaa!”

Konsertissa kuullaan musiikkia Mendelssohnilta, Straviskyltä, Sarasatelta ja Rantalalta.

– Vihdoinkin kausi alkaa! Kaiken alkulämmittelyn, juttelun ja suunnittelun jälkeen ihana päästä itse asiaan – musisoimaan. Ja mikä parasta, kohtaamaan yleisömme! toteaa Minna Pensola.

Felix Mendelssohnin Das Märchen von der schönen Melusine op. 32 valmistui vuonna 1833, mutta Joensuussa siitä kuullaan Mendelssohnin vuonna 1835 parantelema versio. Konsertissa lisäksi kuultava Mendelssohnin Konsertto viululle, pianolle ja jousille d-molli oli säveltäjän nuoruusvuosien merkittävimpiä voimainkoetuksia, joka valitettavasti välillä vaipui unohduksiin kaikessa suuruudessaan.

Igor Stravinskyn Konsertto Es-duuri kamariorkesterille, Dumbarton Oaks on Hra ja Rva Robert Woodsin tilaama 30-vuotishääpäiväänsä tilausteos.

Pablo de Sarasaten Zigeunerweisen eli ’Mustalaislauluja’ on säveltäjän bravuuriteos, joka yhdistelee vastakohtia. Sarasaten sävellyksistä heijastuu sekä salonkityylinen tunteikkuus että show-henkinen näyttämisenhalu, mutta ennen muuta soinnillinen hehku.

Triokokoonpanolle syntyneet ja torstaisessa konsertissa kuultavat Iiro Rantalan sävellykset Karma, Anyone With a Heart, Freedom ja Hard score on jousille ja pianolle sovittanut Teppo Ali-Mattila. Hieman varhaisempaa tuotantoa ovat Tangonator, jonka viulu-piano-duetto on sävelletty alun perin Rantalan Tango Kings -yhtyeelle. Suosittuun japanilaiseen scifi-roolipelisarjaan viittaavaa Final Fantasyn orkesteriversion on laatinut Jaakko Kuusisto.

Iltaklubit ja keskustelusarja osana toimintaa

Konsertin jälkeen Joensuun kaupunginorkesteri järjestää Iltaklubin Teatteriravintolan lasiterassilla. Lisäksi konserttiviikolla tiistaina alkaa Joensuun kaupunginorkesterin ja kirjaston musiikkiosaston tarjoama mielenkiintoinen koko syksyn kestävä Orkesteri omaksi -keskustelusarja. Ensimmäisessä tilaisuudessa Eero Lehtimäki, Minna Pensola ja Iiro Rantala avaavat torstain konsertin sisältöä musiikillisine maistiaisineen sekä keskustelua käydään otsikosta ’Uuden alun alku’.

Uuden ajan avajaisgaala

12.9. klo 19 Carelia-salissa, liput 24 / 22 / 5 euroa. Lue lisää ja osta liput https://www.joensuu.fi/kaupunginorkesteri/uuden-ajan-avajaisgaala.

Iltaklubi

Iltaklubi alkaa konsertin jälkeen Joensuun Teatteriravintolan lasiterassilla, osoitteessa Rantakatu 20. Iltaklubille pääsee ilmaiseksi konserttilipulla, muulle yleisölle liput 5€.

Orkesteri omaksi -keskustelusarja

10.9. klo 18 Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa, osoitteessa Koskikatu 25. Aiheena "Uuden alun alku" ja keskustelemassa Minna Pensola, Iiro Rantala & Eero Lehtimäki. Vapaa pääsy.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.