Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginorkesterin konsertti 29.9. klo 19

Kaupunginorkesterin konsertti 29.9. klo 19

Konsertti torstaina Carelia-salissa klo 19

Joensuun kaupunginorkesteri palaa kamarikonserttiensa jälkeen sinfoniakokoonpanon pariin, kun kyseessä on syksyn toinen sinfoniakonsertti orkesterin täydellä kokoonpanolla. Konserttia johtamaan saapuu kapellimestari Jukka Untamala ja illan solistina toimii klarinetisti Olli Leppäniemi. 

Untamala kuuluu musiikkielämämme mielenkiintoisten moniottelijoiden joukkoon ja on tunnettu kapellimestarina, kamarimuusikkona, viulistina, sekä konserttisarjojen ja festivaalien innovatiivisena suunnittelijana. Hän on syksystä 2020 toiminut Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja hän on myös tunnetun Kamus-kvartetin alkuperäisjäsen. 

Olli Leppäniemi on tuttu sooloistaan klarinetin varressa lukemattomissa orkestereissa, jonka lisäksi hän on toiminut 1. sooloklarinetin virassa mm. Sinfonia Lahdessa, Bergenin Filharmonikoissa, Tanskan Radion Sinfoniaorkesterissa, sekä Turun Filharmonisessa Orkesterissa. Vuonna 2009 Leppäniemi voitti ensimmäisenä suomalaisena ensimmäisen palkinnon arvostetussa kansainvälisessä Carl Nielsen – kilpailussa, ollen samalla ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on voittanut klarinettikategorian.

Illan konsertti pitää sisällään kolme teosta. Ohjelma alkaa säveltäjä-musiikkitoimittaja Aki Yli-Salomäen (s.1972) orkesteriteoksella Uneen…, joka on säveltäjän tunnetuimpia ja rakastetuimpia teoksia. Yli-Salomäen 2010-luvun musiikkia on kuvattu levolliseksi, keskittyneeksi, voimaperäiseksi ja kauniiksi. Teoksilla on usein vihjauksenomaisia, kuvailevia nimiä, jotka viittaavat eri tunnelmiin tai musiikillisiin ilmapiireihin, kuten tällä kertaa Uneen…-teoksessa. Johdattaako säveltäjä kuulijat unenomaiseen tilaan -se kannattaa paikan päällä kokea.

Uniteema jatkuu, kun Osvaldo Golijovin (s.1960) The Dreams and Prayers of Isaac the Blind vie meidät aikojen taakse, lähes raamatullisiin maisemiin. Teos on eräänlainen eepos juutalaisuuden historiasta, joka perustuu noin 800-vuotta sitten eläneen rabbi ”Iisakki Sokean” (Isaac the Blind) käsikirjoitukseen, jonka mukaan kaikki maailmankaikkeudessa, kaikki asiat ja tapahtumat ovat heprealaisten aakkosten kirjainten yhdistelmiä.

Dmitri Šostakovitš (1906–1975) sai aikaan neuvostovallan ahdistuksessa ja paineessa valtavan sävellysten määrän. Juutalaiskaikuinen neljäs jousikvartetto on Dmitri Šostakovitšin vuonna 1949 säveltämä teos, jonka venäläinen kapellimestari ja alttoviulisti Rudolf Barshai sovitti Kamarisinfonia op 83a:ta varten. Teos on hiljainen ja haikea, ilman raivokkaita rytmejä, joihin Šostakovitš kätkee usein katkeraa sarkasmiaan Stalinin hallintoa kohtaan. Šostakovitšin sanoin: ”Juutalainen kansanmusiikki on melkein aina naurua kyynelten läpi.”.