Joensuun kaupunki ja Itä-Suomen yliopisto ovat yhdessä tilanneet Länsikadun ja Siltakadun kiertoliittymään ympäristöteoksen. Liittymään rakennetaan uniikki teos Kasvu. Puinen teos koostuu osista ja muodostaa tietyistä suunnista katsottaessa muun muassa Itä-Suomen yliopiston logon.
Lopullisen teoksen luovasta suunnittelusta vastasi muotoilija Sakari Hartikainen. Teoksen valmistaa Puuartisti Oy, jonka rakenne- ja ympäristöstösuunnittelusta on vastannut yrityksen luova johtaja Miikka Kotilainen. Itä-Suomen yliopiston graafinen suunnittelija Bettiina Lievonen on ideoinut alustavan hahmotelman.
Hankkeen perustus- ja istutustöiden pääurakoitsija on Savon Kuljetus Oy. Urakka on alkanut valmistelutöillä ja jatkuu 12. elokuuta saakka. Teos asennetaan paikoilleen elokuun toisella viikolla. Urakasta ei aiheudu liikenteelle haittaa.
Kasvu-teos ilmentää yliopiston merkitystä Joensuulle ja toimii samalla yliopiston maamerkkinä. Teoksen valaistus on neutraali valkoinen, mutta se voidaan valaista myös Itä-Suomen yliopiston tunnusväreillä yliopiston teema- ja juhlapäivinä. Kiertoliittymän alueelle istutetaan myös kasvillisuutta.
– On hienoa, että yliopisto sai mahdollisuuden osallistua kiertoliittymän suunnitteluun keskeiselle paikalle suhteessa yliopistokampukseen. Kasvu kuvaa ja symbolisoi yliopistoa useasta eri näkökulmasta, taustoittaa toimitilajohtaja Tarja Harjula Itä-Suomen yliopistosta.
Kasvu-teos on 4,5 metriä korkea, ja se valmistetaan accoyasta eli etikkakäsitellystä radiatamännystä, joka on myrkytöntä sekä hyvin säänkestävää ja huoltovapaata puuta.
– Teoksen orgaaninen muotokieli korostaa luonnon monimuotoisuuden merkitystä kuten myös yliopisto tarjoaa monialaisen ja turvallisen ympäristön tukemaan yksilön kasvua omalla polullaan. Teoksessa on havaittavissa jokaisen yksilön oma suunta ja yhteisön merkitys, josta muodostuu yhdessä yliopiston monialaisuutta kuvaava kokonaisuus, avaa muotoilija Sakari Hartikainen.
– Halusimme tuoda kaupunkikuvaan luonnollisia muotoja luonnollisesta puumateriaalista mahdollisimman pitkälle tehtynä. On mahtavaa osallistua yhteiseen projektiin, jossa massiivipuuteos pääsee näin keskeiselle paikalle osaksi ihmisten arkea, kertoo luova johtaja Miikka Kotilainen.
Joensuun kaupungilla on jo pitkä kokemus kiertoliittymien yhteyteen toteutetuista ympäristörakenteista. Osa niistä on kaupungin itse toteuttamia, ja osa on tehty yhteistyössä toisen osapuolen kanssa.
– Yhteistyö nyt toteutettavassa kiertoliittymässä on toiminut yliopiston kanssa erinomaisesti, ja lopputulos tulee olemaan yksi kaupungin parhaista, kaupungininsinööri Tero Toivanen kiittelee.