Sisältöjulkaisija

angle-left Jukka Untamala Joensuun kaupunginorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi

Jukka Untamala Joensuun kaupunginorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi

Untamala aloittaa tehtävässään syksyllä 2024.

Joensuun kaupunginorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi ja ylikapellimestariksi on valittu monipuolinen muusikko ja kapellimestari Jukka Untamala. Valinta tehtiin yhteistyössä kaupunginorkesterin muusikoiden, intendentin ja kulttuurijohtajan kanssa.

Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Katriina Leppänen on innoissaan valinnasta.

– Untamalan musiikillinen värimaailma ja orkesterin johtamisote yhdistyneenä valovoimaiseen persoonaan olivat tärkeitä valintakriteerejä tehtävään. Odotamme innolla tulevia konserttielämyksiä.

Untamala aloittaa tehtävässään syyskaudella 2024, jolloin Duo Tiksolan pesti orkesterin taiteellisina partnereina päättyy siirtymäkauden jälkeen joulukuussa 2024. Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat toimineet Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisina partnereina, hoitaen taiteellisen johtajan tehtäviä, edellisen taiteellisen johtajan Eero Lehtimäen kauden päätyttyä vuonna 2022.

– Olemme erittäin iloisia ja tyytyväisiä voidessamme toivottaa Jukka Untamalan tervetulleeksi taiteelliseksi johtajaksemme. Orkesterimme on suorittanut pitkän ja huolellisen etsinnän uuden taiteellisen visionäärin löytämiseksi, ja olemme onnistuneet saamaan taiteelliseksi johtajaksemme erittäin monipuolisesti lahjakkaan ja avaramielisen henkilön, kommentoi Joensuun kaupunginorkesterin intendentti Marjo Vattulainen valintaa.

– Kaupunginorkesteri jakaa yhteisen arvopohjan Untamalan kanssa laaja-alaisesta toiminnasta ja haluamme tuottaa edelleen merkityksellisiä ja laadukkaita elämyksiä.  Koemme tärkeänä, että jatkossakin pystymme tarjoamaan joensuulaisille kohtaamisia taiteen merkeissä niin Carelia-salissa kuin palvelutaloissa, Vattulainen jatkaa.

Jukka Untamala on tunnettu kapellimestarina, kamarimuusikkona, viulistina, sekä konserttisarjojen ja festivaalien innovatiivisena suunnittelijana. Hän on syksystä 2020 toiminut Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja hän on myös Kamus-kvartetin alkuperäisjäsen ja yhdessä kvartetin jäsenten kanssa merkittävän kamaritaidefestivaalin, Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Hän toimii myös yhtenä taiteellisista johtajista uudessa, vuonna 2022 aloittaneessa kansainvälisessä kamarimusiikkisarja Helsinki Seriösissä.

Untamala odottaa mielenkiinnolla työskentelyä Joensuussa.

– Olen erittäin onnellinen nimityksestä, ja odotan innolla yhteistyötä vahvassa nousukiidossa olevan Joensuun Kaupunginorkesterin kanssa. Orkesterin taito ja työmoraali ovat todella korkealla tasolla ja uskallankin yhteiseltä tulevaisuudeltamme luvata entistä enemmän monipuolisia elämyksiä entistä useammille joensuulaisille!

Kapellimestarina hän on vuoden 2016 debyyttinsä jälkeen johtanut kiitettyjä konsertteja ja suurproduktioita useiden Suomen kaupunginorkesterien, kuten mm. Turun, Jyväskylän, Vaasan ja Joensuun kaupunginorkestereiden, sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin vierailijana.  Solistina hän on toiminut viimeksi mainitun lisäksi mm. Lappeenrannan ja Joensuun kaupunginorkestereiden kanssa ja ehtinyt toimia konserttimestarina ja äänenjohtajana useissa maamme huippuorkestereista. 

Untamala tunnetaan myös aktiivisena kamarimuusikkona ja hän onkin vieraillut lähes kaikilla Suomen suurimmista festivaaleista ja esiintyy säännöllisesti eri puolilla Eurooppaa. Kamus-kvartetin kanssa hän on voittanut useita kilpailupalkintoja, mm. Kuhmon kansainvälisissä kamarimusiikkikilpailuissa, sekä tunnustuksia, kuten vuoden 2018 parhaan levyn EMMA-palkinnon ja YLE:n vuoden levy ‑palkinnon vuonna 2016. Laajat opintonsa hän on käynyt viulistina Sibelius-Akatemiassa, kamarimuusikkona Euroopan Kamarimusiikkiakatemiassa, sekä kapellimestarina Jorma Panulan johdolla.

Duo Tiksola iloitsee orkesterin positiivisesta tulevaisuudenkuvasta.

– Jukan valinta Joensuun kaupunginorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi näyttäytyy valoisana elinvoimana sekä innostavana ajanjaksona orkesterille, Joensuun kaupunginorkesterin taiteelliset partnerit Pensola ja Tikkanen hehkuttavat.

Joensuun kaupunginorkesterin kävijämäärät ovat olleet kasvussa koronavuosien jälkeen ja keväällä 2024 kävijämäärät hipovat jo vuoden 2019 huippulukemia. Pensolan ja Tikkasen mukaan Joensuussa on hyvä meno päällä:

– Ohjelmiston ennakkoluuloton pirteyttäminen on laajentanut soittajiston tyylillistä osaamista ja saanut myös yleisön palaamaan orkesterinsa pariin. Jukka on loistava henkilö jatkamaan tätä työtä, hän löytää taatusti yhteyden yleisöönsä!

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.