Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuussa sammutetaan katuvalot tunniksi lauantaina 23.3. Earth Hour -tapahtuman tiimoilta

Joensuussa sammutetaan katuvalot tunniksi lauantaina 23.3. Earth Hour -tapahtuman tiimoilta

Joensuun kaupunki osallistuu Maailman luonnonsäätiön WWF:n maailmanlaajuiseen Earth Hour -ympäristötapahtumaan, ja sammuttaa katuvalot tunniksi lauantai-iltana 23. maaliskuuta kello 20.30. 

Kaupungin hallinnoimien liikenneväylien, puistojen ja niiden lähialueiden valaistus sammutetaan kello 20.30 ja ne laitetaan takaisin päälle kello 21.30. Valot sammuvat tuoksi ajaksi myös Enon, Uimaharjun, Kiihtelysvaaran, Tuupovaaran, Reijolan, Niittylahden ja Hammaslahden taajamissa.

Ruutukaava-alueella ydinkeskustan ja siltojen valaistus pidetään päällä. Myös liikennevalot toimivat normaalisti. Kaupunkilaisia kehotetaan olemaan pimennyksen aikana liikenteessä erityisen varovaisia.

Earth Hour on maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma. Valojen sammuttaminen on symbolinen ele, jolla osoitetaan huolta ilmastonmuutoksen kiihtymisestä ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä. Sen aikana ihmiset eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi ja kertovat näin huolensa ilmastonmuutoksesta ja ympäristön muuttuvasta tilasta.

Joensuussa siirrytty älykkääseen ulkovalaistukseen

Vaikka Earth Hour -kampanjan aikana valot sammutetaankin, muuten Joensuun kaupunki on päättänyt luopua katuvalojen yöaikaisesta sammuttamisesta. Valojen pitämistä päällä perustelee yleinen turvallisuus ja liikkumisen turvallisuus. Lisäksi uusi leditekniikka mahdollistaa valaistuksen säätämisen vuorokaudenajan mukaan.

Yöaikaan pää- ja kokoojakaduilla valoa himmennetään yöaikaan portaittain puoleen ja asuntokaduilla noin 40 prosenttiin kokonaistehosta. Aamulla valaistus nostetaan portaittain takaisin täyteen tehoon.

– Näin säästyy kustannuksia, mutta koko ajan on kohtuullinen valaistus. Leditekniikan ja valaistuksen säätämisen ansiosta valoa saadaan huomattavasti aiempaa pienemmillä valaisintehoilla, kertoo kaupungininsinööri Tero Toivanen.

Uudet periaatteet koskevat sekä pitäjien taajamia että kantakaupungin aluetta. Valot ovat tosin palaneet aikaisemminkin kantakaupungin alueella ja monilla muillakin alueilla öisin. Muutoksen myötä aiemmasta poiketen valot palavan myös Enossa, Tuupovaarassa ja Kiihtelysvaarassa.

Poikkeus vahvistaa uudenkin säännön. Ulkovalaistus sammutetaan jatkossakin kantakaupungin liikekeskustaa lukuun ottamatta valoisimmaksi kesäajaksi. Ulkovalaistuksen uudesta toimintalinjauksesta päätti kaupunkirakennelautakunta.

Lisätietoja Earth Hour -kampanjasta: www.earthhour.fi

Ilmakuva Ilosaaren kohdalta talvipimeällä

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.