Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuussa järjestetään 7.2. ensimmäinen varautumisen teemapäivä Suomessa

Joensuussa järjestetään 7.2. ensimmäinen varautumisen teemapäivä Suomessa

Joensuussa järjestetään varautumisen ensimmäinen teemapäivä Suomessa 7. helmikuuta. Aiheena on ”Varaudu 72 tuntia”.

Tavoitteena on lisätä kaupunkilaisten turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä sekä organisaatioiden kykyä selviytyä yhteiskunnan häiriötilanteissa. Päivästä on tarkoitus luoda vuotuinen kansallinen varautumispäivä.

Ensimmäinen teemapäivä järjestetään yhteistyössä sisäministeriön, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön, Pohjois-Karjalan Pelastusalanliiton ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa.

– Koronapandemia on osoittanut häiriötilanteisiin varautumisen tärkeyden niin kansallisesti kuin kaikissa kotitalouksissakin. Häiriötilanteisiin varautuminen ansaitsee valtakunnallisen, vuosittain toistuvan teemapäivän, joka nostaa aiheen säännöllisesti esiin muistuttaen sen tärkeydestä, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

– Kriisinsietokyky voi olla äkillisesti koetuksella mitä erilaisimmissa häiriötilanteissa, pienissä ja suurissa. Vesi voi olla poikki, ulos ei ole menemistä tai vaikkapa tietoliikenneyhteydet eivät toimi. Haluamme valmistaa asukkaitamme häiriötilanteisiin ja samalla tuoda osaltamme aihetta säännöllisesti keskusteluun koko yhteiskuntamme eduksi, sanoo Joensuun kaupungin valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin joulukuussa valmistuneessa varautumistutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaisilla alkaa olla varsin hyvin hallussa esimerkiksi kotivaran käsite, mutta vedenjakeluhäiriöihin varautuminen on vielä vierasta.

– Hienoa, että Pohjois-Karjalassa lähdetään edistämään sekä kotitalouksien että organisaatioiden varautumista mahdollisiin häiriötilanteisiin. Joensuusta alkunsa saanut ajatus kansallisesta varautumisen teemapäivästä 7. helmikuuta on erinomainen ja lähdemme mielellämme edistämään teemapäivän valtakunnallisuutta ensi vuodesta lähtien, sanoo SPEKin tutkimuspäällikkö Tuula Kekki.

Seminaari ja kaikille avoin varautumisen koulutus

Tämän vuoden teemapäivä 7. helmikuuta koostuu kaikille avoimesta varautumisen koulutuksesta otsikolla ”Pärjäätkö 72 tuntia?” sekä varautumisen ammattilaisille ja aiheen parissa työskenteleville kohdennetusta seminaarista. Seminaarissa puhujina ovat muun muassa sisäministeri Krista Mikkonen, Huoltovarmuuskeskuksen valmiusasiamies Ville Anttila ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

Varautumiskoulutuksessa taas herätellään osallistujia oman kotitaloutensa varautumisen järjestämiseen konkreettisilla vinkeillä ja esimerkeillä. Koulutus järjestetään verkossa 7.2. kello 18–19.30. Sen sisällöstä vastaavat Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitto ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Päivän pohjustukseksi ja keskustelun herättäjäksi asukkaille on avattu myös kysely omasta varautumisestaan. Vastausaikaa on 31. tammikuuta asti. Lisätietoa sekä linkit kyselyyn ja koulutukseen ovat osoitteessa www.joensuu.fi/varautuminen.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.