Sisältöjulkaisija

angle-left Osallisuus- ja maaseutuohjelmissa yli 50 kehittämistoimenpidettä – Osallistuva budjetointi kokeiluun

Osallisuus- ja maaseutuohjelmissa yli 50 kehittämistoimenpidettä – Osallistuva budjetointi kokeiluun

Joensuun kaupunki on varannut tälle vuodelle 25 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kokeiluihin. Myös asuinalueiden viihtyvyyttä lähdetään parantamaan kevään aikana. Joensuun maaseutuohjelma ja ensimmäinen osallisuusohjelma hyväksyttiin valtuustossa 31. tammikuuta.

Ohjelmissa on yhteensä yli 50 toimenpidettä osallisuuden lisäämiseen ja maaseudun kehittämiseen Joensuussa. Osallistuvan budjetoinnin ja viihtyvyyden parantamisen lisäksi mukana on muun muassa palvelupisteiden asukaslähtöinen kehittäminen ja aluekummitoiminta.

Joensuulaisten tarpeita kuullaan pitkin vuotta ja valtuustokautta järjestämällä keskustelutilaisuuksia asukkaiden kanssa. Ohjelmia ja niissä olevia toimenpiteitä muokataan tarpeen mukaan ja myös ohjelmien toteutusta hoidetaan joensuulaisten kanssa yhteistyössä.

Osallistuvaan budjetointiin pysyvä malli

– Joensuuhun valmistellaan pysyvä malli osallistuvaan budjetointiin, jossa kuntalaiset saavat ehdottaa, mihin osa kaupungin rahoista käytetään. Tutustumme muiden kuntien osallistuvan budjetoinnin käytäntöihin. Oma mallimme syntyy niiden ja omien kokeilujemme pohjalta, kertoo hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö Heini Lehikoinen Joensuun kaupungilta.

Osallistuvan budjetoinnin lisäksi osallisuusohjelmassa on toimenpiteitä järjestöjen toimintaedellytysten ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseen.

Palvelupisteitä tarkoitus kehittää kohtaamispaikoiksi

Uuden maaseutuohjelman tausta-aineistoksi toteutettiin viime vuonna maaseutukysely. Tulosten mukaan maaseutualueilla ollaan huolissaan palveluiden säilymisestä tulevaisuudessa ja kaupunki haluaa kehittää palvelupisteitään alueen asukkaiden tarpeiden mukaisiksi. Yhtenä ratkaisuna palveluiden turvaamiseksi haetaan digitaalisia palveluita.

– Esimerkkinä uusista avauksista Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran palvelupisteillä toteutetaan Kelan etäpalvelukokeilu helmi–huhtikuussa. Etäpalvelussa Kelan palveluneuvoja neuvoo asiakasta kuvayhteyden välityksellä ja palvelu vastaa Kelan palvelupisteessä annettavaa palvelua, kertoo aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaa.

Palvelupisteitä on tarkoitus kehittää kohtaamispaikoiksi. Suunnitelmia oli jo tehty tälle kevättalvelle, mutta koronapandemia on hidastanut toiminnan käynnistämistä. Kevään aikana toteutetaan kysely, jossa kartoitetaan kuntalaisten odotuksia palvelupisteille.

– Lisäksi haluamme kuulla kuntalaisilta kohteista, jotka kaipaavat pientä ehostusta. Kyse voi olla vaikkapa “pitäjäraitin” somistamisesta tai jonkun kohteen kunnostamisesta. Lumien sulettua lähdemme kiertämään alueita kuntalaisten kanssa, Koskeli-Ratamaa vinkkaa.

Osallisuusohjelman tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja aktiivisuutta asuinympäristönsä ja palveluiden kehittämiseksi Joensuussa. Maaseutuohjelman lähtökohtana on, että alueilta esiin nousevia vahvuuksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia tunnistetaan ja hyödynnetään maaseudun kehittämisessä.

Tutustu Joensuun osallisuusohjelmaan
Tutustu Joensuun maaseutuohjelmaan

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.