Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunginorkesteri pääsee irti ilman kapellimestaria!

Joensuun kaupunginorkesteri pääsee irti ilman kapellimestaria!

Torstaina 21.11. klo 19 Carelia-salissa kuultavassa Joensuun kaupunginorkesterin Duo Tiksola -konsertissa ollaan liikkeellä uskaliaasti ilman kapellimestaria. Musiikin johdosta ja solistitehtävistä vastaa Duo Tiksola, eli viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen. Pensola on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen partneri. Taidokkaasti kootussa ohjelmassa on musiikkia Richard Straussilta, Benjamin Britteniltä sekä Joseph Haydnilta.

– Kun oma aviomies on entinen opiskelukaveri ja sittemmin läheisin työpari, tulee hänen kanssaan jakaneeksi melkoisen suuren osan elämää ja kokemuksia. Siksi onkin todella hauskaa tuoda Antti nyt näkemään ja tekemään - sitä kaikkea mitä tässä ollaan Joensuuhun juonittu. Ja kyllä hän nyt pääseekin ”kokemaan”. Buukkailin nimittäin Anttia viikon aikana kirjastoon, jälkiklubille, opettamaan… tästä tulee oikea elämysviikko, Minna Pensola iloitsee.

– Mulla ja Minnalla sattuu molemmilla olemaan suhde Joensuun orkesterin kanssa pitkältä ajalta, jo 2000luvun alkuvuosista saakka. Jostain sattuman syystä me käytiin vuorovuosina solisteeraamassa Joensuussa ja sitä oikein odotettiin, että pysyykö järjestys tälläkin kertaa, ja kumpi ostaa sultsinat ja piirakat kotiintuomisiksi, komppaa Antti Tikkanen.

Joensuun kaupunginorkesterin toisena taiteellisena partnerina toimiva viulisti Minna Pensola sekä viulisti Antti Tikkanen ovat keränneet mainetta kiistatta Suomen mielenkiintoisimman jousikvartetin, Meta4:n jäseninä. Kvartetin kansainvälistä uraa ovat siivittäneet voitot vuoden 2004 Dmitri Šostakovitš  -kilpailussa Moskovassa sekä Joseph Haydn -kilpailussa Wienissä vuonna 2007.

Tässä erityisessä konsertissa ei ole perinteistä kapellimestaria ollenkaan, vaan musiikin johdosta vastaavat Pensola ja Tikkanen. He soittavat lisäksi solisteina Benjamin Brittenin konsertossa viululle, alttoviululle ja orkesterille. Ilman kapellimestaria esiintyminen vaatii orkesterilta erityistä toistensa kuuntelemista sekä kamarimusiikkimaista yhteen hiileen puhaltamista.

– Tämähän on oikein luksusta, kun pääsee tekemään kaikkea sitä mikä omasta työkalupakista löytyy! Soolokappale, liidausta, yksi hassuista suosikkikamarimusiikkikappaleistani, opetusta sekä oma sooloesitys kirjastossa. Ja ne sultsinat! Olen jo päättänyt nauttia joka hetkestä, hehkuttaa Tikkanen.

Konsertin avausteoksena kuullaan Franz Hasenörlin sovitus Richard Straussin sinfonisesta runosta Till Eulenspiegel. Orkesteriohjelmiston tunnetuimpiin taiturinumeroihin kuuluva, kimmeltävän orkestraation teos on saadut uuden tulkinnan sovituksena viululle, kontrabassolle, klarinetille, fagotille ja käyrätorvelle.

– Veijarin nimeltä Till Eulenspiegel keppostelusta kirjoiteltiin tarinoita Saksanmaalla jo 1500-luvulla, ja tässä konsertissa kuulemme musiikillisen version yhdestä näistä vauhdikkaista tarinoista, kertoo Pensola.

Konsertin solistiteos, englantilaisen musiikin toisinajattelijan Benjamin Brittenin kaksoiskonsertto jäi säveltäjältä alun perin hieman kesken, joten se sai kantaesityksensä vasta vuonna 1987. Pensola kuvaa teosta seuraavasti:

– Benjamin Brittenin konsertto viululle, alttoviululle ja orkesterille, jonka vuoro konsertissa on ennen väliaikaa, on yksi kauneimmista ja vaikuttavimmista lajissaan. Siinä kuuluu vastustamattomasti vasta 18-vuotiaan Benjaminin nuoruudenkiihko ja oman tiensä etsintä.

Duo Tiksolan konsertin kruunaa Joseph Haydnin sinfonia nro 94 G-duuri, joka tunnetaan myös lisänimellä Yllätyssinfonia.                                                    

Orkesteri omaksi -keskustelusarja jatkuu

Konserttiviikon tiistaina 19.11. klo 18 Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa jatkuu syyskuussa alkanut ja varsin suosituksi tullut Orkesteri omaksi -keskustelusarja. Minna Pensolan ja Antti Tikkkasen illan aiheena on Musiikkia ja puhetta. Ohjelmassa on musiikkia sekä runoja Antin lausumana. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja se järjestetään yhteistyössä kirjaston musiikkiosaston kanssa. Pääkirjaston osoite on Koskikatu 25.

Konsertti

21.11.2019 klo 19 Carelia-salissa, osoitteessa Yliopistonkatu 2.

Liput 24 / 22 / 5 euroa. Lippuja voi ostaa Carelicumista tai verkosta.

 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.