Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuuhun avatun Photonics Centerin avajaisia vietettiin marraskuussa

Joensuuhun avatun Photonics Centerin avajaisia vietettiin marraskuussa

Joensuuhun avatun Photonics Centerin avajaisia vietettiin 7. marraskuuta. Samalla käynnistyi fotoniikan viikko, jonka tapahtumiin osallistu reilut 350 tutkijaa, yritysten edustajaa ja kiinnostuneita kaupunkilaisia. 

Fotoniikan sovellukset mahdollistavat uusia innovaatioita ja tehokkaampia toimintatapoja monella toimialalla. Osana fotoniikan viikon ohjelmaa järjestettiin Forest&Photonics 2022 -tapahtuma, jossa metsä- ja teknologia-alan asiantuntijoilla ja yrityksillä oli mahdollisuus verkostoitua, luoda uutta yhteistyötä sekä jakaa tietoa ajankohtaisista teemoista. Tänä vuonna puheenvuoroissa nousi esiin erityisesti lidareiden eli valotutkien soveltaminen esimerkiksi metsäpalojen torjunnassa sekä puukuolemien seurannassa.  Aiemmin lidareita on käytetty metsän inventointiin, mutta tässä Forest&Photonicsissa käsiteltiin lidareiden käyttöä laajemmin esimerkiksi metsäpalojen torjunnassa ja puuston kunnon havainnoinnissa sekä tiedon keruussa ympäröivästä metsästä metsäkonekuljettajien työskentelyn tueksi.

Joensuusta kehittynyt merkittävä suunnannäyttäjä

Joensuussa on tehty fotoniikan tutkimusta yli 50 vuotta ja kaupungista on viime vuosien pitkäjänteisen työn ansiosta kehittynyt Euroopan tasolla merkittävä fotoniikan suunnannäyttäjä.  Joensuun erityisosaamiseksi on profiloitunut mikro- ja nanofotoniikka, joiden sovelluksia hyödynnetään esimerkiksi täydennetyn todellisuuden näytöissä ja erilaisissa mobiililaitteissa kuten e-kirjoissa ja urheilukelloissa. Lisäksi alueella on poikkeuksellisen vahva hyperspektrikuvantamisen osaamiskeskittymä. 

Tämän huippuosaamisen kehittämistä jatketaan Photonics Centerin toiminnan seuraavassa vaiheessa, jota varten jo kartoitetaan toimitilojen, puhdastilojen ja yhteiskäyttölaitekannan kasvattamista. Lisäksi Joensuu on saanut vetovastuun vuonna 2023 käynnistyvästä ryhmähankkeesta, jonka tehtävänä on edistää eri kaupunkien välistä yhteiskehittämistä fotoniikan saralla Suomessa. Ensi syksynä myös koulutustarjonta laajenee entisestään, kun yliopistossa käynnistyy fotoniikan diplomi-insinöörikoulutus. 

Lue pidempi juttu Business Joensuun sivuilta: Valoisaa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.