Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu julkaisi arvion YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta kaupungin toiminnassa

Joensuu julkaisi arvion YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta kaupungin toiminnassa

Joensuu on ensimmäinen keskisuuri kaupunki, joka on julkaissut raportin kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta toiminnassaan.

YK:n määrittelemiä tavoitteita on 17 ja ne on tarkoitus saavuttaa kaikissa sen jäsenvaltioissa vuoteen 2030 mennessä. Tämä vapaaehtoinen raportti on työkalu, joka auttaa arvioimaan tavoitteiden toteutumista.

– Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli globaalien tavoitteiden toteuttamisessa paikallisesti. Kestävän kehityksen raportteja ovat Suomessa laatineet Helsinki, Turku, Tampere, Espoo ja Vantaa ja olen iloinen, että olemme ensimmäisenä keskisuurena kaupunkina laatineet vastaavan, kommentoi kaupungin ilmastokoordinaattori Tuuli Hyppänen.

Joensuun raportti Kestävän kehityksen toteutuminen Joensuussa on tehty peilaamalla tavoitteita kaupungin strategiaan ja tarkastelemalla mittareiden avulla, miten työ on Joensuussa edennyt. Samalla raportti osoittaa, että kaupunki tekee työtä kestävän kehityksen edistämiseksi.

– Raportti hyväksyttiin kaupunginhallituksessa tammikuussa. Sen on sittemmin hyväksynyt myös YK ja raportti on julkaistu heidänkin verkkosivuillaan, Hyppänen kertoo.
YK:n määrittelemät 17 kestävän kehityksen tavoitetta kattavat eri teemoja laajasti. Arvioitavana on muun muassa köyhyyden poistaminen, puhtaan juomaveden takaaminen ja ihmisarvoisen talouskasvun edistäminen.

Useat tavoitteet toteutuvat Joensuussa hyvin ja esimerkiksi asunnottomien määrä on Joensuussa valtakunnallista keskiarvoa pienempi. Toisaalta toiminnasta löytyy myös parannettavaa, kuten keskimääräistä suurempi työttömien osuus työvoimasta. Raportista voi myös huomata, että koronapandemia on vaikuttanut negatiivisesti useisiin hyvinvoinnin mittareihin.

YK on määritellyt kestävän kehityksen tavoitteet vuonna 2015 ja sen jäsenvaltiot, myös Suomi, ovat sitoutuneet tavoitteiden saavuttamiseen vuoteen 2030 mennessä. Suomi on laatinut kestävän kehityksen kansallisen strategian tavoitteiden toteuttamiseksi.

Joensuussa kestävän kehityksen raportin laatiminen on yksi kaupungin ilmasto-ohjelman toimenpiteistä. Raportti on luettavissa täällä.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.