Sisältöjulkaisija

angle-left Epäpuhdas puunpoltto voi heikentää lähialueen ilmanlaatua

Epäpuhdas puunpoltto voi heikentää lähialueen ilmanlaatua

Minimoi puunpoltosta aiheutuvat haitat ja maksimoi hyödyt polttamalla puuta oikein. Jotta puuta polttaessa ilmaan vapautuisi mahdollisimman vähän terveydelle ja ilmastolle haitallisia yhdisteitä, puuta tulisi polttaa mahdollisimman puhtaasti etenkin tiheästi rakennetuilla asuinalueilla.

Vinkkejä puunpolttoon:
-Polta vain kuivaa ja puhdasta puuta. Älä hävitä jätteitä polttamalla.
-Poista liiat tuhkat. Lado klapit niin, että ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä
-Sijoita sytykkeet päällimmäisiksi. Useimmissa tulisijoissa päältä sytyttäminen, eli sytykkeiden asettaminen polttopuiden päälle, on osoittautunut parhaaksi sytyttämistavaksi. 
-Sytykkeeksi sopivat parhaiten tuohi ja puutikut. 
-Huolehdi, että tulisija ja hormit on nuohottu
-Tarkkaile palamisen onnistumista. Savupiipusta tulevan savun tulisi olla väriltään valkoista tai hieman harmaata. Mitä vaaleampi väri, sitä puhtaammin puu palaa. 
-Ole huomaavainen naapureita kohtaan. Huomioi tuulen suunta ja säätila

Alueellisen jätelautakunnan jätehuoltomääräysten 20 §:n mukaan jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Kielto ei koske sellaista hyödyntämistä, johon on saatu ympäristölupa tai muu vastaava viranomaisen hyväksyntä. Kiinteistön tulipesässä saa polttaa muun kiinteän polttoaineen joukossa käsittelemätöntä puujätettä, risuja, oksia sekä sytykkeenä vähäisiä määriä paperia, pahvia ja kartonkia.


Risujen, hakkuutähteiden ja lehtien avopoltto on kielletty taajamassa. Avopoltolla tarkoitetaan myös polttamista tynnyrissä tai vastaavassa astiassa. Taajaman ulkopuolella saa avopolttona polttaa vähäisiä määriä risuja, oksia, hakkuutähteitä ja olkia sekä käsittelemätöntä puujätettä, muttei kuitenkaan metsäpalovaroituksen aikana.


Polttaminen ei saa aiheuttaa tulipalon vaaraa eikä savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa naapurustolle. 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.