Unelmien leikkipuisto

Joensuun kaupunki uudistaa Enossa sijaitsevan Niskan leikkipaikan ja Noljakassa sijaitsevan Kervilänkujan leikkipaikan. Näistä tehdäänkin unelmien leikkipuistot! Sellaiset, jotka ovat oman näköisensä ja joissa viihtyy vähän pidempäänkin.

Leikkipuistojen rakentaminen alkaa keväällä ja ne valmistuvat syksyllä 2021.

Leikkipuistot on suunniteltu kaupunkilaisten toiveiden pohjalta. Leikkipuistojen käyttäjät ovat esittäneet omia toiveitaan sekä äänestäneet leikkipuistojen teemaa, värimaailmaa sekä puistoihin tulevia leikkivälineitä ja kalusteita. Uudistuksen myötä leikkipaikat myös päivitetään nykyiset turvanormit täyttäviksi.

Lue tarkemmin puistojen suunnittelusta: Enon ja Noljakan leikkipuistojen suunnitelmat valmiit

Leikkipaikkojen sijainnit:
Niskan leikkipaikka, Niskantie 36 Eno
Kervilänkujan leikkipaikka, Kervilänkuja 6 Noljakka

Unelmien leikkipuistot, osa 2

Verkkokyselyt ja työpajat

Leikkipuistojen käyttäjät pääsivät verkkokyselyn ja osallistavien työpajojen kautta äänestämään leikkipuistojen teemaa, värimaailmaa sekä puistoihin tulevia leikkivälineitä ja kalusteita.

Verkkokyselyt olivat avoinna olivat 27.10.–9.11.2020. Kyselyt olivat kaikille avoimia ja niihin pystyi vastaamaan suomen lisäksi venäjäksi ja englanniksi. Verkkokyselyyn saatiin vastauksia Enosta reilu 100 ja Noljakasta melkein 200.

Osallistavat työpajat järjestettiin loka–marraskuussa Enon päiväkoti Metsätähdessä, Enon Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilassa ja Noljakassa Sinkkolan päiväkodissa sekä seurakunnan iltapäiväkerhossa. Työpajoissa vastauksia saatiin lähes sadalta lapselta.

Tulokset

Niskan ja Kervilänkujan leikkipuistoissa kiitosta saivat muun muassa sijainti, turvallisuus, puut ja Enossa läheinen metsikkö. Verkkokyselyn ja työpajojen vastauksissa erottui eri ikäryhmien tarpeet. Toiveissa oli, että leikkipaikkoja suunniteltaessa huomioitaisiin myös isompia lapsia ja tilaa tulisi olla myös esimerkiksi juoksuleikeille. Useammassa nettivastauksessa oli myös toivottu esteettömyyden huomioimista, valaistusta ja aitaa sekä erityisesti Enossa hämähäkkikeinua.

Eniten ääniä saaneet ehdotukset Noljakan työpajoissa olivat sirkusteema ja tuttifrutti-väritys. Verkkokyselyssä jakauma oli tasainen, mutta eniten ääniä ehdotuksista saivat luonto ja ötökät -teema ja luonnolliset värit. Välineäänestyksissä eniten ääniä saivat metallinen seikkailureitti, maatrampoliini, tunneli ja ulkosoittimet.

Enossa eniten ääniä sai työpajoissa keijut ja menninkäiset -teema ja verkkokyselyssä metsän elämä -teema. Värityksistä eniten ääniä saivat räväkät huomiovärit ja luonnolliset värit. Välineäänestyksessä toivottiin eniten pienille ja isoille erikseen olevia isompia välineitä. Lisäksi tunnelit ja leihahmot olivat suosittuja.

Katso verkkokyselyn avoimet vastaukset

Katso verkkokyselyn karttavastaukset

Työpajojen tulokset Eno

Työpajojen tulokset Noljakka

AIKATAULU

 • Verkkokyselyt 27.10.–9.11.2020
 • Lasten työpajat Enossa ja Noljakassa
  loka–marraskuussa 2020
 • Lopulliset puistosuunnitelmat valmistuvat
  alkuvuodesta 2021
 • Puistojen rakentaminen alkaa
  keväällä 2021
 • Puistot valmistuvat syksyllä 2021

Sivu arviointi ja palaute