Ulkoilualueet

Ulkoilualueet ovat kaupunkilaisten virkistäytymiseen varattuja luontoalueita. Ulkoilualueilla on ylläpidettyjä ulkoilureittejä sekä muita rakenteita, kuten laavuja ja tulistelupaikkoja. Joensuussa on yhteensä neljä ulkoilualuetta, joista kaksi toimii myös ulkoilukeskuksina.

Joensuun keskustan läheisyydessä on kaksi monipuolista ulkoilukeskusta: Lykynlampi ja Pärnävaara.

Lykynlampi

Lykynlampi on enemmän lapsiperheiden ja kuntoilijoiden suosiossa. Lykynlammen vanhan ja uuden majan sekä saunojen varaustiedot löytyvät tilavasta. Kyseisten tilojen kanssa samasta rakennuksesta löytyvät myös suihkutilat. Talviaikaan Lykynlammen uuden majan puoli on varattu Joensuun Ladun kahviolle.

Majan puoleisella rannalla on myös nuotiopaikka ja laavu sekä puucee. 

Kesäinen Lykynlampi tarjoaa hienot puitteet mm. polkujuoksuun, maastopyöräilyyn sekä frisbeegolfiin. Alueelta löytyvät myös monenlaisten kuntoilijoiden ja urheilijoiden suosimat, vanhan hyppyrimäen rappuset. Lykynlammen majan puolelta Lykynlammen rantaan vievien rappusten päässä on laituri, josta voi pulahtaa uimaan lenkin jälkeen. Talvisin Lykynlampi on suosittu erityisesti hiihtäijen keskuudessa (ks. ladut ja kuntoradat sekä Lykynlammen alueen latukartta). Talvelle 2020 Lykynlammelle avattiin myös maastopyöräilyyn, kävelyyn ja vaikkapa koiranulkoilutukseen soveltuva Lykynlammen talvipolku (ks. talvipyoräilyreitit).

Pärnävaara

Pärnävaara toimii kuntoliikkumisen lisäksi myös monen huippu-urheilijan harjoittelupaikkana. Pärnävaaraa ylläpidetään yhdessä Liperin kunnan kanssa. Lisätietoa Pärnän ulkoilukeskuksen nettisivuilta.

Utran saaret ja Vekaruksen ulkoilualueet

Ulkoilukeskuksien lisäksi, Joensuussa on kaksi ulkoilualuetta: Utran saarten ja Vekaruksen ulkoilualueet.

Utran saarten ulkoilualue on Joensuun keskustan läheisyydessä. Utran saarilla on aikojen saatossa ollut monenlaista teollisuutta ja jäänteitä historiasta voi nähdä vielä tänäkin päivänä.

Vekaruksen ulkoilualue sijaitsee taas Tuupovaaran taajamasta 16 kilometriä kaakkoon. Vekaruksen ulkoilualue on ainutlaatuinen paikka metsäluonnon ja vesistön puolesta. Alueella on muun muassa kolme koskea. Molemmilla ulkoilualueilla on myös mahdollisuus esteettömään ulkoiluun. Lisätietoja esteettömästä ulkoilusta Esteittä luontoon -sivulta.

YHTEYSTIEDOT

Sivu arviointi ja palaute