Suven avaus

Suven avausta vietetään normaaliolosuhteissa koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. Vuonna 2021 Suven avaus järjestetään kuitenkin koronan vuoksi virtuaalisena. Suven avaus on merkittävä tapahtuma Joensuulle ja vuonna 2017 Suomen suven avaus pääsi Unescon Elävän perinnön listalle.

Suomen suven avaus -video julkaistaan 4.6.2021 klo 9 kaupungin Youtube-kanavalla 

Video löytyy osoitteesta: www.youtube.com/joensuunkaupunki.

Kesä on kohta käsillä, kun Joensuun rakastetun ja perinteikkään Suomen suven avaus -koululaistapahtuman julkistaminen lähestyy. Suven avaus järjestetään perjantaina 4. päivä kesäkuuta ja koronan takia nyt toista kertaa peräkkäin virtuaalisesti.

Suven avaus noudattaa verkossakin pitkälti Laulurinteeltä totuttuja perinteitä lauluineen ja välijuontoineen. Tänä vuonna videolle on kuvattu myös paljon uutta materiaalia Joensuun kouluista ja lasten harrasteryhmistä. Tilaisuus alkaa Suvivirrellä ja päättyy Karjalaisten lauluun. Lisäksi tämän vuoden artistivieras Elastinen lähettää videoterveisensä ja vastaa muutamiin oppilaiden lähettämiin kysymyksiin.

– Meillä oli mahtavia hetkiä videon kuvauksissa ja kaikki videolla esiintyvät oppilaat ja opettajat olivat täysillä mukana. Se kertoo, miten tärkeä tapahtuma on kyseessä. Yhdessä koulujen kanssa olemme saaneet tehtyä tämän vuoden Suven avauksesta monipuolisen ja yllätyksellisen kokonaisuuden, tapahtuman tuottaja Maire Turunen ENO-verkkokoulusta.

Videon tekoon on antanut oman panoksensa usea koulu. Ohjelmistossa olevan Maapallolaulun tansseja muun muassa kuvattiin Noljakan, Nepen ja Utran kouluilla. Enon, Suhmuran ja Noljakan koulut taas ovat tehneet sisältöä lauluihin piirrosten muodossa. Virtuaalisen tilaisuuden juontavat 6.-luokkalaiset Unna Räsänen ja Aava Kervinen.

Suven avaus -video julkaistaan perjantaina 4. kesäkuuta kello 9 Joensuun kaupungin Youtube-kanavalla osoitteessa www.youtube.com/joensuunkaupunki. Koululaiset voivat katsoa videon opettajan johdolla sopivana ajankohtana viimeisen koulupäivän aikana ennen kesälomaa. Video pysyy kaikkien nähtävillä yhden kuukauden ajan julkaisusta. Suomen suven avaus lähetetään lisäksi samana iltana kello 18 Radio Rex -radiokanavalla.

Suven avaus -videon toteutuksesta vastaa Joensuun kaupunki yhteistyössä ENO-verkkokoulun kanssa. Työryhmään kuuluu muun muassa Joensuun eri koulujen opettajia.

Laulun riemua 6 000 koululaisen voimin

Suven avausta on perinteisesti vietetty koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. Paikalle kokoontuu joensuulaisten alakoululaisten lisäksi oppilailta muualtakin maakunnasta, myös Kuopiosta ja Heinävedeltä.

Perinteisten laulujen, Suvivirren ja Karjalaisten laulun lisäksi ohjelma koostuu monipuolisesti niin uusista kuin tutuista lauluista, tanssia ja yhteislaulua unohtamatta. Mukana on vuosittain myös artistivieras.

Ensimmäinen Suven avaus jo vuonna 1985

Suven avaus -perinne aloitettiin jo vuonna 1985 Laululavan valmistuttua. Ensimmäisen kerran Laulurinteellä laulettiin Suven avauksen merkeissä 31. toukokuuta 1985.

Suven avauksessa on perinteisesti ollut mukana Joensuun puhallinorkesteri täydennettynä Joensuun kaupunginorkesterin muusikolla.

Katso Suven avauksia Yle Areenassa

Suven avauksia on lähetetty jo useana vuonna suorana Yle Areenassa. Katso vuoden 2019 lähetys Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50164774.

Suven avaus, logo

Sivu arviointi ja palaute