Suven avaus

Suven avausta vietetään koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. 6 000 alakoululaista kokoontuu laulamaan koko kevään harjoittelemiaan esityksiä. Lapsista valtaosa on joensuulaisia, mutta myös maakunnan eri pitäjien koulut ovat hyvin edustettuina. Vuonna 2017 Suomen suven avaus pääsi Unescon Elävän perinnön listalle.

Vuoden 2020 Suven avaus verkossa

Koronaviruspandemiasta johtuen Suven avausta ei voi järjestää tutulla tavalla Laulurinteellä yhteen kokoontuen. Sen sijaan monelle rakas ja tärkeä kesän käynnistävä tapahtuma järjestetään verkossa.

Lapset ovat harjoitelleet lauluja etukäteen kuten muinakin vuosina ja tapahtumapäivänä 29. toukokuuta kello 12 julkaistaan Youtubessa video, joka on tehty tapahtuman tutun kaavan mukaan välijuontoineen kaikkineen.

Katso video perjantaista 29.5. kello 12 lähtien tästä linkistä

Näin sekä oppilaat että kotiväki ja muu yleisö voivat viettää Suven avausta tänäkin vuonna, vaikka tyyli onkin uusi.

Radio Rex radioi Suven avauksen

Sen lisäksi että Suven avausta vietetään koulupäivän aikaan 29. toukokuutta kello 12, se lähetetään samana iltana kello 18 paikallisradio Radio Rexin taajuudella. Lähetys on kuultavissa myös nettiradiossa osoitteissa www.radiorex.fi tai Radiot.fi.

Laulun riemua 6 000 koululaisen voimin

Suven avausta on perinteisesti vietetty koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. Paikalle kokoontuu joensuulaisten alakoululaisten lisäksi oppilailta muualtakin maakunnasta, myös Kuopiosta ja Heinävedeltä.

Perinteisten laulujen, Suvivirren ja Karjalaisten laulun lisäksi ohjelma koostuu monipuolisesti niin uusista kuin tutuista lauluista, tanssia ja yhteislaulua unohtamatta. Mukana on vuosittain myös artistivieras.

Ensimmäinen Suven avaus jo vuonna 1985

Suven avaus -perinne aloitettiin jo vuonna 1985 Laululavan valmistuttua. Ensimmäisen kerran Laulurinteellä laulettiin Suven avauksen merkeissä 31. toukokuuta 1985.

Suven avauksessa on perinteisesti ollut mukana Joensuun puhallinorkesteri täydennettynä Joensuun kaupunginorkesterin muusikolla.

Katso Suven avauksia Yle Areenassa

Suven avauksia on lähetetty jo useana vuonna suorana Yle Areenassa. Katso viime vuoden lähetys Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50164774.

Suven avaus, logo

Sivu arviointi ja palaute