Suven avaus

Suven avausta vietetään koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. 6 000 alakoululaista kokoontuu laulamaan koko kevään harjoittelemiaan esityksiä. Lapsista valtaosa on joensuulaisia, mutta myös maakunnan eri pitäjien koulut ovat hyvin edustettuina. Vuonna 2017 Suomen suven avaus pääsi Unescon Elävän perinnön listalle.

Vuoden 2020 Suven avaus peruttu

AVIn 13.3.2020 koronavirukseen ja yleisötapahtumiin liittyvän päätöksen mukaisesti sekä valtioneuvoston suosituksiin pohjautuen Joensuun kaupunki on päättänyt, että kaikki kaupungin tiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Valitettavasti tämä merkitsee sitä, että 29.5. pidettäväksi aiottu Suven avaus jää tänä vuonna järjestämättä. Järjestäjät pohtivat vaihtoehtoa, että tilaisuus voitaisiin mahdollisesti järjestää etänä eli verkossa.

Laulun riemua 6 000 koululaisen voimin

Suven avausta on perinteisesti vietetty koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. Paikalle kokoontuu joensuulaisten alakoululaisten lisäksi oppilailta muualtakin maakunnasta, myös Kuopiosta ja Heinävedeltä.

Perinteisten laulujen, Suvivirren ja Karjalaisten laulun lisäksi ohjelma koostuu monipuolisesti niin uusista kuin tutuista lauluista, tanssia ja yhteislaulua unohtamatta. Mukana on vuosittain myös artistivieras.

Ensimmäinen Suven avaus jo vuonna 1985

Suven avaus -perinne aloitettiin jo vuonna 1985 Laululavan valmistuttua. Ensimmäisen kerran Laulurinteellä laulettiin Suven avauksen merkeissä 31. toukokuuta 1985.

Suven avauksessa on perinteisesti ollut mukana Joensuun puhallinorkesteri täydennettynä Joensuun kaupunginorkesterin muusikolla.

Katso Suven avauksia Yle Areenassa

Suven avauksia on lähetetty jo useana vuonna suorana Yle Areenassa. Katso viime vuoden lähetys Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50164774.

Suven avaus, logo

Sivu arviointi ja palaute