Suven avaus

Suven avausta vietetään koulujen päättyessä Joensuun Laulurinteellä. 6 000 alakoululaista kokoontuu laulamaan koko kevään harjoittelemiaan esityksiä. Lapsista valtaosa on joensuulaisia, mutta myös maakunnan eri pitäjien koulut ovat hyvin edustettuina. Vuonna 2017 Suomen suven avaus pääsi Unescon Elävän perinnön listalle.

Laulun riemua 6 000 koululaisen voimin

Suven avausta vietetään 31.5. klo 18 Joensuun Laulurinteellä. Paikalle kokoontuu joensuulaisten alakoululaisten lisäksi oppilailta Kuopiosta, Heinävedeltä, Kontiolahdelta ja Liperistä.

Perinteisten laulujen, Suvivirren ja Karjalaisten laulun lisäksi ohjelma sisältää kaksi kantaesitystä. Aikaisemmin Heikki Kirkisen kirjoittama Suven avaus on lausuttu. Tänä vuonna se lauletaan Mika Vanhasen säveltämänä. Toisena kantaesityksenä kuullaan keväinen lastenlaulu Karhunpesän vieraskirja, jonka on säveltänyt joensuulaisten hyvin tuntema musiikkimies Onni Muikku.

Lisäksi esiintymässä nähdään myös Sirkus Supiaisen lapsiryhmä.

Artistivieraana Tuure Boelius

Tapahtuman vierailevaksi artistiksi saadaan samaan aikaan YleX Popissa esiintyvä Tuure Boelius. Nykyään artistiuraa tekevä Boelius tunnetaan myös tubettajana ja näyttelijänä. Hän on monille tuttu myös Tanssii tähtien kanssa -televisiosarjasta.

Vuonna 2017 tapahtuman artistivieraana esiintyi Robin.

Suven avaus jo 35. kerran

Perinteikäs Suomen suven avaus kajahtaa Joensuun laulurinteellä jo 35. kerran. Suven avaus -perinne aloitettiin jo vuonna 1985 Laululavan valmistuttua. Ensimmäisen kerran Laulurinteellä laulettiin Suven avauksen merkeissä 31. toukokuuta 1985.

Ohjelma

Suvivirsi
Suomen suven avaus (kantaesitys san, Heikki Kirkinen, säv. Mika Vanhanen)
Suvilaulu Joensuulle
Tanssi
Minä soitan harmonikkaa
Karhunpesän vieraskirja (kantaesitys. san. Raine Lukinmaa, säv. Onni Muikku)
Orkesteri: Taitaa tulla kesä!
Sirkusesitys: Sirkus Supiainen
Tuure Boelius (solistivieras)
Terve!
Huugi guugi
KesäJoensuu
Karjalaisten laulu

Suven avauksen johtaa kapellimestari Mika Hirvonen ja säestää Joensuun puhallinorkesteri täydennettynä Joensuun kaupunginorkesterin muusikolla. Juontajana toimii luokanopettaja Perttu Kivivuori.

Katso Yle Areenassa

Suven avus lähetetään suorana Yle Areenassa ja sen voi katsoa myös jälkenpäin:

Katso Suven avaus Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50164774.

Suven avaus, logo

Sivu arviointi ja palaute