Rakentamislaki
Rakentamislaki, sivun otsikko
Rakentamislaki
Rakentamislaki
Rakennusvalvonta neuvoo
Rakennuksen rakentamiseen tarvittavan yleisimmän luvan nimi on jatkossa rakentamislupa. Aiemmin rakentamista koskevia säännöksiä oli maankäyttö- ja rakennuslaissa. Ne säännökset korvaa 1.1.2025 alkaen rakentamislaki.
Rakentamisen säännöstö on jatkossakin laaja. Kaupungin rakennusvalvonnan henkilöstö tuntee säännökset ja pystyy auttamaan käytännön rakentajaa niiden soveltamisessa.
Jos vaikka rakennuksen oikea sijoittaminen askarruttaa, kysy! Jos johonkin asiaan ei löydy vastausta suoraan hyllyltä, se selvitetään.
Kaikki pienet rakennuskohteet eivät tarvitse lupaa
Pienempien rakennuskohteiden rakentamiseen tarvitsee luvan jatkossa nykyistä harvemmin. Muista silti aina noudattaa asemakaavaa ja rakennusjärjestystä.
Ilman rakentamislupaa voi rakentaa esimerkiksi
- alle 30 neliömetrin tai alle 120 kuutiometrin rakennuksen, joka ei ole asuinrakennus
- alle 50 neliömetrin kokoisen katoksen
- alle 30 metriä korkean maston
- alle 2 neliömetrin suuruisen valaistun mainoslaitteen.
HUOM! Et voi silti rakentaa näitäkään mihin kohtaan tonttia tahansa. Rakennuspaikalla on myös oltava jäljellä rakennusoikeutta
Merkittävimpien rakennuskohteiden osalta luvan tarpeesta on määrätty rakentamislaissa. Kunta voi tarkentaa lupatarvetta joltain osin rakennusjärjestyksessään.
Asuinrakennus tarvitsee aina luvan
Asuinrakennuksen rakentamiseen tarvitsee aina rakentamisluvan rakennuksen koosta riippumatta. Myös loma-asunto on asuinrakennus.
Olemassa olevan asuinrakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, laajentamiseen ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen tarvitaan myös useimmiten rakentamislupa.
Lisäksi myös esimerkiksi maalämpökaivoon tarvitsee luvan.
Rakentamista koskevat aina säännökset ja määräykset
Rakentamista koskevia säännöksiä ja määräyksiä on aina noudatettava, vaikka rakentamiseen ei tarvittaisi lupaa. Tällaisia määräyksiä on lain ja asetusten lisäksi mm. kaavoissa ja rakennusjärjestyksessä.
Lain vaatimat olennaiset tekniset ominaisuudet
Laissa on määritelty ne olennaiset tekniset vaatimukset, joiden tulee täyttyä myös rakentamisluvasta vapautetussa rakentamisessa (Rakentamislaki, luku 4).
- Rakenteiden lujuus ja vakaus
- Paloturvallisuus
- Terveellisyys
- Käyttöturvallisuus
- Esteettömyys
- Meluntorjunta ja ääniolosuhteet
- Energiatehokkuus
Kaupungin rakennusvalvonta voi puuttua määräysten vastaiseen rakentamiseen jälkikäteen. Se voi myös vaatia määräysten vastaisten rakennuskohteiden purkamista.
Rakennusvalvonta suosittelee ammattitaitoisen suunnittelijan palkkaamista ja kysymään asioista etukäteen matalalla kynnyksellä!