Perhekoulu

Perhekoulu on maahanmuuttajaperheille suunnattua yhteistä vapaa-ajan toimintaa, joka tukee koulun ja kodin yhteistyötä sekä kotoutumista.

Perhekoulussa käsitellään keskeisiä kouluun liittyviä asioita yhteisissä kokoontumisissa tulkkien ja kulttuuritulkkien avulla. Perhekoulussa tutustutaan myös omaan kotikaupunkiin, sen harrastusmahdollisuuksiin sekä erilaisiin palveluihin, ja pyritään näin tukemaan kotoutumista monipuolisesti.

Perhekoulussa perheet saavat toisiltaan vertaistukea sekä ohjausta eri alojen asiantuntijoilta. Perhekoulussa voi olla juuri Suomeen muuttaneiden perheiden lisäksi suomalaisia perheitä ja jo pidemmän aikaan Suomessa asuneita maahanmuuttajaperheitä. Yhteisöllisyyden kokemus on tärkeä tavoite osana toimintaa sekä lapsilla että vanhemmilla.

Perhekoulua järjestetään Joensuussa maanantai-iltaisin ja se kestää kerrallaan kaksi tai kolme tuntia. Ohjelmaa suunnittelevat opettajat, perhekoulun vastuuohjaajat ja koordinaattori ja he ovat kuunnelleet sekä eri toimialojen henkilöstön ehdotuksia että vanhempien omia toiveita ohjelman suhteen.

Perhekoulussa on jokaisella kokoontumiskerralla useita ja useampaa kieltä puhuvia ohjaajia, jotka ohjaavat sekä perheiden yhteistä toimintaa että lasten omaa ohjelmaa. Vanhempien omissa osuuksissa käytetään eri alojen asiantuntijoita. Asiantuntijoiden puheenvuorot käännetään tarvittaville kielille. Perheiden yhteisessä toiminnassa käytetään mahdollisimman paljon yhteisenä kielenä suomea.

Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus – Perhekoulu, syksyn ohjelma

Perhekoulun syksy 2021

Syyslukukauden Perhekoulun toiminta alkaa!

Perhekoulussa on viikoittain erilaista toimintaa, johon koko perhe voi osallistua. Osa toiminnasta on yhteistä koko perheelle, osassa ohjelmaa erikseen lapsille ja aikuisille. Paikalla on eri kieltä puhuvia ohjaajia ja tarvittaessa tilaamme asiantuntijakerroille tulkin. Muistathan ilmoittaa kielitarpeen! 
Perhekoulutoiminta on maksutonta. Koronavirustilanteen takia olemme varautuneet pitämään tarvittaessa etäperhekoulua. Poikkeusoloissa valmistamme erilaisia toimintavideoita ja pidämme videotapaamisia perheiden kanssa.

 

6.9. 17.00–19.00 Jalkapallo – Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Pelataan yhdessä, tarvittaessa oma peli pienemmille pelaajille ja muuta toimintaa niille, jotka eivät halua pelata jalkapalloa.

13.9. 17.00–19.00 Wilma-opetus - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Kodin ja koulun välisen sähköisen yhteistyön välineen opettelua. Opettamassa valmistavan opettaja Sanna Kaari. Tulkkaus eri kielillä, ilmoita tulkkaustarve! Lapsille omaa toimintaa.

20.9. 17.00–20.00 Karu Survival – Kuhasalo, Kukkosensaari 80220. Erätaitojen opettelua ja kalastusta yhdessä koko perheen kanssa. Lisäksi paistamme nuotiolla herkullista, itsetehtyä leipää ja nautimme yhdessäolosta.

27.9. 17.00–19.00 Turvaverkko – Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Kuullaan millaiset asiat, ihmiset ja verkostot ovat tukena kotoutumisessa. Millaisia tukimahdollisuuksia Suomessa on perheille ja lapsille? Koordinaattori Maria Pikkarainen ja valmistavan opettaja Sanna Kaari esittelemässä ja ohjaamassa toimintaa. Tulkkaus, muista ilmoittautua.Tehdään yhdessä perheen turvaverkkoa.

4.10. 17.00–19.00 Keilausta – Kuntokeidas, Linnunlahdentie 10. Koko perhe pääsee keilaamaan yhdessä. Kuka on teidän perheenne mestari?

11.10. 17.00–19.00 Lasten hyvinvointi ja terveys - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2.  Tärkeitä asioita lapsen terveyden ja hyvinvoinnin tukemisesta. Puhujana hyvinvointiohjaaja Tiina Mertanen. Lapsille omaa toimintaa.

25.10 17.00-19.00 Tehdään yhdessä teatteriharjoitteita – Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Koko perhe pääsee oppimaan suomea mukavien harjoituksien kautta. Ohjaajana Henrietta ja muut ohjaajamme.

1.11. 17.00–19.00 Karjalanpiirakoita - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Leivotaan yhdessä karjalaista perinneruokaa, maukkaita piirakoita. Opettamassa piirakkamestari Salme apureineen.

8.11. 17.00–19.00 Lastenkasvatus - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Kuullaan millaisia tärkeitä asioita Suomessa korostetaan lastenkasvatuksessa ja millaisia apukeinoja perheillä on käytössään. Keskustelemassa ja esittelemässä terveydenhoitaja Anne Martikainen. Tulkkaus eri kielillä, muista ilmoittautua. Lapsille omaa ohjelmaa.

15.11. 17.00–19.00 Padel ja ninjarata - Kuntokeidas, Linnunlahdentie 10. Oletko kokeillut suosittua uutuuspeliä padelia? Sopii lapsille sekä aikuisille, yhteisnelinpelinäkin. Kuka selvittää haastavat ninjaradat ja ehtii ensimmäisenä perille? Lopuksi tai tekemisen lomassa voi pelata myös mukavia pöytäpelejä. Koko perheen toimintaa.

22.11. 17.00–19.00 Lastensuojelu- Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Miten lastensuojelu toimii Suomessa? Tule kuulemaan, millaisia apukeinoja perhe voi saada lastensuojelun ja sosiaalitoimen kautta.  Mahdollisuus kysyä ja keskustella yhdessä. Puhujana lastensuojelun erityisasiantuntija Esko Oikarinen. Tulkkaus eri kielillä, muista ilmoittaa kielitarve!

29.11. 17.00–19.00 Italian Pizza-ilta - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A. Leivotaan pizzaa yhdessä koko perheen kanssa. Asiantuntijana pizzeria Da Marcon pizzamestari. :)

13.12. 17.00–19.00 Piparit - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Leivotaan yhdessä jouluherkkuja eli pipareita.

20.12. 17.00-19.00 Pikkujoulut - Karsikon koulu, Sirkkalantie 12 A 2. Vietetään yhdessä suomalaisia pikkujouluja. Mukavaa ohjelmaa lapsille sekä aikuisille.

 

PERHEKOULUUN ILMOITTAUTUMINEN 

Lähetä ohjaajalle seuraavat tiedot:

Sukunimi
Osallistujien lukumäärä
Puhelinnumero ja sähköposti
Päivämäärät, jolloin osallistutte Perhekouluun

Perhekoululla on WhatsApp-ryhmiä erikielisille perheille.
Kirjoita puhelinnumerosi jolla olet WhatsAppissa, ja ilmoita jos haluat liittyä ryhmään.

Kuvauslupa:
Vuoden aikana tulemme kuvamaan perhekoulu toimintaa. Jos ET HALUA, että sinusta tai perheestäsi otetaan kuvia/valokuvia, laita tieto ilmoittautumisen yhteydessä siitä tieto.

Lisätietoja:

Perhekoulun vastuuohjaaja Henrietta Macri
p. 050 412 1439
henrietta.macri(a)edu.joensuu.fi

Perhekoulu, Syksy 2021, suomi

-

Sivu arviointi ja palaute