Matkailijan Joensuu, kulttuurielämyksiä

Pohjois-Karjalan Museo Hilma

Joensuun Kauppatorin laidalla sijaitsevan museon pysyvät näyttelyt kertovat Pohjois-Karjalan ja Laatokan Karjalan alueiden historiasta. Vaihtuvia näyttelyitä järjestetään 3–5 kappaletta vuodessa.Samoista tiloista löydät myös lasten museo Mukulakadun, joka muistuttaa entisaikojen Joensuuta.

Taidemuseo Onni

Kauppatorin lähellä sijaitsevassa Taidemuseo Onnissa järjestetään vuosittain useita korkeatasoisia näyttelyitä. Pysyvät näyttelyt esittelevät museon monipuolisia, kansainvälisiä taidekokoelmia. Suomalaisen taiteen ohella pääset tutustumaan antiikin aarteisiin, eurooppalaiseen kirkkotaiteeseen, ikonikokoelmaan sekä kiinalaiseen taiteeseen. Museon aasialaisen taiteen kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä.

Joensuun bunkkerimuseo

Bunkkerimuseossa voit tutustua talvisodan jälkeen rakennettuun Salpalinjan linnoitusrakenteisiin ja kahteen teräsbetonibunkkeriin. Marjalassa Höytiäisen kanavan suulla sijaitsevaan museoon on keskustassa matkaa n. 7 km.

Joensuun kaupunginteatteri

Joensuun kaupunginteatteri toimii Joensuun kaupungintalossa. Päänäyttämö on kaupungintalon juhlasalissa, jossa pyörii vuosittain useat eri tuotannot ja monet erilaiset musiikkiteatteriesitykset. Ohjelmistoon sisältyy myös paljon lapsille suunnattuja teatteriesityksiä.

Näytäntövuosittain teatterissa esitetään 12–15 tuotantoa ja näytäntöjä on lähes kolmesataa joka vuosi. Näyttämöitä on kaksi, suuri ja pieni näyttämö. Lisäksi teatterin sisäpihalla on keväisin ja alkusyksystä esitetty näytelmiä. 

Kaupunginorkesteri

Joensuun kaupunginorkesteri on energinen, ohjelmistoltaan monipuolinen 35-henkinen sinfoniaorkesteri. Orkesterilla on merkittävä rooli Joensuun musiikkitalvi -tapahtuman toteuttamisessa. Orkesteri on viime vuosina vieraillut muillakin festivaaleilla ja tapahtumissa kuten Lieksan Vaskiviikolla sekä Ilosaarirockissa.

Tuupovaaran Ullakko

Tuupovaaran Ullakko on monipuolinen sympaattinen kokonaisuus, koko kylän oma talo. Ullakko sijaitsee Tuupovaarassa noin 55 kilometrin päässä Joensuun keskustasta.

Vuonna 1907 rakennetussa entisessä kansakoulussa on käsityöläisten myymälä, suutarimestarin liike, Joensuun kaupungin Olohuone sekä esiintymis- ja näyttelytila kylän käyttöön.

Tapahtumat 

Joensuussa järjestetään vuosittain satoja tapahtumia. Joensuun laajan tapahtumatarjonnan löydät tapahtumakalenterista.

Kirjastot

Joensuun seutukirjastoon kuuluu 17 kirjastoa ja kolme kirjastoautoa. Näistä kirjastoista 11 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa sijaitsee Joensuun alueella. Kunnan suurin kirjasto on pari korttelia Joensuun ydinkeskustasta sijaitseva Joensuun pääkirjasto. Seudun kirjastot kuuluvat koko Pohjois-Karjalan kattavaan Vaara-kirjastojen kirjastokimppaan.

 

Sivu arviointi ja palaute