Kukkilinnunpuisto

Kukkilinnunpuisto

Kukkilinnunpuisto

Joensuun eteläiselle ruutukaavalle Koivuniemenpuistoon rakennetaan ainutlaatuinen toimintapuisto, Kukkilinnunpuisto. Laajaan, yli kahdeksan hehtaarin puistokokonaisuuteen on suunnitteilla muun muassa ääni- ja valotaidetta, skuuttipaikka, köysiratoja, esiintymislava, puiden keskellä kulkeva tasapainoilurata sekä erityyppisiä niittyjä. Tavoitteena on luoda Joensuun keskustaan ympärivuotinen hengähdyspaikka, josta voi löytää sekä aktiviteetteja, että aikaa ajatuksille. 

Joensuulaiset ovat jo usean vuoden ajan toivoneet toiminnallisen perhepuiston rakentamista kaupunkiin. Kukkilinnunpuiston suunnitteluun onkin otettu mukaan kaupunkilaisia muun muassa kyselyiden ja työpajojen avulla.

Kukkilinnunpuisto tarjoaa ympäri vuoden aktiivista tekemistä ja ajanviettomahdollisuuksia eri ikäisille kaupunkilaisille sekä matkailijoille. Puistosta löytyy myös tilaa yritystoiminnalle, yhdistyksille ja tapahtumille. 

Kukkilinnunpuisto rakennetaan ympäröivää luontoa kunnioittaen. Puiston nykyinen kasvilisuus säilyy pääosin nykyisellään. Leikkipaikan kohdalta joudutaan poistamaan muutamia puita, mutta alueelle istutetaan uusia puita, pensaita, heinäistutuksia sekä niittyalueita. 

Puiston rakentaminen jakaantuu usealle vuodelle. Tavoitteena on, että rakentaminen voidaan aloittaa keväällä 2023 Ranta-aukion ja pääraitin rakentamisella. Ennen rakennustöiden aloitusta jokaisesta osiosta tehdään vielä tarkempi suunnitelma.


Harva tuntee karjalaista kukkilintua, mutta useat ovat sen nähneet. Kukkilintu viihtyy niin vesistöjen läheisyydessä, kuin metsässäkin. Tarunhohtoisesta linnusta on tehty havaintoja Joensuussa – se on jättänyt jälkiä Koivuniemenpuistoon!

Kukkilinnunpuisto – Neljä puistoa kerralla

Neljä puistoa kerralla

Kukkilinnunpuisto jakaantuu neljään teemalliseen osa-alueeseen, joita yhdistää Pielisjoen rannalla kulkeva puistoraitti ja kukkilinnun puistoon jättämät jäljet. 

Puiston pääsisäänkäyntinä toimii Ylisoutajansillan kupeessa sijaitseva Ranta-aukio, josta löytyy tilaa oleskelulle ja pienimuotoisille tapahtumille sekä yritystoiminnalle kuten kahviolle. Aukiolta löytyy oleskelulaituri, katoksia, tukkipenkkejä, wc-tilat, vesisuihkut, istutuksilla rajattu labyrintti sekä niittykasvillisuutta ja jättikeinut. 

Kukkilinnunpuiston keskellä sijaitsevat Puropolku ja Virta ovat vauhdikkaampien leikki- ja liikuntapaikkojen aluetta. Alueilta löytyvät muun muassa skuuttipaikka ja pump track -rata, kuntoilupaikka, maatrampoliinit, vesileikkiuoma, puumajat sekä tuplaköysiradat. Leikkien lomassa voi hengähtää hetken niittyjen keskellä riippukeinussa köllötellen. Virran alueella on tilavaraus toimintapuiston yhteyteen soveltuvalle yritystoiminnalle.  

Puiston Eteläkadun puoleisessa päässä sijaitseva Suvanto ja aistimetsä on rauhallisen oleskelun ja taiteen paikka. Metsästä löytyvät valo- ja äänitaideteokset, nuotiopaikka sekä miniarboretum kutsuvat hengähtämään hetkeksi. Lisäksi alueella on pieni metsälava, jossa voi järjestää esityksiä ja tapahtumia. Metsikössä on varaus yrittäjävetoiselle puukiipeilyseikkailuradalle. 

Puiston eri alueita yhdistää kukkilinnun tarina. Vilahduksia myyttisestä kukkilinnusta voi nähdä puistossa valo- ja varjoteoksina, puihin takertuneina höyheninä tai maahan vierineinä linnun munina. Kukkilinnusta kertovat myös runot oleskelu- ja tarinapaikoilla sekä vastarannalle heijastettu Kukkilintu-valoteos.

Kukkilinnunpuiston suunnittelussa on huomioitu aluetta ympäröivä luonto: kirkonmäki, Pielisjoki ja sen vastarannalle avautuvat maisemat.

Puiston suunnittelu nojaa alueen historiaan ja paikallisuuteen. Tukinuittoperinteestä ja metsästä muistuttavat muun muassa tukkipenkit, metsärata ja puumajat. Puistoon tuodaan myös vesielementtejä kuten vesileikkiuoma, suihkulähteet ja oleskelulaituri. 

Kukkilinnunpuisto – Yrittäjäksi tai tapahtumanjärjestäjäksi

Yrittäjäksi Kukkilinnunpuistoon

Ranta-aukiolla olevia katoksia voi käyttää yrittäjien myyntipaikkoina tai tapahtumien tukipisteinä. 

Pelailukentällä ja sitä ympäröivällä nurmialueella on mahdollista järjestää suurempiakin tapahtumia. 

Kuntoilupaikalla ja kumpuradalla voi järjestää ohjattuja liikuntakerhoja- ja kursseja. 

Virran alueella on tilavaraus uudisrakennukselle, jossa on tilaa yritystoiminnalle. Rakennukseen kuuluu myös piha-alue ja/tai terassi. 

Nykyiselle metsikköalueelle on merkitty tilavaraus mahdolliselle yrittäjävetoiselle puukiipeilyseikkailuradalle.

Aistimetsässä on mahdollista järjestää pieniä tapahtumia ja metsän siimeksestä löytyy metsälava katsomoineen. Lisäksi alueella voi pysyvien taideteosten lisäksi järjestää vaihtuvia näyttelyitä. 

Kukkilinnunpuisto tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yritystoiminnalle. Oletko kiinnostunut toimimaan Kukkilinnunpuistossa? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! 

puistosuunnittelija Paula Lamminsalo
paula.lamminsalo@joensuu.fi
050 913 1664

Kukkilinnun puisto - Tutustu tarkemmin

Sivu arviointi ja palaute