Korona, Ehkäise tartunta, Pidetään toisistamme huolta

Älä tartuta muita

Korona - Näin ehkäiset tartunnan

Toivomme sinun huomioivan nämä ohjeet asioidessasi meillä. Tehdään yhdessä palveluista turvalliset käyttää ja pidetään koronavirus kurissa!

Tarkista aukioloajat ja ohjeet ennakkoon

Palveluiden aukioloaikoihin on voinut tulla muutoksia. Myös asiakasmääriä saatetaan rajata turvallisuuden takaamiseksi. Tämän takia asiointiin on hyvä varata aikaa.

Tule paikalle vain terveenä

Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Pidä etäisyyttä

Suositeltu turvaväli henkilöiden välillä on 2 metriä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava. Mikäli osallistut ryhmäliikuntaan, tutustu ennakolta esimerkiksi lajiliittosi ohjeisiin ja noudata niitä.

Pese kädet ja käytä käsidesiä

Pese kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla: aina ennen ruokailua ja ruuan laittoa, kun tulet ulkoa sisään, WC-käynnin jälkeen sekä aina kun aivastat, yskit tai niistät. Jos käsien pesu ei ole mahdollista, käytä käsidesiä. Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytä käsidesiä.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Muista yskiä oikein

Kun yskit tai aivastat, laita suun eteen kertakäyttönenäliina ja laita se heti käytön jälkeen roskikseen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Muista pestä sen jälkeen kädet.

Riskiryhmään kuuluvien oltava erityisen tarkkana

Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja. Yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista ei suositella. Jos osallistut, huomioi erityisen tarkasti nämä turvallisuusohjeet. Huomioi myös oman lääkärisi tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten ohjeet.

Riskiryhmään kuuluvien on itse arvioitava paikan päällä tarjottavien palveluiden käytön järkevyys oman terveyden kannalta.

Maskisuositus

Joensuun kaupunki on antanut 20.11.2020 vahvan suosituksen käyttää kasvomaskia kaikissa yleisissä tiloissaan sekä tapahtumissa niin sisä- kuin ulkotiloissa. Syynä on yleisen terveysturvallisuustilanteen parantaminen sekä tapahtumien ja kokoontumisten turvallisuuden lisääminen. Maskisuositus alkaa välittömästi ja on voimassa toistaiseksi.

Vähävaraisilla on mahdollisuus saada maskeja Siun soten kautta, lisätietoja on osoitteessa www.siunsote.fi/kasvomaskien-jakelu.

Kasvomaskin käyttöohjeita (thl.fi)

Lataa koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämä mobiilisovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.

Lisätietoja sovelluksesta: koronavilkku.fi