Usein kysytyt kysymykset otsikko

Usein kysytyt kysymykset

Joensuun kaupunginorkesteri - Usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa konserttiin ja nauttimaan klassisesta musiikista! Jos et ole aikaisemmin käynyt konsertissa, päässä pyörii varmasti paljon kysymyksiä. Tässä sinulle muutamia vastauksia.

 

Milloin ja missä konsertteja on?

Joensuun kaupunginorkesterin konsertit ovat useimmiten torstaisin klo 19 Carelia-salissa (Yliopistokatu 4). Konsertteja pidetään kuitenkin myös Taidemuseolla, Joensuun kirkossa sekä Joensuu Areenalla. Tarkista konsertin aika ja paikka lipustasi tai netistä https://www.joensuu.fi/kaupunginorkesteri/konsertit

Mitä pistän päälleni konserttiin?

Vaikka musiikki onkin klassista, niin mitään jäykistelyä se ei ole. Sen vuoksi pukeutuminen saa olla rentoa. Voit tulla konserttiin ihan hyvin farkuissa ja hupparissa.

Minne voin jättää autoni ja onko pysäköinti maksullista?

Carelia-salin läheisyydessä on paljon parkkipaikkoja. Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella pysäköinti on maksullista (1€/h) syyskuusta toukokuuhun ma-pe klo 7-16. Muina aikoina pysäköinti yliopiston alueella on maksutonta. Lisäksi aivan Yliopistokadun toiselta puolelta löytyy Kenttämiehentien pysäköintialue, jonka maksullinen (0,70 €/h) pysäköintiaika on arkisin klo 8–18 ja lauantaisin 8–15.

Pääseekö konserttiin bussilla?

Pääsee! Paikallisliikenteen vuorot voit katsoa täältä https://jojo.joensuu.fi/

Miten paljon konserttiin saapumiseen kannattaa varata aikaa?

Konserttisalin ovet ja lipunmyynti aukeavat tuntia ennen konserttia. Saavu paikalle ajoissa, jotta aikaa jää takin jättämiseen narikkaan (maksullinen) ja vaikkapa vessakäyntiin. Ennen konserttia aulassa on avoinna myös väliaikatarjoilubaari, josta voit ostaa juomista ja pientä syömistä jo ennen konserttia. Kun konserttiin saapuu hyvissä ajoin, ehtii nähdä tuttuja ja jutustella.

Onko konserteissa oheistoimintaa?

Noin kerran kuussa pidettävä Tunti ennen konserttia -tilaisuus on kaikille konserttiin tulijoille avoin tilaisuus, jossa kapellimestari, solisti tai säveltäjä kertoo illan ohjelmasta tarkemmin. Voit myös kysellä häneltä teoksista tai vaikkapa hänen työstään. Tilaisuuden järjestää Orkesterin Ystävät ry ja se pidetään yleensä Ravintola Careliassa. Tilaisuus on hyvin vapaamuotoinen eikä esimerkiksi ulkomaalaisen vieraan kohtaamista tarvitse jännittää, sillä puheenvuorot tulkataan suomeksi.

Joidenkin konserttien jälkeen on lisäksi Iltaklubi. Ne ilmoitetaan kyseisten konserttien kohdalla kausiesitteessä, netissä ja somessa.

Entä jos myöhästyn?

Ei kannata myöhästyä. Myöhästyjät eivät pääse saliin kesken konsertin. Henkilökunnan opastuksella saliin voi kuitenkin päästä mahdollisesti kappaleiden välissä tai joissain konserteissa vasta väliajalla.

Maksaako käsiohjelma?

Konsertin käsiohjelma maksaa kaksi euroa ja saat hankittua sen konserttisalin myyntipisteestä ennen konsertin alkua. Käsiohjelmasta näet teokset syvempine esittelyineen ja niiden osat sekä voit lukea kapellimestarin ja solistien esittelyt.

Miten konserttisalissa pitää olla?

Etsi oma paikkasi salista, ota mukava asento, sulje kännykkäsi tai laita se lentokonetilaan ja pistä taskuun tai käsilaukkuun. Konsertin aikana ei ole kohteliasta käyttää kännykkää. Näin sinä, vieruskaverisi ja muu yleisö voitte rauhassa keskittyä musiikkiin.

Mitä konsertissa tapahtuu?

Orkesteri saapuu lavalle taputusten saattelemana, ja virittää soittimet konserttimestarin johdolla. Tunnistat konserttimestarin siitä, että kapellimestari kättelee hänet konsertin alussa ja lopussa. Konserttimestari soittaa I viulua ja istuu aivan lähellä kapellimestarin koroketta. Konserttimestari toimii ikään kuin linkkinä orkesterin ja kapellimestarin välillä.

Virityksen päätyttyä lavalle saapuvat kapellimestari sekä mahdollinen solisti. Heidätkin taputetaan lavalle.

Milloin muulloin pitää tai saa taputtaa?

Konsertissa taputetaan, kun kappale vaihtuu. Yhdessä kappaleessa voi olla monta osaa – löydät ne käsiohjelmasta. Osien välissä ei taputeta. Jos et ole varma, milloin pitäisi taputtaa, seuraa muuta konserttiyleisöä. Jos konsertti on mielestäsi huikean upea, voit huudahtaa ”Bravo!” tai naispuolisille muusikoille ”Brava!” ja nousta seisomaan osoittaaksesi erityistä kunnioitusta esiintyjille. Jos yleisön suosionosoitukset ovat valtaisat, solisti saattaa innostua soittamaan ylimääräisen kappaleen eli encoren.

Onko konsertissa väliaika?

Yleensä on. Väliaika kestää noin puoli tuntia ja sen paikka konserttiohjelmassa on merkattu. Carelia-salin ala-aulassa tai Ravintola Careliassa on väliaikatarjoilua, josta voit ostaa kahvia, virvokkeita, viiniä ja pientä syötävää.

Konsertin loppu

Konsertin päätyttyä olet todennäköisesti euforisessa tilassa. Nauti siitä! Muista kuitenkin hakea takkisi narikasta ennen kotimatkaa. Ryhdy tämän jälkeen suunnittelemaan, milloin tulet seuraavan kerran konserttiin!

Joidenkin konserttien jälkeen on Iltaklubi. Ne ilmoitetaan kyseisten konserttien kohdalla kausiesitteessä, netissä ja somessa.

Sivu arviointi ja palaute